και στον κάμπο των Ιωαννίνων η αιθαλομίχλη
και στον κάμπο των Ιωαννίνων η αιθαλομίχλη

Γραπτή Ερώτηση για την αιθαλομίχλη ως απότοκο των μνημονιακών πρακτικών που οδήγησαν τους Έλληνες σε ενεργειακή φτώχεια, κατέθεσε στην Ευρωβουλή χθες   22 Δεκεμβρίου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ζητώντας ταυτόχρονα τη μείωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

Με αφορμή τις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων (αιθαλομίχλη) που καταγράφονται στην ατμόσφαιρα της Αθήνας και σε άλλες πόλεις -ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- και είναι άκρως επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή τι μέτρα θα λάβει.

Προηγουμένως ο Νότης Μαριάς σημειώνει ότι η Ε.Ε. έχει υποτίθεται λάβει ειδική μέριμνα (άρθρα της Σ.Λ.Ε.Ε., Oδηγίες, θεματική στρατηγική) για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και επισημαίνει ότι η συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης στην Ελλάδα έχει γιγαντωθεί από τον χειμώνα του 2011 και μετά. «Το γεγονός αυτό –αναφέρεται στο κείμενο της Γραπτής Ερώτησης- είναι συνδεδεμένο με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών από την τρόικα, διότι τα μνημόνια αύξησαν τους φόρους κατανάλωσης και το Φ.Π.Α. σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα».

Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής θέτει στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα :

1) Αποδέχεται τη σύνδεση της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης των φαινομένων αιθαλομίχλης στην Ελλάδα με τις μνημονιακές πολιτικές της τρόικας;

2) Έχει εικόνα για τους κινδύνους και τη ζημία στη δημόσια υγεία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης;

3) Τι μέτρα θα λάβει για την καταπολέμηση του φαινομένου;

4) Θα εισηγηθεί στην τρόικα την μείωση των φόρων κατανάλωσης και του Φ.Π.Α. σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο;

Σημειώνεται  ότι ο Νότης Μαριάς είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τα προβλήματα που προκαλεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης τους τελευταίους χειμώνες στην Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos