Από το γλέντι

Γιορτή Μικρασιατών Ιεράπετρας

Την ετήσια του γιορτή πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας (11/6), ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιεράπετρας.
Όπως κάθε χρόνο, στις 11 Ιουνίου, εορτή της Παναγίας Ελεούσας, οι Μικρασιάτες της περιχής, μαζεύονται και γλεντούν στο Σπίτι του Μικρασιάτη στη Κάτω Μερά της Ιεράπετρας, στο χώρο δίπλα στο Τζαμί, με μουσική από τις πατρίδες που άφησαν πίσω τους και μεζέδες που όλοι θέλουν να γευτούν.

Όπως μας είε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Δραγασάκη, η Μικρασιατική καταστροφή έφερε στην Ιεράπετρα, περί τα 800 άτομα, τα οποία βέβαια έφεραν στη περιοχή, αρκετές από τις συνήθειες και τους τρόπους τους με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής σ πολλά επίπεδα. Ήσαν άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο σκέψης και άλλο επίπεδο. Από πολύ νωρίς άρχισαν να καλλιεργούν εκτός εποχής κηπευτικά, για να έρθουν μερικές δεκαετίες αργότερα τα θερμοκήπια που δημιούργησαν το οικονομικό θαύμα της περιοχής.

Μαρία Δραγασάκη

Γιορτή Μικρασιατών Ιεράπετρας

Οι Μικρασιάτες της Ιεράπετρας έχουν εδώ και πολλά χρόνια το στέκι τους, το σπίτι του Μικρασιάτη, που βρίσκεται στη Κάτω Μερά, δίπλα στο Τζαμί, ένας χώρος στέγη για όλους, στον πρώτο όροφο του οποίου υπάρχει το Μουσείο, με στολές, κεντήματα, φωτογραφίες και πολλά άλλα.

Για το βιβλίο ιστορίας της 6ης Δημοτικού, η κυρία Δραγασάκη μας είπε ότι δεν μπορεί να περνά έτσι αβασάνιστα την Μικρασιατική καταστροφή λέγοντας ότι οι κάτοικο της περιοχής συνωστίζονταν στη προκυμαία και μπήκαν σε πλοία για να φύγουν για την Ελλάδα. Αυτό προσβάλει την ιστορική μνήμη.

Το γλντι ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και αφού είχαν τιμήσει με τη παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας και πολλοί άλλοι.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos