Γιάννης Κεφαλογιάννης

Βουλευτής Ρεθύμνης

Ο βουλευτής Ρεθύμνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης απέστειλε ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομικών, Γιώργο Σουφλιά και Γιώργο Αλογοσκούφη αντίστοιχα με θέμα τη σύμβαση παραχώρησης παραμεθορίου παραλιακής έκτασης 26.000στρεμμάτων στο νομό Λασιθίου από τη Μονή Τοπλού στη Βρετανική εταιρεία LOYALWARD.

 
Η ερώτηση
 
Η σύμβαση εξ΄ αρχής υπήρξε ένα σκάνδαλο γιατί βάσει αυτής εκχωρήθηκαν δικαιώματα σε εταιρεία που δεν είναι επενδυτική, δεν έχει ποτέ κατασκευάσει όπιο έργο παρόμοιο ή μικρότερο ενώ είναι απλώς εταιρεία μεσιτική. Η προκήρυξη έπρεπε να έχει ακυρωθεί αφού από το 1999 δεν είχε αρχίσει το παραμικρό έργο όπως επέβαλλαν οι όροι της σύμβασης.
 
Η τεράστια έκταση που παραχωρείται επί 40 + 40 έτη, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και εγείρει ερωτηματικά αλλά και δημιουργεί προβλήματα αφού ισοδυναμεί με εκποίηση παραμεθόριου εθνικού χώρου σε ξένη εταιρεία με όσους και όποιους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια αυτό συνεπάγεται.
 
Τα προβλήματα επεκτείνονται σε πολλούς τομείς αφού στην παραχωρηθείσα έκταση περιλαμβάνονται περιοχές ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA, το περίφημο φοινικόδασος Βάι, αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενοι δρυμοί ενώ εξάλλου εκκρεμεί δικαστικά η διεκδίκηση από το Ελληνικό δημόσιο μέγα μέρους της έκτασης. Εκκρεμούν, τέλος, περίπου 10 μελέτες που η εταιρεία οφείλει βάσει νόμων και συμβατικά να εκπονήσει και καταθέσει προς έγκριση από τα Ελληνικά Υπουργεία.
 
Το μέγα θέμα βεβαίως παραμένει η παραχώρηση για 80 έτη μιας έκτασης ισομεγέθους ενός μικρού νησιού στα σύνορα της χώρας, μάλιστα προς εταιρεία αμφιβόλου υπόστασης και αξιοπιστίας με χρηματοδότες αγνώστου προέλευσης και προθέσεων.
 
Οι εμπλεκόμενες δικαστικές, αραιολογικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές παράμετροι, μεγεθύνουν το συνολικό πρόβλημα χωρίς το παραμικρό έστω κατ’ ιδέαν να εγγυάται
α) την υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου της εταιρείας,
β) την οποιαδήποτε προκύπτουσα ωφέλεια για τη περιοχή, τους κατοίκους, το σύνολο της οικονομίας, ακόμη και στο απώτερο μέλλον.
 
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας και Οικονομικών εάν εκτιμούν ότι οι ισχύουσες σήμερα συνθήκες επιβάλλουν ν αναζητηθούν νέοι τρόποι απόλυτα διαφανείς για την πραγματοποίηση της επένδυσης από άλλους επενδυτές μέσω νέας προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού με τη συμμετοχή αξιόπιστων σημαντικών επενδυτών.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos