Ε.Λ.Σ.Ο.Λ.: Ένας Σύλλογος με Όραμα και Στόχους!
εκπολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος οροπεδίου Λασιθίου

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας δικηγόρος, ένας οικονομολόγος, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας κωμικός, ένας λογιστής και ένας λιμενικός απαρτίζουν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Γεωργίου Λασιθίου. Την ομάδα ενορχηστρώνει ένας μηχανολόγος μηχανικός και όλοι μαζί έχουν βάλει στόχο να αφήσουν το στίγμα τους ανεξίτηλα χαραγμένο στα πολιτιστικά δρώμενα του Οροπεδίου Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα.

Εκτός τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προβαίνει ο σύλλογος με θέατρα,συναυλίες, παρουσιάσεις, καλλωπισμό χώρων, το πολυσχιδές έργο του συλλόγου επεκτείνεται ακόμα περισσότερο.

Έχοντας την αμέριστη στήριξη και βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης και μερικών ευεργετών, έχουν καταφέρει σε 1,5 χρόνο θητείας να εντυπωσιάσουν με τα επιτεύγματα τους, συνεχίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το ανεκτίμητο έργο που έχει επιδείξει ο σύλλογος κατά το παρελθόν.

O Ε.Λ.Σ.Ο.Λ. ιδρύθηκε το 1979 και στην διάρκεια της ιστορίας του έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει τρία μουσεία σε ιδιόκτητους χώρους στο χωριό του Αγίου Γεωργίου δημιουργώντας μια εστία μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα λειτουργούν έχοντας μάλιστα μεγάλη επισκεψιμότητα, το Λαογραφικό και Νεοκλασικό μουσείο, το Μουσείο Ενθυμημάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό μουσείο.

Σεβόμενοι το μέγεθος της πολιτιστική κληρονομιάς και την πολύτιμη προσφορά των κατοίκων για αυτά τα επιτεύγματα, το νέο διοικητικό συμβούλιο, προχωρήσε άμεσα
  • Στην αναβάθμιση όλων των χώρων των Μουσείων σε κτιριακά θέματα
  • Στον εμπλουτισμό των εκθεμάτων
  • Στην δημιουργία νέων πεντάγλωσσων φυλλαδίων
  • Στην κατασκευή πληροφοριακής ιστοσελίδας
  • Στην σήμανση και στο απαραίτητο διαφημιστικό υλικό των μουσείων.

Από το 2015 δημιούργησαν επιπλέον μια εκπαιδευτική αίθουσα στα πρότυπα της δεκαετίας του ’70 όπου διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο ”Ανακαλύπτοντας τους Ανεμόμυλους του Οροπεδίου Λασιθίου” στον χώρο όπου η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργεια απέκτησε μυθικές διαστάσεις.

Σχολεία της Κρήτης, αλλά και μεμονωμένες ομάδες έπειτα από επαφή με την υπεύθυνη του προγράμματος έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το δια-δραστικό αυτό πρόγραμμα.

Επιπλέον από το 2015 ο σύλλογος ανήκει στα συνεργαζόμενα σωματεία της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ενώ αναζητάει συνεχώς εποικοδομητικές συνεργασίες με άλλους φορείς και σωματεία.

Ε.Λ.Σ.Ο.Λ.: Οι δράσεις του συλλόγου όχι μόνο δεν σταματούν εδώ, απεναντίας γιγαντώνονται:

Το όραμα: Επόμενος μεγάλος στόχος του συλλόγου αποτελεί η αναστήλωση του αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου, του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στο κόσμο. Ένα μεγαλειώδες έργο που υπερβαίνει τα όρια της Ελληνικής επικράτειας.

Έχουμε έως τώρα αναστηλώσει με την οικονομική βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης 55 Ανεμόμυλους και μέχρι τέλος του καλοκαιριού αισιοδοξούμε να φτάσουμε τους 100!

Και επειδή τα όνειρα μας δεν έχουν όριο, οι προσδοκίες μας είναι αρκετά υψηλές.

Στόχος μας έως το 2018 να έχουμε αναστηλώσει περίπου 1.000 Ανεμόμυλους, ώστε:

  • Το 2018 ”Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς” να διεκδικήσουμε το μεγάλο βραβείο αποκατάστασης μνημείων, για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης – Europa Nostra.
  • Να υποβάλουμε αίτηση προς ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
Το αρχαιότερο αιολικό πάρκο του κόσμου αξίζει μια θέση στο περίφημο κατάλογο της Unesco!
Ο σύλλογος μας όπως είναι λογικό, δεν μπορεί να επωμιστεί το τεράστιο αυτό οικονομικό βάρος, γιαυτό έχουμε απευθυνθεί σε δημόσιους φορείς, σε ιδρύματα αλλά και σε οικονομικά ισχυρούς παράγοντες της χώρας μας, προβλέποντας την στήριξη και την συνεργασία τους.

Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όλους αρωγούς και υποστηρικτές.

Ελπίζουμε το παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης να ακολουθήσουν και άλλοι δημόσιοι φορείς αλλά και ιδιώτες ώστε να επιτευχθούν οι μεγάλοι μας στόχοι.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και εμείς πιστεύουμε πως μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε το μεγαλύτερο και αρχαιότερο Αιολικό Πάρκο στον Κόσμο … το Αιολικό Πάρκο των Θεών!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos