από την ημερίδα
ημερίδα του Τ.Ε.Ε. για ενημέρωση από τον Ο.Α.Κ.

Ημερίδα των Τμημάτων του ΤΕΕ στο Ρέθυμνο  στις 11-10-2014, για τον Β.Ο.Α.Κ  και για τα Υδραυλικά Έργα Κρήτης .

Πραγματοποιήθηκε  στις 11-10-2014, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, συνάντηση των Τμημάτων του ΤΕΕ  Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και συζήτηση από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης :

α. Για το στάδιο των μελετών του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης , αναγκαιότητα χρηματοδότησης  για ολοκλήρωση των, καθώς και για την αναγκαιότητα  της άμεσης επέμβασης στα πλέον επικίνδυνα τμήματα του.

β. Για τα Υδραυλικά Έργα  Κρήτης που υλοποιούνται,  για τα έργα που είναι στο στάδιο των μελετών, καθώς και για τις ανάγκες χρηματοδότησης ολοκλήρωσης  αυτών των μελετών.

Αισθητή ήταν η απουσία του Προέδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης.

Η συζήτηση που έγινε ήταν κατατοπιστική για την υπάρχουσα κατάσταση, και διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Οι παριστάμενοι  με τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των,  βοήθησαν να διεξαχθεί μια πολύ καλή ενημερωτική ημερίδα.

Δυστυχώς είμαστε στο 2014, και ακόμη συζητάμε πως και πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τη στιγμή που σε άλλα μέρη της Ελλάδας κατασκευάζονται –δημοπρατούνται  έργα πολλών δις ευρώ.  Η Κρήτη σύσσωμη, πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά , με  όλους τους φορείς μαζί, τα δικά της αναπτυξιακά έργα, που τα δικαιούται….

ΗΜΕΡΙΔΑ  ΤΕΕ, ΡΕΘΥΜΝΟ  11-10-2014

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Οι μελέτες του νέου οδικού άξονα Κρήτης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Για να ολοκληρωθούν απαιτούνται αρκετά εκατομμύρια ευρώ, που το Κράτος δεν  έχει διαθέσει , και οι μελέτες μένουν ατέλειωτες. Αυτό συμφέρει τη Κυβέρνηση , γιατί αν ολοκληρωθούν οι μελέτες , μετά θα πρέπει να διαθέσει περίπου 1,5 δις για να δημοπρατηθούν τα έργα.

Ένα από τα ώριμα , καθ’ όλα τελειωμένες μελέτες , είναι ο δρόμος Παχειάς Άμμου- Ιεράπετρας, που πρέπει να διεκδικήσουμε χρήματα για τη δημοπράτηση του έργου. Για το εναπομείναν τμήμα Καλού Χωριού- Παχειάς Άμμου, δεν υπάρχει ακόμη έτοιμη μελέτη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ  ΕΡΓΑ -ΜΕΛΕΤΕΣ

  1. Άμεση εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού
  2. Ολοκλήρωση των υπό εκπόνηση μελετών, τα 331 χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ από τη Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, πρέπει να διαθέτει διαχωριστικό , με διπλή  λωρίδα ανά κατεύθυνση, και από το διαχωριστικό να υπάρχει ευχέρεια να περάσουν ότι αγωγούς απαιτούνται , είτε νερού, είτε φυσικού αερίου κ.λπ.
  3. Άμεσες επεμβάσεις στα πλέον επικίνδυνα τμήματα του ΒΟΑΚ, για να μειωθούν τα θανατηφόρα ατυχήματα μέχρι να υλοποιηθεί η νέα χάραξη.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΡΗΤΗΣ

  1. Από το Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο πηγαίνουν 15.000.000 κυβικά νερούτο χρόνο στη θάλασσα, και σε άλλες περιοχές λένε το νερό –νεράκι.
  2. Το Φράγμα Αποσελέμη, σχεδιάστηκε , ολοκληρώθηκε, και τώραθα πάνε νερό από το Οροπέδιο Λασιθίου, για να το γεμίσουν. Από αυτό το Φράγμα  σε δύο χρόνια  θα Υδρεύεται το Ηράκλειο , ο Άγιος Νικόλαος, καθώς και οι τουριστικές περιοχές της Ελούντας.
  3. Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις ,από τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου που θα διοχετευτούν στο Φράγμα του Αποσελέμη, δεν θα μειωθούν τα νερά της Υδρολογικής λεκάνης της περιοχής Μύθων –Μαλλών, από όπου Υδρεύεται η Ιεράπετρα. Σημειωτέον ότι από τη περιοχή αυτή των Μύθων τα επιφανειακά νερά οδηγούνται στο Φράγμα Μπραμιανών, για άρδευση.
  4. Απαιτείται ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ενιαίου αγωγού, αναλόγου διατομήςαπό άκρη σε άκρη της Κρήτης, που θα διασυνδεθούν τα υπάρχοντα νερά. Δεν μπορεί να περισσεύουν τα νερά  και να χύνονται στη θάλασσα, και  η Ιεράπετρα να μην έχει νερό.

Η  ΠΥΛΗ  ΤΟΥ  ΝΟΤΟΥ ,ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ  ΝΟΤΙΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Η Κρήτη κοιτάζει μόνο το Πειραιά, με τα δύο μεγάλα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας.  Έχει γυρίσει τη πλάτη στην Αφρική και την Ασία. Πρέπει να παρθεί απόφαση χωροθέτησης και μελέτης για ένα μεγάλο λιμάνι στη Νότια Κρήτη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos