Μονή ΤοπλούΕρώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, με θέμα:
Η σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στο Λασίθι απειλή για το οικοσύστημα και την κοιωνική ισορροπία της περιοχής, κατέθεσε στη Βουλή στις 17/11, ο Βουλευτής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Γιάννης Δραγασάκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης…

Πρόσφατα, υπεγράφη από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία μιας πολιτείας από 5 ξενοδοχεία και τουριστικά χωριά και ένα γκολφ κλαμπ συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, 3 γήπεδα γκολφ, ένα αθλητικό κέντρο και ένα συνεδριακό κέντρο, σε συνολική έκταση 25.000 στρεμμάτων. Το εν λόγω έργο, προϋπολογισμού 1,2 δις ¤, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του Ιδρύματος “Παναγιά Ακρωτηριανή” και της εταιρείας MINOAN GROUP (πρώην Loyalward Ltd) στο Λασίθι.
Στην επνδυση αυτή, σοβαρές αντιρρήσεις έχει διατυπώσει το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και η Οικολογική Ομάδα Σητείας, γιατί, αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα βλάψει σοβαρά και ανεπανόρθωτα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής και θα υποθηκεύσει το μέλλον της και τις προοπτικές αυτοδύναμης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν από 10 χρόνια, λόγω ακριβώς της σπουδαιότητας της ευρύτερης περιοχής, είχε παραγγείλει “ειδικό διαχειριστικό σχέδιο”, το οποίο εκπονήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων. Σ’ αυτό στηρίχθηκε, 2 χρόνια αργότερα, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος. Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Κομισιόν αποκαλύπτουν το καθεστώς προστασίας. Η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του Τόπου Κοινοτική Συνοχής (ΤΚΣ) με κωδικό GR 4320006, του Εθνικού Καταλόγου για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 (Οδηγία 92/43/EOK). H περιοχή του έργου καταλαμβάνει περίπου το 20% της περιοής του εν λόγω οικοτόπου. Ταυτόχρονα, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) “Βορειοανατολικό ¶κρο Κρήτης”.
Στην ευρύτερη περιοχή της σχεδιαζόμενης επένδυσης βρίσκεται επιπλέον η Ζώνη Ειδικής Προστασίας “Διονυσάδες Νήσοι”, το μοναδικό φοινικόδασς του Βάι, η Ίτανος, η Ιερά Μονή Τοπλού, το Παλαίκαστρο. Στην ένσταση που προέβαλε το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων αναδεικνύονται εκείνα τα στοιχεία που η δημόσια διοίκηση όφειλε να προστατεύσει.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το έργο αντίκειται:
α) στο εγκεκριμνο χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης που καθορίζει άλλο μοντέλο ανάπτυξης,
β) στην ανάγκη για ήπια μεγέθη, τη θεμελιώδη αρχή της προφύλαξης, τη διατήρηση μέσα στο χρόνο σταθερής περιβαλλοντικής κατάστασης κλπ και
γ) στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την απερήμωση, σύμφωνα με την οποία η Κρήτη εντάσσεται στα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Σημειώνεται ότι αυτή και όλες οι γειτονικές επενδύσεις, γίνονται σε μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα υδάτινων πόρων (ημί – ξηρη) και σε μια περίοδο κλιμακούμενης κλιματικής μεταβολής, που θα θίξει ακριβώς αυτές τις περιοχές. Έτσι, προέχει η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης του υδατικού διαμερίσματος σύμφωνα με την οδηγία –πλαίσιο για το νερό (water framework directive 2000) που έπρεπε να είχαμε εφαρμόσει ως το τέλος του 2004. Η συνεχιζόμενη κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων θα επηρεάσει βαρύτατα τόσο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, αλλά, κυρίως, θα υποθηκεύσει το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να λάβει υπόψη του τις σοβαρές ενστάσεις που έχουν εκράσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι, φορείς και ειδικοί επιστήμονες σε σχέση με το έργο και αν στην κατεύθυνση αυτή προτίθεται να εξετάσει τις παρακάτω προτάσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση στην περιοχή και συγκεκριμένα:

  • το μέγεθος της επένδυσης να μην υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής χωρικά και κοινωνικά. Δεν είναι δυνατόν ο απότομος τριπλασιασμός του πληθυσμού του Δήμου Ιτάνου να ονομάζεται ήπια επένδυση.
  • Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις να συναρτηθούν με τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίς παρουσιάζουν τραγικά ελλείμματα στην περιοχή (π.χ. προβληματικό οδικό δίκτυο στην περιοχή της Σητείας, διάσπαρτες ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή, έλλειψη και ατελής διαχείριση του νερού, αδυναμία υποδοχής των 3.000 εργαζομένων και των οικογενειών τους που προβλέπεται να αασχοληθούν στην κατασκευή του έργου).
  • να μη δημιουργηθούν γήπεδα γκολφ, λόγω της επικινδυνότητάς τους ως υδροβόρα, σε μια περιοχή που από διεθνείς οργανισμούς έχει χαρτογραφηθεί ως απειλούμενη με ερημοποίηση. Με ποια λογική επιδοτούνται αμφιλεγόμενα θέλγτρα, όπως τα γήπεδα γκολφ, ενώ παράλληλα έχουν τελείως εγκαταλειφθεί μοναδικά αξιοθέατα της περιοχής (π.χ. αρχαιότητες Ζάκρου, Παλαιοκάστρου, Ιτάνου).
  • να συσταθεί άμεσα ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία φορέας διαχείρισης της περιοχής Natura,όπως τον έχει ζητήσει ο Δήμος Ιτάνου, ώστε να είναι βιώσιμος και ικανός να εποπτεύει την αειφόρο διαχείριση της περιοχής.
  • να στελεχωθούν και οργανωθούν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το έργο.
  • Να επανεξετασθεί η διάρκεια της σύμβασης, που τώρα είναι 40+40 χρόνια, ώστε να δοθεί στις επόμενες γενιές η δυνατότητα της επαναδιαπραγμάτευσης.
  • να τροποποιηθεί το καταστατικό του ιδρύματος ώστε να συμμετέχουν σ’ αυτό ο εκάστοτε δήμαρχος Ιτάνου και εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού της περιοχής.

Αθήνα, 17/11/2006

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos