ερώτηση Δέδε για τις εισπρακτικές εταιρίες
… επισημαίνοντας το μέγεθος της κοινωνικής αγανάκτησης

Ερώτηση αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών κατέθεσε ο Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννης Δέδες, επισημαίνοντας το μέγεθος της κοινωνικής αγανάκτησης,

αλλά και την αδυναμία των νομοθετικών ρυθμίσεων να εμποδίσουν την καταστρατήγηση του ιδρυτικού νόμου λειτουργίας τους, όπως αυτός καταρτίστηκε το 2009.

Ο κ. Δέδες ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για το συνολικό αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και τις αμοιβές που εισπράττουν για τις υπηρεσίες, αυτές. Παράλληλα, αναζητείται η δυνατότητα ενημέρωσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τη μη συμμόρφωση αρκετών εταιρειών τίθεται στην κρίση του αρμόδιου Υπουργείου ως προτεινόμενη λύση του προβλήματος, η κατάργησή τους.

 

Ακολουθεί αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Δέδε:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η συστηματική καταστρατήγηση του ιδρυτικού νόμου λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών και την παράλληλη μεγέθυνση της κοινωνικής αγανάκτησης των πολιτών, όπως ομολογούν εκατοντάδες καταγγελίες, τίθεται μείζον ζήτημα όχι μόνον για τη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών, αλλά και την ίδια τους, τη φυσική οντότητα. 

Με την νομοθετική πρωτοβουλία του 2009 ρυθμίστηκε η λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες έλαβαν χαρακτήρα «εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές», ενώ παράλληλα τους απαγορεύτηκε ρητά ο εισπρακτικός ρόλος. Ταυτόχρονα, η δημιουργία Μητρώου Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας με αρμοδιότητα της, την επιβολή των κυρώσεων σε παραβάσεις των εν λόγω νομοθετικών διατάξεων. Οι νομοθετικές τροποποιήσεις του 2012, δεν απέτρεψαν την καταστρατήγηση του νόμου από ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες, έχοντας επιβληθεί συνολικά πρόστιμα από τότε, περίπου 900.000 ευρώ, με το ποσό για το 2015-2016 να φτάνει τα 475.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να υφίσταται αξιόπιστη πληροφόρηση για το τελικό ποσό είσπραξης.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν παραβάσεις των ουκ ολίγων δικηγορικών γραφείων που έχουν αναλάβει ρόλο εισπρακτικής εταιρείας, καθώς το συγκεκριμένο πεδίο είναι πια, επικερδές για αυτά. Πιο συγκεκριμένα, ο έλεγχος για τα αδικήματα που τελούνται αφορούν σε κακουργήματα όπως, η εκβίαση, η απειλή, η παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και της οικογενειακής γαλήνης, όπως και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Το Πρωτοδικείο Αθηνών (υπ’ αριθμ. 3428/2016 απόφαση) επισημαίνει την υποχρέωση της Τράπεζα για «τη ρητή συγκατάθεση του οφειλέτη για τη μεταβίβαση» των προσωπικών πληροφοριών σε εισπρακτική εταιρεία. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών (απόφαση υπ’  αριθμ. 273/2016) σε περίπτωση δανειολήπτριας επιδίκασε 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται, πως και πότε εισπράττουν τις αμοιβές τους για αυτές τις παροχές υπηρεσιών;
  2. Έχει αναζητηθεί η δυνατότητα να εκπληρώνουν την υπηρεσία ενημέρωσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών;
  3. Δεδομένου της μη συμμόρφωσης αρκετών εταιρειών είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και της μεγέθυνσης της κοινωνικής αγανάκτησης, μήπως, τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστά, η κατάργηση των εν λόγω εταιρειών;»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΔΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos