Ερώτηση Πλακιωτάκη για τη ΜΤΝ νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
εγκατάσταση τεχνητών νεφρών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με θέμα: “Τραγικές επιπτώσεις από την καθυστέρηση της μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γ.Ν. Αγίου Νικολάου. ”, κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κύριε Υπουργέ,

Ζήτημα μείζονος σημασίας για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής των πολιτών του Νομού Λασιθίου προκαλεί η απαράδεκτη καθυστέρηση της μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε χώρο του Γενικού Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου.

Ο πρόσφατος θάνατος του 47χρονου Προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών του νομού Λασιθίου κατά την διάρκεια της διαδικασίας της αιμοκάθαρσης, δημιούργησε την δικαιολογημένη αγανάκτηση και την έκρηξη του θυμού και της απόγνωσης των νεφροπαθών του νομού μας. Τα μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών του νομού Λασιθίου, δικαίως αποδίδουν τον θάνατο του Προέδρου τους, στο γεγονός ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν λειτουργεί ως όφειλε στον χώρο του Νοσοκομείου, αντιθέτως στεγάζεται στο ισόγειο του Θεραπευτηρίου  Χρόνιων Παθήσεων Λασιθίου και επομένως κάθε φορά που υποβάλλονται στην διαδικασία αιμοκάθαρσης ελλοχεύει κίνδυνος για την ζωή τους, σε ενδεχόμενο έκτακτο περιστατικό.

Εξαιτίας του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος άλλωστε, προχώρησαν πριν λίγες μέρες στην συμβολική κατάληψη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Επειδή όμως οι εκκλήσεις τους για βοήθεια προς τους αρμόδιους έπεσαν στο κενό προσέφυγαν νομικά με καταγγελία τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λασιθίου με αποτέλεσμα να διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η τοπική κοινωνία, οι αιρετοί άρχοντες, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της περιοχής, το ιατρικό προσωπικό , κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου φοβούμενοι επανάληψη του τραγικού συμβάντος ενός ενδεχόμενου θανάτου στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λασιθίου, κατά την διάρκεια της συμβολικής κατάληψης στην οποία προχώρησαν τα μέλη του Συλλόγου των Νεφροπαθών του Λασιθίου, δεσμεύτηκε για την προσπάθεια να επισπευτούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του έργου, αλλά τόνισε ότι η μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αποκλείεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2018, προφασιζόμενη την γραφειοκρατική δυσκαμψία στην διαδικασία προκήρυξης, ανάθεσης και ολοκλήρωσης του έργου.

Κύριε Υπουργέ,

Για την τραγική καθυστέρηση της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου που ήταν η αιτία του τραγικού θανάτου ενός συνανθρώπου μας,  η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πριν θρηνήσουμε εκ νέου και άλλα θύματα της αναλγησίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να δώσετε άμεση και αποτελεσματική λύση στο ζωτικό πρόβλημα που ταλανίζει τον Νομό Λασιθίου.

Περαιτέρω καθυστέρηση εξαιτίας των χρονοβόρων γραφειοκρατικών κωλυμάτων στην ολοκλήρωση της μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου, σας καθιστά προσωπικά υπεύθυνο.

Τα μέλη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι υπόλογοι για την όλη απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας μας.

Η σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η αποτυχημένη προσπάθεια χάραξης και υλοποίησης αποτελεσματικής πολιτικής, καθιστά τραγελαφική την όλη κατάσταση, πλήττοντας την άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την συνολικότερη περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου μας, που στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας, εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αντιμετωπίζονται με πλήρη αδιαφορία και παντελή έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης από την κυβέρνηση.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή στην τοπική κοινωνία του Νομού Λασιθίου, επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια και μεγάλη ανησυχία τόσο από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και από το σύνολο των πολιτών της περιοχής.

Ερωτάται ο Υπουργός;

  1. Πότε και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ενός τόσο τραγικού περιστατικού όπως ο πρόσφατος θάνατος του Προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών του Νομού Λασιθίου ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιάννης Πλακιωτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos