Η Καλντέρα

Σαντορίνη

Επιστολή προς το Υπουργό Εσωτερικών, η οποία κοινοποιείται και στον πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, όσο και στον πρόεδρο του Δικτύου Τουριστικών Δήμων, Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Δημήτρη Κουνενάκη, με θέμα: «Διατήρηση τέλους διαμονής παρεπιδημούντων», απέστειλαν οι αιρετοί του νομού Κυκλάδων δια της τοπικής ΤΕΔΚ. Στην επιστολή εκφράζουν τους φόβους για λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα των τουριστικών περιοχών, για την επόμενη μέρα της κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων που μεθοδεύεται.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, λαμβάνοντας γνώση από δημοσιεύματα του ημερήσιου αθηναϊκού τύπου και της επιστολής διαμαρτυρίας του Δικτύου Τουριστικών Δήμων, περί επικείμενης κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων και αντικατάσταση αυτού και άλλων έξι φόρων από το ενιαίο τέλος επιτηδεύματος, εκφράζει την έντονη αντίθεση του.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η οικονομία των νησιών του νομού μας, στηρίζεται στον τομέα του τουρισμού. Το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων είναι σήμερα η κύρια πηγή εσόδων η οποία μας βοηθά στο να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές απαιτήσεις και εξυπηρετήσεις των επισκεπτών.
Σας υπενθυμίζουμε ότι και το τέλος αυτό μειώθηκε σε ποσοστό τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση του νησιωτικών και τουριστικών δήμων και θα μειώσει δραματικά το επίπεδο των παρερχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας.
Ήδη σήμερα αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα της μη καταβολής τελών από επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν εποχιακά. Η απώλεια των εσόδων για τους ΟΤΑ λόγω της εποχιακής λειτουργίας των επιχειρήσεων και η κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων δεν μπορεί με κανένα τρόπο να καλυφθεί από το ενιαίο τέλος επιτηδεύματος. Θεωρούμε ότι για μια ακόμη φορά ο μελετητής δεν έχει λάβει υπόψη του την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου. Αν αυτό έχει συμβεί παρακαλούμε πολύ να μας γνωρίσετε τα στοιχεία εκείνα που τεκμηριώνουν την ορθότητα της επιβολής του ενιαίου τέλους επιτηδεύματος στους νησιωτικούς ΟΤΑ.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οδηγούμεθα ως νησιωτικοί και τουριστικοί δήμοι σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα δεχθούμε την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, αλλά αντιθέτως θα προτείναμε για τα νησιά και τους τουριστικούς δήμους να υπάρξει αύξηση του ποσοστού και παράλληλα να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την εποχικότητα των επιχειρήσεων.

Προσδοκώντας ότι θα εξετάσετε και θα ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.,

Ιωάννης Δεκαβάλλας,
Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos