εργατική πρωτομαγιά 2019

1η Μαΐου 2019. Σε όλο τον κόσμο τιμάται η επέτειος της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο το 1886. Επίσης ανά το κόσμο ποικίλουν ήθη κι έθιμα γύρω από τη μέρα, τα λουλούδια.

Ώς είθισται, πολλά τα μηνύματα κυρίως για την εργατική πρωτομαγιά.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση με αφορμή την Πρωτομαγιά.

«Τιμούμε τους διαχρονικούς αγώνες και τις ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων και πιστεύουμε ακράδαντα πως η δημιουργική πορεία της Κρήτης συνδέεται άμεσα με τους ανθρώπους της εργασίας σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας.   

Για αυτό κι ως Περιφέρεια Κρήτης, προχωρήσαμε πρώτοι στην Ελλάδα στην θεσμοθέτηση του παρατηρητηρίου Εργασίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιούμε από το 2016 έως το 2022 για την στήριξη των ανέργων, της νεολαίας αλλά και συνολικά της βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων. 

Μέσα από το έργο αυτό καταγράφουμε διαρκώς τις τάσεις που υπάρχουν στην τοπική αγορά εργασίας, αλλά και όλες τις προκλήσεις, τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνεργοι όσο και η αγορά εργασίας. Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουμε διαμορφώσει ένα οδικό χάρτη και υλοποιούμε ήδη, πιλοτικές δράσεις βιωματικής στήριξης των ανέργων. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να υπάρξουν καλύτερες συνέργειες στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.

Είναι ένα έργο δύσκολο, σύνθετο, αλλά ελπιδοφόρο, γιατί αναδεικνύει πως μπορούμε με τις πρωτοβουλίες μας σε περιφερειακό επίπεδο, να δουλέψουμε συστηματικά ώστε να μπορέσουμε με τη συνέργεια των τοπικών φορέων να διασφαλίσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, τιμώντας έμπρακτα όσους θυσιάστηκαν στους αγώνες των εργαζομένων».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η ημέρα της Πρωτομαγιάς, είναι συνδεδεμένη αναπόσπαστα, εδώ και δεκαετίες, με τους αγώνες των εργαζομένων: για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, για αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης.

    Η ανταγωνιστική οικονομία διεθνώς, η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας (που αλλάζει καθοριστικά τις εργασιακές ανάγκες), οι μεγάλες γεωπολιτικές συγκρούσεις και ανακατατάξεις, δεν άφησαν ανεπηρέαστη καμία χώρα. Στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια των χρόνων της κρίσεως (μιας περιόδου που είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις σε κάθε τομέα του τόπου μας),   διογκώθηκε υπερβολικά η ανεργία, με άμεσες και οξύτατες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, καθιερώθηκε η μερική απασχόληση, και επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. 

    Με ακανθώδες και σήμερα για τον τόπο μας, το πρόβλημα της ανεργίας, οφείλουμε να στηρίξουμε το δικαίωμα στην εργασία, που αποτελεί την δημιουργική παρουσία του κάθε ανθρώπου μέσα στην κοινωνία. Στον Δήμο Ηρακλείου, βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, συνάμα, δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε επιτακτικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας. 

   Η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, προϋποθέτει την συνεργασία και την δράση όλων μας. Η συνολική και ουσιαστική πρόοδος της κοινωνίας μας θα επιτευχθεί με την σταθερή και μόνιμη εργασία όλων των πολιτών. 

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής για την Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ΟΧΙ στις πολιτικές της δεξιάς και στη διαρκή λιτότητα που απειλούν να διαλύσουν την Ευρώπη.

Λέμε ναι μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές σε έναν άλλο δρόμο με ισχυρό κοινωνικό κράτος και σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, την πολιτική της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Για την δημιουργία υπερπλεονασμάτων και τη διανομή επιδομάτων που κρατούν τους πολίτες ομήρους μέσα στη φτώχεια.

Λέμε ναι στο Σχέδιο Ελλάδα για παραγωγή νέου πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ να δώσουμε ξανά μαζί με τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνάμεις και να κερδίσουμε τη μάχη για την Ελλάδα της ανάπτυξής, της δημιουργίας, της προκοπής.

ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη Πρωτομαγιά

Kαλημέρα, Καλό μήνα.

Κάποιοι στην χώρα μας επιμένουν στο παλιό ημερολόγιο.

Πρωτομαγιά το 2019 – 133 χρόνια από την εξέγερση στο Σικάγο – δεν είναι να αφήνεις το αεροδρόμιο χωρίς μετρό και τα νησιά χωρίς πλοία. Χωρίς καν δρομολόγια ασφαλείας.

Πρωτομαγιά είναι ο αγώνας για ισονομία και ισότητα. Δικαίωμα στη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς.

Όχι μαύρη εργασία, όχι εκμετάλλευση, όχι κέρδη χωρίς φορολογία.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστούν το δίκιο του πολίτη. Να του παρέχουν ασφάλεια και να του δίνουν συνεχώς ευκαιρίες για να κάνει το επόμενο βήμα. Να είναι ευτυχισμένος και χρήσιμος στην κοινωνία.

Αυτό είναι για μας – για το Ποτάμι – το σύγχρονο νόημα της εργατικής πρωτομαγιάς.

Γιαυτό αγωνιζόμαστε για την Αναγέννηση της Ευρώπης.

Καλό μήνα ξανά σε όλους.

Ξαστεριά: Εργατική πρωτομαγιά: Να συγκροτήσουμε το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο ανατροπής.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον Ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στη χειρότερη κοινωνική και οικονομική κρίση που πέρασε η χώρας μας μεταπολεμικά. Ο ελληνικός λαός στενάζει κάτω από τις συνεχιζόμενες βάρβαρες νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε με το πιο απόλυτο τρόπο αυτά τα μέτρα, με αμετροέπεια διατυμπανίζει ότι ασκεί κοινωνική πολιτική μοιράζοντας επιδόματα ψίχουλα σε εξαθλιωμένους Έλληνες πολίτες.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει για άλλη μια φορά τον Ελληνικό λαό κάτω από την απειλή του πολέμου. Η Κρήτη έχει μετατραπεί σε πολεμική ζώνη όπως αποφάσισαν πρόσφατα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ σε συνεργασία με την εθελόδουλη ελληνική Κυβέρνηση.

Τίποτα δεν άλλαξε παρά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που διατυμπανίζει η Κυβέρνηση. Όλο το μνημονιακό νομοθετικό οπλοστάσιο παραμένει άθικτο, συνεχίζονται οι δεσμεύσεις για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για δεκαετίες, συνεχίζονται ανελλιπώς οι πλειστηριασμοί ενώ η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει πλέον καταργηθεί και αντικατασταθεί από την προστασία του δίκιου των τραπεζών.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, παρά τις περί του αντιθέτου κορώνες, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών συνεχίζουν να βρίσκονται στο «γύψο», συνεχίζεται το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, ενώ συνεχίζει να διευρύνεται η ελαστική, μερική εκ περιτροπής, κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία χωρίς δικαιώματα με στόχο την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και θύματα Έλληνες και ξένους εργαζόμενους.

Οι πολιτικές φτωχοποίησης του λαού και μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο των δανειστών δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν.

Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της κατάργησης των μνημονίων και της λιτότητας, της διαγραφής του δημόσιου χρέους και της γενναίας «σεισάχθειας» στο χρέος των λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, της εθνικοποίησης των τραπεζών, του σταματήματος των ιδιωτικοποιήσεων, της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα και της υπεράσπισης των κοινωνικών αγαθών.

Είναι ο δρόμος της ρήξης με την Ευρωζώνη και της αποδέσμευσης από την ΕΕ στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης της χώρας.

Σήμερα γίνεται αναγκαίο από κάθε άλλη φορά η συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ανατροπής, όλων χωρίς εξαίρεση των αριστερών, ριζοσπαστικών  και αντιμνημονιακών δυνάμεων, όλων των ενεργών πολιτών, των συλλογικοτήτων και κινημάτων της Κρήτης, που θα προωθήσει τους παραπάνω στόχους, θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο λαό.

εργατική πρωτομαγιά 2019

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων και της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. 

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά. 

Στη χώρα μας τα τελευταία 10 χρόνια ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες βίωσαν με εφιαλτικό τρόπο τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που οδήγησαν το 40% του πληθυσμού στην απόλυτη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι πολιτικές αυτές είχαν δραματικές επιπτώσεις στον πυρήνα του Κοινωνικού κράτους πλήττοντας καίρια τα Δημόσια και Κοινωνικά αγαθά. Η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Εργασία, η Κοινωνική Ασφάλιση, τα Εργασιακά 2 και Κοινωνικά δικαιώματα και οι Συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι τα θύματα αυτών των ανάλγητων πολιτικών. 

Ο φετινός εορτασμός για εμάς τους εργαζόμενους πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ενωτικούς αγώνες με στόχο την αμφισβήτηση και ανατροπή αυτών των πολιτικών.  Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://en.wikipedia.org/wiki/International_Workers%27_Day

ΓΣΕΕ Εργατική πρωτομαγιά, ο αγώνας συνεχίζεται

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα 1η ΜΑΗ, αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κλαυμώνος.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια, με την ανεργία, τον αποκλεισμό, τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση και που έχουν οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία σε εξάντληση των αντοχών και των ανοχών της.

Η δραματική εικόνα της αγοράς εργασίας, παρά την «Κυβερνητική προσπάθεια» να παρουσιαστεί βελτιωμένη έως και ικανοποιητική, έχει εντείνει το άγχος και την αγωνία των εργαζομένων, συντηρώντας ένα ζοφερό περιβάλλον.

Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχή γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους και όλες εκείνους/ες που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας,

Όλους και όλες εκείνους/ες που υπερασπίστηκαν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την ίδια τη ζωή τους, δίχως να ρισκάρουν τις ζωές των άλλων,

Όλους και όλες εκείνους/ες που αγωνίστηκαν για την επικράτηση της πραγματικής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, δίχως να την υπονομεύουν καθημερινά με τις ενέργειες και τις πράξεις τους,

Όλους και όλες εκείνους/ες που μιλούσαν ΙΣΟΤΗΤΑ και το εννοούσαν,

Όλους και όλες εκείνους/ες που οι έννοιες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΕΙΡΗΝΗ, δεν ήταν απλά το άλλοθι για την άσκηση βίας και παρεμπόδισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης βούλησης των άλλων.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos