Βουλγαράκης«Με ασαφείς απαντήσεις σε προηγούμενες ερωτήσεις και αναφορές μας το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιδεικνύει ανευθυνότητα και αδιαφορία σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου με αποτέλεσμα να διακυβεύεται καθημερινά η δημόσια ασφάλεια και να εξαναγκάζεται το προσωπικό σε απάνθρωπα ωράρια εργασίας».
 
Σε ένα τόσο σημαντικ θέμα, όσο η ασφάλεια των πολιτών και η εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών σωμάτων στην Ελληνική Περιφέρεια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας επιδεικνύει για μία ακόμα φορά αδικαιολόγητη ανευθυνότητα και αδιαφορία.
 
Οι απαντσεις σας στην υπ’ αριθμ. 131/18–8–05 ερώτησή μας και στην υπ’ αριθμ. 1224/18-10-05 αναφορά μας σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου και σχετικά με την έκκληση –διαμαρτυρία της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού, κάθε άλλο παρά διαφωτιστικές ήταν.
 
Με ασαφείς υποσχέσεις και αποφεύγοντας να μπείτε στην ουσία του θέματος δεν προσφέρατε καμία ουσιαστική λύση ή έστω πρόταση για την αντιμετώπιση μιας σοβαρότατης κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιών του Ν. Λασιθίου και που εξαναγκάζει το εναπομείναν προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου να εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, στερούμενο της αναγκαίας ανάπαυσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ στο φύλλο της 4ης Ιανουαρίου 2006.
 
Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 7017/4/5392 απάντησή σας στην υπ’ αριθμ. 131/18–8–05 ερώτησή μας, ανάμεσα σε γενικολογίες και ασάφειες, ουσιαστικά μας επισημάνατε να μην παραπονούμαστε για τις 56 κενές θέσεις αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, διότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η κατάσταση είναι ακόμα τραγικότερη!!! Δηλαδή η απάντησή σας ήταν ότι υπάρχουν και χειρότερα, χωρίς να αναλογίζεστε, βέβαια, ότι και για τα χειρότερα υπεύθυνη είναι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως με τους ανεύθυνους χειριμούς της.
 
Υποσχεθήκατε, επιπλέον, για λόγους εντυπωσιασμού και χωρίς, βέβαια, καμία συγκεκριμένη χρονική δέσμευση ότι η λύση θα έρθει με την αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας που προγραμματίζει το Υπουργείο σας στο αβέβαιο μέλλον….
 
Αντί, όμως, να ενισχύσετε την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου με τις συμπληρωματικές τακτικές μεταθέσεις του μηνός Οκτωβρίου, αποδυνάμωσατε ακόμα περισσότερο τις «μάχιμες» Ατυνομικές Υπηρεσίες, αφού δεν διαθέσατε το απαιτούμενο προσωπικό στη συγκεκριμένη Αστυνομική Διεύθυνση. Ασυγκίνητοι μείνατε και απέναντι στην υπ’ αριθμ. 1224/18-10-05 αναφορά μας σχετικά με τις καταγγελίες και εκκλήσεις της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων του Ν. Λασιθίου, η οποία χρακτηρίζει την κατάσταση πρωτοφανή στην ιστορία και «δραματική», αναφέρεται σε «πλήρη εγκατάλειψη» και ζητά την άμεση αντίδρασή σας.
 
Και εκεί η απάντησή σας, αντιγραφή ουσιαστικά της προηγούμενης, βρίθει από γενικολογίες και υπεκφυγές και αναφέρεται για μία ακόμα φορά στην περίφημη αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας που προγραμματίζει το Υπουργείο σας στο απώτερο και μακρινό μέλλον… Οι γενικόλογες απαντήσεις, οι ασάφειές και οι υπεκφυγές σας προφανώς δεν έλυσαν το πρόβλημα.
 
Η κατάσταση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου διαρκώς επιδεινώνεται. Η αδιαφορία του Υπουργείου σας για ενίσχυση του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών του Νομού και η δημόσια ασφάλεια απειλείται καθημερινά.
 
Η Νέα Διακυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξακολουθεί να κωφεύει, είτε από ανικανότητα, είτε από αλαζονεία. Τα τελευταία γεγονότα επαναλαμβανόμενων αποδράσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και φανερώνουν την γενικότερη απδιοργάνωση, στην οποία οδηγείτε την Ελληνική Αστυνομία.
 
Η δε αδιαφορία σας για την περιφέρεια έχει διαπιστωθεί από καιρό. Ωστόσο, η κρισιμότητα της κατάστασης στην Α.Δ. Λασιθίου και οι σχετικές καταγγελίες που κατακλύζουν τα γραφεία του Υπουργείου σας, ελπίζουμε να σας ευαισθητοποιήσουν, έστω και καθυστερημένα, και να σας οδηγήσουν σε μία υπεύθυνη αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάστε:
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, πέραν των ασαφών και γεμάτων υπεκφυγών απαντήσεων σας στις ερωτήσεις μας, προκειμένου να καλυφθούν οι τουλάχιστον 56 κενές θέσεις (ποσοστό 20%) λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδότησης υπηρετούντων αξιωματικών; 
  • Πότε επιτέλους κοπεύετε να προχωρήσετε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της Α.Δ. Λασιθίου ενόψει των αποσπάσεων προσωπικού σε άλλες μη «μάχιμες» υπηρεσίες και στο Τ.Δ.Α. Σητείας;
  • Ποια είναι η θέση σας απέναντι στις καταγγελίες της Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού για την αδυναμία να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των «μάχιμων» Υπηρεσιών, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν; 
  • Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και οι ανθρώπινες συνθήκες εργαίας των αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων στο Νομό Λασιθίου; Λησμονήσατε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας για ενίσχυση και προστασία της περιφέρειας; 
  • Πότε σκοπεύει να πραγματοποιηθεί η περιβόητη αναδιάρθρωση – αναδιοργάνωση των περιφερεικών αστυνομικών Υπηρεσιών της χώρας που δηλώνετε αόριστα ότι προγραμματίζει το Υπουργείο σας και σε ποιο βαθμό και με ποιον τρόπο θα λαμβάνει μέριμνα για τα ιδιαίτερα προβλήματα του Νομού Λασιθίου»;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μχάλης Καρχιμάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos