Μονή ΤοπλούΠρος τους κ.κ. Υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Τουριστικής Ανάπτυξης

Η βρετανικών συμφερόντων και εισηγμένη στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου εταιρεία, Μίνοαν Γκρουπ, σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι τουριστικούς οικισμούς, σειρά ξενοδοχείων πολυτελείας, τρία γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα σε έκταση 26.000 περίπου στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου Νομού Λασιθίου, με φορέα υλοποίησης την εγγλέζικη εταιρεία «Loyalward Ltd».

Πολλοί πανεπιστημιακοί προειδοποιούν για την «τεράστια και μόνιμη καταστροφή σε περιοχή της Κρήτης που έχει σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη». Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η μονάδα θα χρειαστεί τεράστιες ποσότητες νερού, την ώρα που χτίζεται σε μια ιδιαίτερα ξηρή περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική αξία. «Σε άλλες χώρες η περιοχή θα είχε εδώ και καιρό ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο».
Το έργο αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια, στην πραγματικότητα, όμως αποτελεί ένα εξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.
Η επένδυση αυτή περιλαμβάνει 6 τουριστικά συγκροτήματα (ένα πάνω από κάθε παραλία και ένα στο κέντρο), 3 γήπεδα γκολφ σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πλήρως ανασκαφεί καθώς και εκτάσεις που προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα πλαίσια του προγράμματος NATURA 2000 για την προστασία των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων.
Για το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης (ιδίως της ανατολικής αλλά και σε τμήματα της δυτικής) υπάρχει υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης. Για τη συγκεκριμένη περιοχή ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Η κατασπατάληση νερού στο μαζικό τουρισμό (ένας τουρίστας καταναλώνει 6-12 φορές περισσότερο νερό από έναν ντόπιο) εντείνει τον κίνδυνο ερημοποίησης, ιδίως αν συνδυαστεί με τα σχεδιαζόμενα γήπεδα γκολφ, καθώς ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 10-12.000 κατοίκων!
Εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης Ιτάνου, Σητείας και σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της Κ.Υ.Α. με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κάβο Σίδερο».
Με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος της εν λόγω επένδυσης και τις πιθανότατα βαρύτατες συνέπειές της για την ευρύτερη περιοχή,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν έχουν ουσιαστικά και πολιτικά αξιολογήσει την επένδυση
2. Αν έχουν σοβαρά εξετάσει τις δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων αειφόρου ανάπτυξης όπως:

  • Άμεση λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000
  • Ενίσχυση μικρών οικοτουριστικών – αγροτικών υποδομών
  • Αξιοποίηση των ήπιων μορφών και εξοικονόμηση ενέργειας
  • Στροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες ντόπιων προϊόντων
  • Αναστήλωση μνημείων και παραδοσιακών οικισμών

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos