Ερωτήσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε ο άνεμος
ο αέρας κατέστρεψε θερμοκήπια…..

Μια σειρά ερωτήσεων βουλευτών, κατατέθηκαν την επομένη των επιπτώσεων των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν για 48 ώρες στη Κρήτη. Αποτέλεσμα, καταστροφές, ζημιές σε θερμοκήπια, καλλιέργειες και υλικά.

Βασίλης Κεγκέρογλου

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την εκτίμηση των ζημιών και την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς της Κρήτης που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Κρήτης (σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ανυπολόγιστες ζημιές από θυελλώδεις ανέμους καταγράφονται σε αγροτικές καλλιέργειες που βρίσκονται στα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και συγκεκριμένα  στις παραλιακές περιοχές Κερατόκαμπου – Άρβης – Ψαρής Φοράδας,Ιεράπετρας κλπ) έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές ενώ το ύψος των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο θα διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες.

Επειδή τα θερμοκήπια σε αυτές τις περιοχές καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι κάτοικοι των περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση.

Επειδή οι Δήμαρχοι των εν λόγω περιοχών ζητούν την αρωγή της Πολιτείας.

Επειδή οι αγρότες παραγωγοί και οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών, έχουν υποστεί μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των αποζημιώσεων.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την εκτίμηση των ζημιών και την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα;».

Σπύρος Δανέλλης:

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Όπως αναφέρει ο Σπύρος Δανέλλης, οι αγρότες- παραγωγοί  βρέθηκαν για άλλη μια φορά να μετρούν «τις πληγές τους» αφού  ξηλώθηκαν τα θερμοκήπια και ισοπεδώθηκαν οι καλλιέργειες τους.

Η έγκαιρη και δίκαιη αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών, στον  σημαντικότατο για τη χώρα πρωτογενή τομέα της Κρήτης, απαιτεί την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας τονίζει ο βουλευτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

Θέμα: «Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από τους θυελλώδεις ανέμους στην Κρήτη»

Στο έλεος των θυελλωδών ανέμων βρίσκεται η Κρήτη τα τελευταία 24ωρα.  Οι άνεμοι που έφτασαν ακόμη και τα 12 μποφόρ προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές, οδηγώντας σε πλήρη απόγνωση τους κατοίκους, που τις τελευταίες ώρες έγιναν θεατές εικόνων πλήρους καταστροφής των περιουσίων τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες που βρίσκονται στα νότια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου και συγκεκριμένα  στις παραλιακές περιοχές Κερατόκαμπου – Άρβης – Ψαρής Φοράδας και Ιεράπετρας. Τα θερμοκήπια σε αυτές τις περιοχές κυριολεκτικά ξηλώθηκαν και οι  καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν.

Οι αγρότες, για άλλη μια φορά, βρέθηκαν να μετρούν «τις πληγές τους», την  ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν καθημερινές ανάγκες και άλλες πάγιες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Δεδομένου ότι οι αγρότες – παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ήδη βεβαρυμμένες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των καταστροφών στον, σημαντικότατο για τη χώρα, πρωτογενή τομέα της Κρήτης απαιτεί την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας.

Δεδομένου ότι είναι γνωστές οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα και δίκαια να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι πληγέντες.
  2. Τι πρόσθετα μέτρα πρόκειται να ληφθούν για τους πληγέντες προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή  αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικοί άνεμοι.

Ο ερωτών βουλευτής                                

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

 

Συντυχάκης, Μανωλάκου, Τάσσος:

  • Ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί περιοχές της Κρήτης (Ιεράπετρα, περιοχές του Δήμου Σητείας, Κερατόκαμπος, Βιάννος, Άρβη, Ψαρή Φοράδα, ορεινές περιοχές του Δήμου Γόρτυνας, Τυμπάκι έως την Κουντούρα, Γραμβούσα και αυτές αφορούν την πρώτη καταγραφή), εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στις 25-26 Γενάρη 2018, ενώ στο Nομό Χανιών τα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι ισχυροί άνεμοι ακόμα και 12 μποφόρ, με ταχύτητα 120 χλμ την ώρα, έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και πτώσεις δέντρων και στύλων της ΔΕΗ. Θερμοκήπια ξηλώθηκαν, οι καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή. Από τη μία έχουν χάσει σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρη την παραγωγή και από την άλλη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις τους. Επιπλέον, αρκετές περιοχές δεν έχουν ρεύμα.
  • Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
  • Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  • Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων (ΕΝΦΙΑ, τέλη στους δήμους κ.α).

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Διαμάντω Μανωλάκου

Σταύρος Τάσσος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos