Επιστροφή στη Βρύση, ανασκόπηση του διεθνούς Συνεδρίου
Επιστροφή στη Βρύση, ανασκόπηση του διεθνούς Συνεδρίου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο, διεθνές Συνέδριο του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, «Επιστροφή στη Βρύση», το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, 28 & 29 Μαρτίου στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

Η επιτυχία του Συνεδρίου δε συνίσταται μόνο στην αθρόα συμμετοχή πάνω από 150 συνέδρων, αλλά κυρίως, στις σημαντικές απόψεις, τις καλές πρακτικές και τις προτάσεις που ακούσθηκαν, όπως επίσης και στις ανακοινώσεις που έγιναν για την εγκατάσταση δημόσιων βρυσών στην Αθήνα. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης «Επιστροφή στη Βρύση», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, κ. Ιάκωβου Γκανούλη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δίκαιης τιμολόγησης του νερού, η οποία σε συνδυασμό με την καλή διακυβέρνηση σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου και τα γνωστικά εργαλεία που υπάρχουν, μπορούν να διασφαλίσουν την ορθολογική διαχείριση του πόρου. Ο ειδικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, αφού επεσήμανε την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της ποιότητας του νερού, λήψης μέτρων για τη μείωση των διαρροών, εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών και υλοποίησης έργων υδρονομίας και επαναχρησιμοποίησης, διατύπωσε την πρόταση για επέκταση της εκστρατείας «Επι-στροφή στη Βρύση» σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Αθηναίων κ. Λενιώ Μυριβήλη, η οποία ενέταξε την εκστρατεία «Επι-στροφή στη Βρύση» ανάμεσα στις τρεις βασικές δράσεις οι οποίες πρόκειται να ενταχθούν στον σχεδιασμό του Δήμου για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης. Μάλιστα, η κ Μυριβήλη ανακοίνωσε την εγκατάσταση 3 βρυσών στο κέντρο της Αθήνα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε στην τοποθέτηση της και η Γενική Διευθύντρια συντονισμού της ΕΥΔΑΠ, κ.Έφη Νεστορίδη, τονίζοντας παράλληλα τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και τη σημασία της προάσπισής του. Ο κ. Πέτρος Σαμαράς, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών-καταναλωτών στην εξοικονόμηση νερού, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο νερό πίνουμε, αλλά και από άλλες χρήσεις που συνδέονται με τις επιλογές μας στην τροφή, την ένδυση κ.λ. Ο κ. Γιώργος Πρωτόπαπας, Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου, ανέπτυξε τη χρηματοδοτική λειτουργία του Πράσινου Ταμείου και τη διαδικασία μέσω της οποίας επελέγη προς χρηματοδότηση η καινοτόμος δράση «Επι-στροφή στη Βρύση». Ο αντιπρόεδρος Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας τη σημαντική συγκυρία εκκίνησης της εκστρατείας, που συμπίπτει με την αναθεώρηση της Οδηγίας για το Δημόσιο νερό και τον δημόσιο διάλογο για την ποιότητά του. Τόνισε, επίσης, ότι η ποιότητα του νερού διασφαλίζεται μέσω του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων ύδρευσης και αναφέρθηκε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί και συνδέεται με τα στοιχεία των ΔΕΥΑ της χώρας, δίνοντας στους πολίτες κάθε περιοχής τη δυνατότητα να ελέγχουν την ποιότητα του νερού που πίνουν. Τέλος, η Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κ. Πατρίτσια Γούργουρα, αναφερόμενη στην εκστρατεία «Επι-στροφή στη Βρύση» τόνισε τη βασική της στόχευση που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το νερό βρύσης.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, τον λόγο έλαβε η Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, κ. Χριστίνα Κονταξή, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε ότι με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επιθυμεί να αναπτύξει και εφαρμόσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων στο νερό βρύσης, ξεκινώντας πιλοτικά από την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS από το 2000, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το νερό και σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, προτάσσει τις διαδικασίες διαβούλευσης με το κοινό, οι οποίες είναι υποχρεωτικές βάσει της Οδηγίας. Για την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού, τη διεκδίκηση του δικαιώματος ύδρευσης επιδιώκεται η προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης μαζί με φορείς και επιχειρήσεις με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής επικοινωνιακής εκστρατείας. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών και η άσκηση πίεσης για τοποθέτηση βρυσών στις πόλεις και παροχή νερού βρύσης σε όλους τους χώρους εστίασης. Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν την ανάγκη να πιουν νερό – δωρεάν!

Στην επόμενη ενότητα του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν καλά παραδείγματα από το εξωτερικό, πόλεις που έχουν κερδίσει το «στοίχημα» της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες βρύσες. Κομβικής σημασίας για όλες τις πρωτοβουλίες αποτελεί σχετική εφαρμογή (app) για έξυπνα τηλέφωνα, μέσω της οποίας ο χρήστης εντοπίζει τις πλησιέστερες βρύσες, τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, και παράλληλα ανταμείβεται για τη συμμετοχή του με σχετικά ανταποδοτικά οφέλη. Η κ. Natalie Fee, ιδρύτρια της πρωτοβουλίας City to Sea στο Μπρίστολ, παρουσίασε τις δράσεις της εν λόγω εκστρατείας, οι οποίες αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των πολιτών να εντάξουν στην καθημερινότητά τους μπουκάλι/θερμός το οποίο να γεμίζουν όσο συχνά θέλουν από βρύσες σε δημόσιους χώρους ή κτίρια και συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Η εκστρατεία Wasser Fur Wasser, που υλοποιείται στη Λουκέρνη και παρουσιάστηκε από τους κ.κ. Samuel Imbach και Jan Miotti, αναδεικνύει την οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της χρήσης νερού βρύσης ενώ παράλληλα μεταφέρει τα έσοδα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη εκστρατεία σε χώρες της Αφρικής για ενίσχυση των υποδομών που θα τους εξασφαλίσουν επαρκές και ασφαλές νερό. Ο κ. Niko Korpar, παρουσιάζοντας το καλό παράδειγμα της Λιουμπλιάνα, επεσήμανε ότι στη Σλοβενία το δικαίωμα, και κατ’επέκταση, η ελεύθερη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, με αποτέλεσμα η προτίμηση των πολιτών στο νερό βρύσης να είναι πλέον εμπεδωμένη και σταθερή. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας. Τέλος, ο κ. Kalver Tammik από το Ταλλίν τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας για την υλοποίηση αντίστοιχων εκστρατειών, όπως επίσης και της εμπέδωσης των μηνυμάτων από νεαρή ηλικία, μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση της πρωτοποριακής, για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασίας του World Cafe μέσω της οποίας επιχειρήθηκε η ανταλλαγή απόψεων και η συλλογική μάθηση πάνω στις βασικές θεματικές του Συνεδρίου, μέσα από ομάδες εργασίας. Τα βασικά συμπεράσματα της διαδικασίας συνοψίζονται στα εξής: α) η πρόσβαση στο νερό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και στηρίζεται στη σχέση εμπιστοσύνης επιχειρήσεων ύδρευσης και πολιτών, β) σε εκστρατείες προώθησης του νερού βρύσης είναι χρήσιμο να αξιοποιηθεί η ιστορική

πορεία του νερού σε κάθε περιοχή (π.χ. ανάδειξη παλαιών βρυσών) και να γίνει «μόδα» η χρήση των δημόσιων βρυσών, γ) χρειάζεται οριζόντια εμπλοκή όλων των εμπλεκόμενων μερών, ήτοι πολιτών, θεσμικών φορέων, ΜΚΟ κ.ά.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου περιελάμβανε Στρογγυλό Τραπέζι με συμμετοχή εκπροσώπων κρίσιμων φορέων για την προώθηση του νερού βρύσης. Ειδικότερα τη διαδικασία τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, SANI RESORT, ο κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης, Μέλος ΔΣ ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ, ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης, η κ. Χριστίνα Κονταξή, Διευθύντρια του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, o κ. Γιώργος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ, ο κ. Νίκος Σελλάς, Εκπρόσωπος ΚΕΔΕ και ο κ. Μιχάλης Χριστάκης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης. Κοινός τόπος των περισσοτέρων τοποθετήσεων υπήρξε η ανάγκη εμπέδωσης μιας σχέσης αμφίδρομης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις υπηρεσίες ύδρευσης και τους πολίτες και η αξιοποίηση όλων των εργαλείων (χρηματοδοτικών, θεσμικών, τεχνολογικών κ.λ.) για τη βέλτιστη διαχείριση του νερού. Παράλληλα, τονίστηκε η ποιοτική υπεροχή του νερού βρύσης έναντι του εμφιαλωμένου καθώς και το πολύ πιο χαμηλό κόστος του. Τέλος, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και εντατικοποιήσουν τους προσπάθειές τους για βιώσιμη διαχείριση των πόρων και ειδικότερα του νερού, με έμφαση στις συνέργειες για την προώθηση του νερού βρύσης. Άλλωστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουράσης, σύμφωνα με αγορανομική διάταξη οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεούνται να προσφέρουν νερό βρύσης στους πελάτες τους.

Το διήμερο Συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση με το κοινό.

Δείτε εδώ τις παρουσιάσεις των ομιλητών για τις εκστρατείες προώθησης του νερού βρύσης.

Περισσότερες πληροφορίες Λουκία Καλαϊτζή,

Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS press@medsos. gr,

210 82 28 795

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos