Εδώ όπου χρειάζονται τα φυτοφάρμακα;

Θερμοκήπιο λουλουδιών

Με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του Πα.Σο.Κ. Σταύρος Αρναουτάκης είχε θέσει το ζήτημα της έλλειψης ενός κεντρικού κοινοτικού θεσμικού πλαισίου που να αφορά τόσο στις εγκρίσεις φυτοπροστασίας όσο και στα καθορισμένα ανώτατα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών.
Στην απάντηση του ο κ. Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή είχε επισημάνει πως το νέο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα προβλέπει τον διαχωρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρεις ζώνες (βόρεια, νότια, κεντρική) όπου το φυτοπροστατευτικό προϊόν θα μπορεί να κυκλοφορεί και να διατίθεται σε όλα τα κράτη της ίδιας ζώνης.

Είχε, επίσης, αναφέρει πως η Ε.Ε. επεξεργάζεται μια «Θεματική Στρατηγική για αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων», που προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών από το 2014.
Σε συνέχεια της παραπάνω απάντησης, ο Ευρωβουλευτής ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις που σχετίζονταν με τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην εμπορία και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων από την αλλαγή του συστήματος των εθνικών εγκρίσεων για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και την υποδιαίρεση σε ζώνες. Επίσης, πρότεινε στην Επιτροπή την αντικατάσταση του όρου «αειφορική χρήση» των φυτοφαρμάκων που εμφανίζεται να υιοθετείται στο πλαίσιο σύνταξης της Θεματικής Στρατηγικής με τον όρο «ορθολογική χρήση» των φυτοπροστατευτικών, καθώς κανένα χημικό φυτοπροστατευτικό δεν μπορεί να διασφαλίσει τη διάσταση της αειφορίας.

Στην απάντηση του ο κ. Κυπριανού διευκρινίζει ότι η υποδιαίρεση σε ζώνες αφορά μόνο στην αλλαγή του συστήματος έγκρισης και διάθεσης των φυτοφαρμάκων και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Ο μόνος περιοριστικός παράγοντας στην διακίνηση τους θα είναι τα καθορισμένα ανώτατα επιτρεπτά όρια υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών που ισχύουν σε ολόκληρη την Ε.Ε. και όχι μόνο σε μία ζώνη. Σε σχέση με τον τίτλο «Θεματική Στρατηγική για την αειφορική χρήση των φυτοφαρμάκων», ο κ. Επίτροπος επεσήμανε πως είναι απόλυτα κατάλληλος, καθώς η «αειφορική» χρήση των παρασιτοκτόνων πρέπει να συνεπάγεται αποτελεσματική καταπολέμηση των παρασίτων χωρίς να είναι επιβλαβής στο περιβάλλον ή την υγεία του ανθρώπου.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης σχολιάζοντας την παραπάνω απάντηση της Επιτροπής, δήλωσε: «Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι με τον διαχωρισμό της Ένωσης σε τρεις ζώνες για την έγκριση και διάθεση των φυτοπροστατευτικών θα μειωθεί το κόστος, η γραφειοκρατία και ο χρόνος διακίνησης τέτοιων σκευασμάτων στην αγορά. Είναι βέβαιο πως με αυτό το σύστημα θα διασφαλιστεί η ισότητα των αγροτών όσον αφορά στην αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών και παράλληλα δεν θα παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα στη διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στις ζώνες.
Ωστόσο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά η επιλογή του όρου «αειφόρος χρήση των φυτοπροστατευτικών» που υιοθετεί η Ε.Ε. καθώς είναι γνωστές οι εκστρατείες ενημέρωσης με τίτλο «Λογική και Αειφορία» που έχει ήδη διοργανώσει ο Πανευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτοπροστατευτικών (ΕΧ.Ρ.Α) προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από την αειφόρο χρήση αυτών των προϊόντων. Γιατί , λοιπόν, να υιοθετηθεί αυτός ο όρος από την Ε.Ε αφού τα οφέλη αυτά εμπεριέχονται ήδη στη μεθοδολογία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των εχθρών των καλλιεργούμενων φυτών που η Ε.Ε. χρηματοδοτεί και προωθεί δυναμικά; Γιατί η Επιτροπή τελικά να υιοθετεί μια τέτοια στάση που προφανώς ευνοεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;
»

Print Friendly, PDF & Email

Από manos