Η επίμαχη περιοχήΕρώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Δημήτριος Παπαδημούλης, με θέμα την Τουριστική επένδυση που σχεδιάζει η Βρετανική εταιρεία «Loyal Ward», στην προστατευμένη περιοχή του Κάβο Σίδερο, στο Δήμο Ιτάνου.
Ο κ. Παπαδημούλης, ερωτά την επιτροπή, αν είναι σε γνώση της αναφερόμενης επένδυσης, και αν θεωρεί ότι παραβιάζεται η κοινοτική περιβαλλοντική επιτροπή, καθώς η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται σε περιοχή του δικτύου Natura 2000. Επίσης, ερωτά την επιτροπή τι είδους μέτρα προτίθεται να λάβει για να διαφυλάξει την περιοχή αυτή.
Αναλυτικά η Ερώτηση:

Στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου Νομού Λασιθίου η Βρετανική εταιρία «Loyalward Ltd» σχεδιάζει την κατασκευή έξι τουριστικών οικισμών και ξενοδοχείων πολυτελείας, συνολικής δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ και σταθμό αφαλάτωσης σε έκταση 26.000 στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Οικολογικές οργανώσεις και πολίτες έχουν προσφύγει στο ΣτE για την ακύρωση της από 5.2.07 υπουργικής απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων. Επί της ουσίας, πρόκειται για έργο ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας σε μια παρθένα περιοχή, χωρίς ποτέ η ανάπτυξη αυτή να έχει ενταχθεί σε γενικότερο σχεδιασμό και μάλιστα σε αντίθεση με τον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης (ΦΕΚ 1486 Β’ 109-10-2003), ο οποίος δεν προβλέπει τέτοιου είδους χρήσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Με δεδομένο ότι α) η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320006 και GR 4320009 (Τόπος Κοινοτικής Σημασίας της Οδηγίας 92/43 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της Οδηγίας 79/409), β) στην περιοχή υπάρχει υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης σύμφωνα με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση και τα προγράμματα CORINE, MEDALUS, DESERTLINKS, DESIRE, γ) στην περιοχή έχει συνταχθεί από το 1998 ειδική περιβαλλοντική μελέτη και διαχειριστικό σχέδιο που απαγορεύει την οικιστική ανάπτυξη, χωρίς να έχει έκτοτε εγκριθεί, τροποποιηθεί ή απορριφθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και δ) έργα μαζικής τουριστικής αστικοποίησης είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθύνσεις και τις αναγνωρισμένες ως βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών της Γ. Δ. Περιβάλλοντος της Επιτροπής,

ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι σε γνώση της ανωτέρω επένδυσης; Θεωρεί ότι παραβιάζεται η κοινοτική περιβαλλοντική πολιτική; Τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διαφυλάξει την περιοχή αυτή;

Print Friendly, PDF & Email

Από manos