Από τα έργαΗ 27η έκθεση του εργαστηρίου μας με τίτλο «Τα ζώα θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι μας! … Εμείς για τα ζώα;» ολοκλήρωσε την παρουσίασή της στις 04/11/06 , στη Δημοτική Πινακοθήκη του Αγίου Νικολάου προβάλλοντας φωτογραφίες και video με θέμα χαριτωμένες, αστείες αλλά και ‘καταδικαστέες’ εικόνες ζώων.
Στο εργαστήριό μας, σκοπό έχουμε την παραγωγή πολιτισμού, με την καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής σε παιδιά και ενήλικες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ανάδειξη της παιδικής δημιουργίας αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της. Επιπλέον όμως, προτρέπουμε τα παιδιά να διερευνήσουν τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά όπου η τέχνη λειτουργεί με αμφίδρομη τροφοδότηση ερεθισμάτων και συγκινήσεων.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα μαζί με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους να καλλιεργηθεί η δημιουργική τους φαντασία, η κριτική και συνδυαστική τους σκέψη αλλά και η αναβάθμιση της ευρύτερης αισθητικής τους συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξελικτική τους πορεία. Πάντα με σεβασμό στο δικαίωμα της αυτοέκφρασης του κάθε παιδιού ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη κλίση ή το ταλέντο του.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, μέσα από την δραστηριότητα του εργαστηρίου μας, εστιάζοντας πάντα σε ζωτικά κοινωνικά θέματα, τα τελευταία εννέα χρόνια στοχεύουμε τα παιδιά να προσεγγίσουν με μια αισθητική στάση τον κόσμο μας έχοντας αναπτύξει τις δημιουργικές ικανότητές τους με την αισθητική καλλιέργεια και να δοθούν οι ευκαιρίες ευαισθητοποίησης στα ίδια, αλλά και στον περίγυρό τους.
Θραψανιώτη, ΣβορώνουΣτο πλαίσιο αυτό, στη φετινή μας έκθεση οι μικροί καλλιτέχνες ακολουθώντας το ειδικό πρόγραμμα του εργαστηρίου και μέσα από τις απεριόριστες δυνατότητες των υλικών και τεχνικών ζωγραφικής, απέδωσαν στις εικαστικές τους εικόνες την αγνή ψυχή τους (σε τρισδιάστατη μορφή με σκοπό κερδίσουν τον θεατή), έχοντας την πεποίθηση ότι, αφού τα ζώα θεωρούνται οι καλύτεροι φίλοι μας σίγουρα είμαστε μόνο φίλοι και εμείς γι’ αυτά.

Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που και φέτος βοήθησαν στην παρουσίαση της έκθεσής μας αυτής και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε.

  • Το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Μανόλη Θραψανιώτη που και φέτος μας τίμησαν με το να μας συμπεριλάβουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου ΛΑΤΩ 2006.
  • Την Εργίνα Καναβάκη, Δώρα Μυλωνάκη και Θανάση Γραμμέλη για την γραμματειακή υποστήριξη.
  • Την Εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ».
  • Τους εκπρόσωπους των Μ.Μ.Ε. και τα ραδιόφωνα της πόλης και ιδιαιτέρως το Σταθμό 104,4 και το κ. Γιώργο Τουτουδάκη.
  • Την προσκεκλημένη μας κ. Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF Ελλάς και συγγραφέα παιδικών βιβλίων, για το ταξίδι της από την Αθήνα με σκοπό την παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου με θέμα «τα ζώα και η κλιματική αλλαγή» αλλά και την αναφορά της, στο έργο της WWF (παγκόσμιας περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης).
  • Τον Γιώργο Νιωτάκη, Μανόλη Ζωγραφάκη και Μανόλη Σκύβαλο από την Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου καθώς και την Ευαγγελία Δεμέτζου για τις προβολές.
  • Το cafe και ξενοδοχείο DU LAC και ιδιαιτέρως τον κ. Γιάννη Βούλγαρη και κ. Λευτέρη Σταματάκη.
  • Το Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) Λυκάκη και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού για την άψογη συνεργασία και τη βοήθεια τους στην λειτουργία της έκθεσης.
  • Τέλος, τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς των Σχολείων και Φροντιστηρίων, τον κ. Αφορδακό και το προσωπικό του Οργανισμού της Προσχολικής Αγωγής, που συνόδεψαν τους μαθητές τους στην έκθεση, το Κ.Τ.Ε.Λ. Λασιθίου και τον κ. Α. Χαιρέτη για την μεταφορά τους, καθώς επίσης και όλους τους επισκέπτες για τα κολακευτικά σχόλια και την ευαισθησία τους.

«…ένα μικρό ζωάκι είμαι κι εγώ όπως τόσα… αλλά που πονάω, κρυώνω και πεινάω!! δεν ζητάω τίποτα περισσότερα από αυτά που απολαμβάνεις κι εσύ καλέ μου άνθρωπε….δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να τα παρέχω μονό μου στον εαυτό μου και στους δικούς μου…βοήθησε με σε παρακαλώ…δείξε λίγο ανθρωπιά και αγάπησε με!!!….φροντίδα, αγάπη και στέγη. Τα ιδία πράγματα ζητάμε. Μοιάζουμε….» έγραψαν μαθητές σε μια σχολική εφημερίδα και εκφράζει ακριβώς το μήνυμα των παιδιών του εργαστηρίου που είναι: Γ. Στρατηγάκης, Γ. Βαρδαβάς, Ε. Αρναουτάκη, Γ. Κατάσος, Γ. Κλώντζας, Μ. Μπελούκα, Κ. Πατεράκης, Σ. Στεφανάκης, Μ.Φραγκιαδάκη, Ε. Χαριτάκη, Ν. Δαβράδος, Α. Διαλυνάς, Ε. Ζερβάκης, Ι. Βαρκαράκη, Λ. Γαρεφαλάκη,, Μ. Κλώντζας, Ει. Μαρκάκη, Κ. Μουδάτσου, Μ. Ρογαλίδης, Τζ. Ρουμπελάκη, Ν.Σκουλούδη, Ι. Τζανάκη, Ει. Τζώρτζη, Κ. Φραγκούλη, Κ. Γαλιατζάκη, Μ. Κανή, Ν.Τζανοπούλου, Χ. Καληωράκη, Χ. Τζώρτζη, Μ. Αρναουτάκη, Π. Μπρόκος, Μ. Σκουλούδη, Ά. Καράμπελας, Μ. Μπρόκος, Β. Παπαδάκης, Ει. Αστυρακάκη, Ει. Καμαράτου, Μ. Τζαμάνδουρα, Ε. Χαιρέτη, Ι. Χαλκιαδάκη και Ευαγγελία.

Πόπη Θραψανιώτη
Ζωγράφος – Εκπαιδευτικός Εικαστικών
Επικοινωνία : κιν. 697 2597161, 28410 22031 e-mail: kalliarte@yahoo.com

Print Friendly, PDF & Email

Από manos