Από τη συνεδρίαση Στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης (2/1) η Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος ΘΗΣΕΑ υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα κ. Σεραφείμ Τσόκα και ασχολήθηκε με την πορεία υλοποίησης ενταγμένων έργων, τροποποίηση – προένταξη έργων του 45%, και προένταξη έργων του 35%.

Μετά την συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας κ. Τσόκας δήλωσε:

«Η συνεδρίαση της Πειφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης ΘΗΣΕΑ σήμερα ασχολήθηκε με το 45% το πρώτο, όπου συνεχίστηκαν οι εντάξεις. Υπάρχει και η τροποποίηση που ζητάνε οι δήμαρχοι. Και ενεκρίθησαν αυτά. Υπήρξε και η συζήτηση για το 35% και οι καινούργιες εισηγήσεις που έχουν έρθει και διάφορες προετάξεις έργων του 35%. Συζητήσαμε το διαδημοτικό του 35%. Σε γενικές γραμμές συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που άπτονται του ΘΗΣΕΑ. Να σας πω ότι διατέθηκε και 1 εκατ. ευρώ από το διαδημοτικό του 35% για τους Πέρα Γαλήνους.

Ερ. Κύριε Γενικέ πότε θα ξεκινήσουν οι οριστικές εντάξεις του 35%;
Απ. Αυτό εξαρτάται περισσότερο από το πόσο γρήγορα τρέχουν οι υπηρεσίες των Δήμων. Πόσο γρήγορα τρέχουν οι υπηρεσίες, πότε ολοκληρώνεται ο φάκελος. Ζήτησα και από τους παριστάμενους και από τους προέδρους των ΤΕΔΚ να ενημερώσουν τους δημάρχους ότι μας ενδιαφέρει και η απορροφητικότητα.

Ερ. Για να υπάρξει απορροφητικότητα πρέπει να δουλεύουν οι εργολάβοι. Οι εργολάβοι έχουν σταματήσει στα Χανιά πρωτίστως.
Απ. Στο ΘΗΣΕΑ δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

Ερ. Είπατε προηγούμενος ότι είπατε στους Δήμους να τρέξουν. Παλαιότερα είχε γίνει μια διαδικασία συνεπικουρίας των Δήμων με κάποιο τεχνικό προσωπικό το οποίο θα βοηθούσε…
Απ. Αυτό το προσωπικό υπάρχει ήδη στις ΤΥΔΚ και αυτό το προσωπικό καλείται να βοηθήσει τους Δήμους. Όπως το έχυμε πει από την αρχή.

Από τη συνεδρίασηΕρ. Υπάρχει μια χθεσινή απόφαση του συλλόγου εργοληπτών από τον Νομό Χανίων όπου αναφέρουν ότι σταματάνε όλα τα έργα γιατί τους οφείλονται 10 εκατ. ευρώ.
Απ. Δεν την γνωρίζω αυτή την απόφαση. Από την πλευρά του προγράμμαος ΘΗΣΕΑ τα χρήματα υπάρχουν. Εάν υπάρχει αυτή η απόφαση των εργοληπτών εγώ την σέβομαι. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα διαφορετικό για τον Νομό Χανίων. Θα χρειάζεται να περιμένουν για αυτόν το Νομό και θα προχωρήσουν οι υπόλοιποι. Να ενημερωθώ και να σας απαντήσω.

Ερ. Οι ργολήπτες είναι εκείνοι που μπλοκάρουν την εξέλιξη των έργων. Δεν φταίει ο Νομός…
Απ. Σας είπα ότι δεν γνωρίζω αυτή την απόφαση. Να ενημερωθώ πρώτα. Μπορεί να μη είναι έτσι. Μπορεί να αναφέρονται σε άλλα έργα που άπτονται του εθνικού προγράμματος. Μπορεί α μην αναφέρονται στο ΘΗΣΕΑ. Το Σάββατο θα είμαι στα Χανιά με αφορμή την ημερίδα για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θα έχουμε μια συνάντηση με τους περιαστικούς Δήμους των Χανίων και θα είναι και εκπρόσωποι των εργοληπτών για να κάνουμε μια συζήτηση.

ρ. Ο κ. Περάκης δεν σας ενημέρωσε;
Απ. Έχουμε κανονίσει από χθες με τον κ. Περάκη για την συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο το πρωί.

Ερ. Για το υπόλοιπο κομμάτι της χρηματοδότησης των Πέρα Γαλήνων;
Απ. Το υπόλοιπο κομμάτι, μ βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου θα δοθούν είτε εξΆ ίδιων πόρων ή από άλλους χρηματοδοτικούς φορείς. Είναι ξεκάθαρο αυτό. ΑπΆ όπου βρίσκονται χρήματα θα πηγαίνουν και υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύουμε το έργο των Πέρα Γαλήνων γιατί αντιλαμβάνεστε πόσο κομβικό είναι για τον Νομό Ηρακλείου. Και μιλάμε πάντα για χρήματα του Νομού Ηρακλείου δεν έχουν σχέση με τους άλλους Νομούς. Ερ. Από το 20% δεν μπορούν να περιμένουν χρήματα; Απ. Θα το δούμε αυτό. Είναι απόφαση υπουργού Εσωτερικών.

Ερ. ¶ρα είναι αοιχτό το θέμα για μην δημιουργηθεί πρόβλημα…
Απ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σας είπα και χθες ότι το ζητούμενο είναι να μην ξεπερνάμε τα όρια ανά έτος.»

(Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας)

Print Friendly, PDF & Email

Από manos