Ε4, Αρκάδι, Αρχαία Ελεύθερνα, Μαργαρίτες
ακολουθώντας τα σημάδια του Ε4

Σε ένα εντυπωσιακό τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού  Ε4 στο νησί μας, περπάτησε ο ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ την Κυριακή 8 Μαρτίου του 2020. Το τμήμα αυτό διασχίζει ένα όμορφο τμήμα της ενδοχώρας του Ρεθύμνου συνδέοντας μεταξύ τους τόπους με ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία: από την Ι.Μ. Αρκαδίου το μονοπάτι κατευθύνεται βόρειο ανατολικά ,διασχίζει τις λαγκαδιές της αρχαίας Ελεύθερνας και καταλήγει το ιδιαίτερο Ρεθυμνώτικο χωριό Μαργαρίτες.

Ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας λίγο μετά την ιστορική Μονή Αρκαδίου μεγάλο ιστορικό και θρησκευτικό κέντρο, που έχει συνδέσει το όνομα της με μια από τις σημαντικότερες αυτοθυσίες του έθνους μας,σε μονοπάτι ανάμεσα σε φρυγανώδες βλάστηση ακολουθώντας τα σημάδια του Ε4. Μετά από λίγο και ανάμεσα από μικρό πρινόδασος οδηγούμαστε στα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας (σώζεται μόνο ο βορινός τοίχος του) του Ιωάννη του Προδρόμου και τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου με τάφους στο δάπεδο του εσωτερικό του, που άνηκαν στην Μονή Αρκαδίου.

Συνεχίζοντας ακολουθούμε  αγροτικό δρόμο διασχίζοντας μικρά καταπράσινα λιβάδια με φόντο τον χιονισμένο όγκο του Ψηλορείτη στα δεξιά μας που έλαμπε κάτω από τον δυνατό ήλιο.Οδηγηθήκαμε έτσι με κατηφορική πορεία λίγο πριν το χωριό Ελεύθερνα όπου βρίσκεται το μικρό σύγχρονο μουσείο το οποίο και επισκεφθήκαμε θαυμάζοντας τα εντυπωσιακά εκθέματα από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης.

Στην συνέχεια μέσα την σημερινή Ελεύθερνα που βρίσκεται χτισμένη στην κορυφή λόφου σε υψόμετρο 410 μ. ακολουθήσαμε το όμορφο μονοπάτι που μας κατέβασε στο βάθος της ρεματιάς. Περάσαμε το μικρό ρέμα και βρεθήκαμε στη θέση Ορθή Πέτρα όπου έχει έρθει στο φως η νεκρόπολη των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων της αρχαίας Ελεύθερνας.

Ανεβήκαμε από το ίδιο μονοπάτι στην άλλη πλευρά της ρεματιάς στο νότιο τμήμα του επιμήκη λόφου Πρινέ και στο σημείο που βρίσκεται ένα τμήμα της βάσης του μεγάλου βυζαντινό-μεσαιωνικού  “Πύργου της Ελευθέρνας” με την εντυπωσιακή θέα στην γύρω περιοχή.

Ε4, Αρκάδι, Αρχαία Ελεύθερνα, Μαργαρίτες

Πριν όμως τον πύργο και λίγο πριν την κορυφή μπήκαμε και θαυμάσαμε τις τεράστιες λαξευμένες στα βράχια,του μαργαϊκού ασβεστολιθικού πετρώματος, δεξαμενές με εντυπωσιακό μέγεθος και μεγάλες συμμετρικές κολώνες στο εσωτερικό τους.

Το όμορφο μονοπάτι συνεχίζει προς την ακρόπολη της αρχαίας πόλης στα βόρεια του λόφου και στην συνέχεια κατεβαίνει  ξανά σε διπλανή  λαγκαδιά όπου έχει ανασκαφεί ένα μικρό μέρος της αρχαίας  Ελεύθερνας. 

Η Ελεύθερνα ήταν κατά την αρχαιότητα πόλη της Κρήτης. Την πόλη ίδρυσαν οι Δωριείς τον 9ο αιώνα π.Χ. στη διασταύρωση των δρόμων που ένωναν τις πόλεις Κυδωνία, Κνωσσό και το ιερό στο όρος Ίδη. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη έλαβε το όνομα της από τον Ελευθήρα, έναν από τους Κουρήτες που προστάτευαν το νήπιο Δία κρούοντας τις χάλκινες ασπίδες τους για να μην ακούσει το κλάμα του ο πατέρας Κρόνος και τον φάει.Το 2010 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη στην περιοχή διπλού τάφου ηλικίας 2.700 ετών, που έκρυβε περισσότερα από 3.000 φύλλα χρυσού και την πρώτη απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς. 

Η συνέχεια ξανά ανηφορική σε διπλανό λόφο μας έφερε στην ρεματιά απέναντι από το χωριό Μαργαρίτες. Περπατήσαμε το πανέμορφο μονοπάτι που διασχίζει ένα ιδιαίτερο  κυπαρισσόδασος, με πανύψηλα δένδρα που γεμίζει την ρεματιά, ανάμεσα στα πολύχρωμα αγριολούλουδα, και μας ανέβασε στην άλλη μεριά και στο χωριό όπου και τερματίσαμε την διαδρομή μας.

Οι Μαργαρίτες είναι ένα χωριό του Μυλοπόταμου χτισμένο σε σε υψόμετρο 300 μ. Στις βενετικές πηγές αναφέρεται ως Magarites, Magharites και Margarites και κατά το παρελθόν υπήρξε έδρα της επαρχίας Μυλοποτάμου (περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας).

Οι σημερινές Μαργαρίτες αποτελούν πόλο έλξης για τους  επισκέπτες,αφενός γιατί σήμερα είναι το μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής στη δυτική Κρήτη αλλά και αφετέρου γιατί διαθέτουν μοναδικό χρώμα και χαρακτήρα, που το οφείλουν κυρίως στα παλιά πέτρινα (πολλά αναπαλαιωμένα σήμερα) αρχοντικά και στα πολλά στενά σοκάκια που τα διασχίζουν.

Περπατήσαμε για λίγο ανάμεσα τους θαυμάζοντας το όμορφο γραφικό χωριό πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής,γεμάτοι όμορφες εικόνες μιας ακόμα εντυπωσιακής εξόρμησης στις όμορφες “γωνιές” του τόπου μας.

Κείμενα Φωτογραφίες :

Λουκάκης Ανδρέας 

Έφορος Ορειβασίας Αναρρίχησης

ΕΟΣ Λασιθίου 

www.eoslasithiou.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos