Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018
Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Από τη θέσπισή της μέχρι σήμερα, ο αντίκτυπός της αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας  επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα σχετικό με τη βιώσιμη κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2018 είναι:

«Συνδυάζω – Μετακινούμαι»

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την συνδυαστική αστική κινητικότητα. Ο κύριος στόχος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2018 είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να δοκιμάσουν τις διάφορες λύσεις κινητικότητας που είναι διαθέσιμες στις κωμοπόλεις ή στις πόλεις τους και να διαψεύσει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά αυτοκίνητα είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή μετακίνησης.

Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή στην ιστοσελίδα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου στηρίζει τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

  • Έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στη ΔΕ Αγίου Νικολάου με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ΣΒΑΚ ως μια νέα ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση σχεδιασμού της αστικής κινητικότητας της πόλης του Αγίου Νικολάου, που θα στηριχθεί σε εμπεριστατωμένες αναλύσεις της υφιστάμενης κατάστασης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση στρατηγικών αστικής κινητικότητας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και την περίμετρο της.
  • Βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για θέματα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο εκδήλωση στο Επιμελητήριο Λασιθίου, όπου παρουσιάσθηκε η: “Έκθεση για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Αγίου Νικολάου μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο 2017”. Από τις μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων (οξείδια του αζώτου δηλ. ΝΟ και ΝΟx, μαύρος άνθρακας και  όζον)  που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Αγίου Νικολάου από το Εργαστήριο κατά την περίοδο 16 με 27 Σεπτεμβρίου 2017, αποδεικνύεται  η επίδραση της κίνησης των αυτοκινήτων στο αστικό περιβάλλον της πόλης και η σοβαρή διαφοροποίησή τους κατά τη διάρκεια της “Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο 22/09/2017”. Ο Δήμος θα εντάξει στο τοπικό πρόγραμμα LEADER Λασιθίου την ανακατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Φινοκαλιά και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Κέντρου σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας.
  • Διοργάνωσε την καλοκαιρινή περίοδο τη Δράση: “Το Πνεύμα της Σκάλας” προσπαθώντας να αναδείξει και να ταυτοποιήσει τις πολυάριθμες σκάλες της πόλης του Αγίου Νικολάου, μια ιδιαιτερότητα της πόλης που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι δημότες και επισκέπτες προς όφελος του περιβάλλοντος και της υγείας τους.
  • Συνεργάζεται με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου κατά τη διοργάνωση: “Λευκή Νύχτα” που φέτος πραγματοποιήθηκε στις 31/08/2018.
  • Συνεργάζεται και στηρίζει τους Ποδηλατικούς Ομίλους του Δήμου (Αγίου Νικολάου και Νεάπολης: Δρήρος) στη διοργάνωση εκδηλώσεων για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και άθλησης. Παράλληλα προωθεί τη χρήση των Δημοτικών Ποδηλάτων από δημότες και επισκέπτες.
  • Συνεργάζεται με τα Σχολεία του Δήμου και την Τροχαία Αγίου Νικολάου για δράσεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, με χρήση του εξοπλισμού του πάρκου, που στόχο έχουν την ενημέρωση και τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των μικρών δημοτών μας.
  • Μέσω των κυκλοφοριακών μελετών προωθεί μέτρα όπως μονοδρομήσεις και διευθέτηση στάθμευσης με σκοπό να αποδοθεί περισσότερος δημόσιος χώρος στους πεζούς και να εξασφαλίσει άνεση και ασφάλεια για μια καλύτερη κινητικότητα.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη!

Επιλέγουμε-Συνδυάζουμε εναλλακτικούς, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης στην πόλη!

Για το Δήμο Αγίου Νικολάου

Η τοπική συντονίστρια

Βιώσιμης Κινητικότητας

Μαρία Δεμέτζου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos