Ερωτήματα για τη παραλία του Γαργαδόρου
Η παραλία του Γαργαδόρου μετά τη παρέμβαση

Επειδή τα έργα στην παραλία του Γαργαδόρου εδώ και 20 ημέρες έχουν σταματήσει και στην ουσία έχει αφεθεί ελεύθερη προς χρήση από τους λουόμενους η Πρωτοβουλία Προστασίας Παραλιών θέλει να σας γνωρίσει τις παρακάτω κακοτεχνίες στην εκτέλεση του έργου τις οποίες έχει διαπιστώσει.

1. Η παραλία σε απόσταση 2m από την ακτογραμμή είναι διαστρωμένη μόνο με αμμοχάλικο λατομείου και χωρίς τις προβλεπόμενες από την μελέτη κλίσεις, με αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να είναι 50 έως 70 cm κάτω από το επίπεδο της παραλίας συνέπεια των οποίων η είσοδος προς και η έξοδος από την θάλασσα να είναι δύσκολη για τους λουόμενους και αδύνατη για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

2. Κολυμπώντας πάνω στον ύφαλο σε αρκετά σημεία τα άκρα των ποδιών προσκρούουν πάνω σε πέτρες επειδή το βάθος του νερού είναι κατά πολύ μικρότερο του 1,20 που προβλέπεται από την μελέτη. Επίσης σε αλλά σημεία υπάρχουν πολλές μικρές αιχμηρές και ασταθείς πέτρες. Υπάρχουν έντονα κενά μεταξύ των ογκόλιθων. Η επικινδυνότητα των παραπάνω κακοτεχνιών γίνεται εντονότερη σε φάσεις έντονου κυματισμού.

3. Υπάρχουν σκορπισμένες αρκετές πέτρες άναρχα πέραν του υφάλου και προς το πέλαγος και προς την παραλία.

4. Ο ύφαλος προεκτείνεται χωρίς να προβλέπεται στη μελέτη και ενώνεται με το νοτιότερο παράνομο άκρο της παραλίας. Στο τμήμα δε αυτό το βάθος του νερού είναι τόσο μικρό που δεν κολυμπιέται καθόλου πρέπει δηλαδή να περπατήσεις πάνω στις πέτρες για να περάσεις στην ανοικτή θάλασσα. Για όλο το παραπάνω περιγραφόμενο τμήμα έχει ήδη τοποθετηθεί η Δ/νση Τεχνικών Έργων ζητώντας την αποκατάσταση του.

5. Στο βόρειο τμήμα του υφάλου παρατηρείται δυσανάλογη τοποθέτηση ογκόλιθων που αποκλείνει της μελέτης σε μεγάλο βαθμό καθώς εξέρχονται της επιφανείας της θάλασσα. Οπότε έχουμε ένα παράνομο έξαλο μπάζωμα αλλοιώνοντας εντελώς την μορφολογία του όρμου.

6. Εντός της θάλασσας έχουν βρεθεί πολλά οικοδομικά υλικά. Οπως σπασμένα πλακάκια, σίδερα σκουριασμένα, καρφιά κλπ.

Έπειτα από τις παρατηρήσεις μας παρακαλούμε τις Υπηρεσίες και τον Δήμο να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

α. Το έργο έχει τελειώσει;
β. Ποιά Υπηρεσία είναι αρμόδια να παραλάβει το έργο;
γ. Θεωρείται το έργο, όπως διαμορφώθηκε, ασφαλές προς τους λουόμενους;
δ. Αν το έργο είναι ακόμα υπό εκτέλεση ή ακατάλληλο για ποιό λόγο δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση για τον αποκλεισμό της χρήσης του;

Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία των παραλιών Email: ergogargadorou@gmail.com

Προς:

1)Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Λασιθίου
2)Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Λασιθίου
3)Δήμο Αγίου Νικολάου
4) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού
Κοιν:

1) Κτηματική Υπηρεσία Αγ. Νικολάου
2) Λιμεναρχείο Αγ. Νικολάου
3) Συνήγορος Προστασίας του Πολίτη
4) Εισαγγελία Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos