Εργατική Πρωτομαγιά 2017, εκδηλώσεις, χαιρετισμοί
πανό για την εργατική πρωτομαγιά

Με διάφορους τρόπους τιμήθηκε η εργατική πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Με εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, απεργία και φυγή στην εξοχή και στις παραλίες.

Στον Άγιο Νικόλαο, εκπρόσωποι εργατικών φορέων, αλλά και εκλεγμένοι, συγκεντρώθηκαν στο πρωί της Δευτέρας (1/5) στο ηρώο των πεσόντων και μετά τους χαιρετισμούς, κατέθεσαν στεφάνια.

Το ΠΑΜΕ και το συνδικάτο ΤΑΛΩΣ διοργάνωσαν την εκδήλωση τους στην είσοδο της Μαρίνας. Στη συνέχεια έγινε και μικρή πορεία λίγων ατόμων μέσα στη πόλη.

Στην υπόλοιπη χώρα, η απεργία κράτησε δεμένα τα καράβια, κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους και άλλα σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος.

Εργατική Πρωτομαγιά 2017, εκδηλώσεις, χαιρετισμοί
από τη συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο

ΓΣΕΕ Εργατική Πρωτομαγιά ο Αγώνας συνεχίζεται:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η ΜΑΗ,  24ωρη Γενική Απεργία με αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε  πορεία στη Βουλή.

Nωρίτερα,  αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατέθεσαν στεφάνι μνήμης και τιμής στο χώρο των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή και στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη.

Η 1η Μάη 2017 βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας, σε θέση μάχης και αγώνα για την προάσπιση των βασικών και θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία πλέον με τις μνημονιακές πολιτικές έχουν αμφισβητηθεί και συρρικνωθεί.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται δυστυχώς αντιμέτωποι με νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Γι’ αυτό το λόγο αύριο Τρίτη 2 Μαΐου στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, για να επικυρώσει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας και να ορίσει την ημέρα πραγματοποίησης της νέας 24ωρης  Γενικής απεργίας.

Η νέα απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ και κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Στις βάρβαρες και αδιέξοδες πολιτικές, η απάντηση των εργαζομένων είναι ξεκάθαρη, ενωτική και αγωνιστική.

Ο Νότης Μαριάς για την Εργατική Πρωτομαγιά:

“Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένει πάντα επίκαιρο. Στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων έχουν καταπατηθεί βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις και έχει διαλυθεί πλήρως το κοινωνικό κράτος. Την ώρα που η τρόικα και η κυβέρνηση σχεδιάζουν να επιβάλλουν και τέταρτο μνημόνιο ο Ελληνικός λαός γιορτάζοντας την Εργατική Πρωτομαγιά στέλνει αποφασιστικό μήνυμα στους δανειστές ότι σύντομα θα τους πετάξει έξω από την Πατρίδα μας.”

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς, συνδέεται αναπόσπαστα, εδώ και δεκαετίες, με τον αγώνα των εργαζομένων: για σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για την διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσεως που διανύουμε, διογκώθηκε υπερβολικά η ανεργία (με άμεσες, ιδιαίτερα δυσμενείς, συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο), καθιερώθηκε η μερική απασχόληση, επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις σε κάθε τομέα, πολλαπλασιάστηκαν οι δυσκολίες της καθημερινότητας.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, συλλογικά και ατομικά, οφείλουμε να στηρίξουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, που αποτελεί την δημιουργική παρουσία του κάθε ανθρώπου μέσα στην κοινωνία. Στον Δήμο Ηρακλείου, με πνεύμα αλληλεγγύης και διαρκή προσπάθεια, βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παράλληλα δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας.

Η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο και η έξοδος από την δύσκολη συγκυρία, προϋποθέτουν την συνεργασία και την δράση όλων μας: για να επιτευχθούν συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής αλλά και ουσιαστικής μείωσης της ανεργίας.

Μήνυμα Δημάρχου Ιεράπετρας για την Εργατική Πρωτομαγιά:

Η 1η του Μάη αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης των αγώνων των εργαζομένων για  σταθερή εργασία, ασφάλεια, δίκαιη αμοιβή και υγεία βασικές προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Είναι μία μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργατικού κινήματος για  κάθε εργαζόμενο και κάθε ευσυνείδητο δημοκράτη πολίτη και Έλληνα.

Σήμερα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης,  ακραίας πολιτικής λιτότητας, συρρίκνωσης του κατά κεφαλήν εισοδήματος  και μεγάλης ανεργίας, σε μια περίοδο σύνθετων οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών προκλήσεων  είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να συνεχίσουμε να διεκδικούμε με ενότητα, αγωνιστικότητα και συντονισμένες δράσεις για  ένα καλύτερο εργασιακό παρόν και μέλλον.

Ως Δημοτική Αρχή, στηρίζοντας τους αγώνες των εργαζομένων μας, υποστηρίζουμε τη διαφύλαξη ενός Κράτους Δικαίου και Πρόνοιας και των εργασιακών δικαιωμάτων που με τόσες θυσίες οι εργαζόμενοι τόσων ετών διεκδίκησαν.

Λέμε ΟΧΙ στην ανεργία, στη φτώχια και στην εξαθλίωση και εργαζόμαστε διεκδικώντας το μέλλον που μας ανήκει! Ένα μέλλον που θα ξαναδώσει ελπίδα, προοπτική και αξιοπρέπεια σε όλους τους Έλληνες.

Θεοδόσιος Καλαντζάκης

Δήμαρχος Ιεράπετρας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos