Η αγανάκτηση της Χρυσής για τις αναλήθειες που αποδίδονται στη Δασική Υπηρεσία
Μανώλης Συλλιγάρδος

Όταν σηκώνεσαι ένα πρωί και στο γραμματοκιβώτιο σου βρίσκεις την έγκριτη εφημερίδα του τόπου σου που πασχίζει για την έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των αναγνωστών της,

 διαπιστώνεις για άλλη μια φορά πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει το πολιτικό επίπεδο ενός Δήμου αποποιώντας τις χρόνιες ευθύνες του για ένα νησί σαν την Χρυσή:

  • Όταν για όλους και για όλα φταίνε οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Δ/νσης Δασών κ.ά.
  • Όταν κατά καιρούς τα οικονομικά του Δήμου πλεονάζουν τόσο που να ανατίθενται μελέτες αξίας 30.000 και 11.000 ευρώ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και σε φυτοπαθολόγο για τη μελέτη διαχείρισης της νήσου Χρυσής και του φορέα διαχείρισής της καθώς και την αντιμετώπιση, της ξηρασίας των κέδρων.
  • Όταν η παραπάνω μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας έκανε να παραδοθεί πάνω από δύο χρόνια, ενώ η μελέτη της ξηρασίας των κέδρων έχει ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον ενός έτους.
  • -Όταν είναι γνωστό στον αρμόδιο Δήμο ότι Φορέας Διαχείρισης πλέον σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μεμονωμένες σε υπό προστασία περιοχές(Δρυμοί, περιοχές Ιδιαιτέρου, Φυσικού Κάλους κ.λ.π.) δεν υφίσταται, αλλά πρόκειται να συσταθεί ένας με έδρα στα Χανιά ή στη Ρόδο και θα έχει την ευθύνη διαχείρισης και λειτουργίας όλων των προστατευόμενων περιοχών της Κρήτης και των Δωδεκανήσων
  • Όταν η Δημοτική αρχή αναλώνεται οικονομικά για την εκπόνηση της μελέτης της ξήρανσης των κέδρων, η Δ/νση Δασών Λασιθίου έχει ήδη εντοπίσει ότι το πρόβλημα αφορά τον μύκητα Φυτοφθόρα σε συνδυασμό με τις ιδιάζουσες κλιματικές συνθήκες του νησιού. Την γραπτή διαπίστωση έχει λάβει η Δασική Υπηρεσία του νομού από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κατή μετά τα κατ΄επανάληψη δείγματα φύλλων, ριζών και εδάφους που του έχει αποστείλει. Η επιχείρηση για την ανάσχεση του φαινομένου ψεκασμοί κ.λ.π. λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας στο νησί θα γίνει μετά τη λήξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.
  • Όταν ο υπογράφων φίλος Αντιδήμαρχος της χθεσινής ΄΄Ανατολής΄΄ με τίτλο Χρυσή: ΄΄Για όλα φταίνε οι Υπηρεσίες΄΄, αναφερόμενος μάλιστα και στην Δ/νση Δασών Λασιθίου ξεχνάει το γεγονός ότι όταν συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας παρόντων όλων των Φορέων και της Αστυνομικής Αρχής για την παρουσίαση μου του Κανονισμού Λειτουργίας της Χρυσής, για την σύνταξη του οποίου συμμετείχαν και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δέχτηκα τον προπηλακισμό τόσο εγώ, όσο και ο κάμερα μαν του οποίου η κάμερα κινδύνεψε να σπάσει κατά την καταδίωξή μας από μια ομάδα από αυτούς που μένουν μόνιμα στη Χρυσή.
    -Ξεχνάει επίσης ότι το Φυλάκιο στον λόφο του νησιού έγινε με χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με μελέτη της Δ/νσης Δασών Λασιθίου και κατασκευάστηκε στη πορεία πέτρινο για την καλλίτερη αντοχή του και την προσαρμογή του στο περιβάλλον.
    Παραδόθηκε στο Δήμο για να το στελεχώσει με δικούς του φύλακες. Όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει. Αντί αυτού έχει εγκαταλειφθεί και το νέμονται διάφοροι, η δε δικαιολογία του Δήμου είναι ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το θέμα του ιδιοκτησιακού της έκτασης πάνω στην οποία είναι κτισμένο. Ξεχνάει ότι η έκταση θεωρείται Δημόσια Δασική και οι σχετικοί φάκελοι έχουν σταλεί από εμάς στο αρμόδιο Υπουργείο εδώ και πολλά χρόνια. Τα διαβήματά μας προς εκείνο είναι πολλά για το παραπάνω θέμα, χωρίς καμιά συμμετοχή του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια.
  • -Όταν επίσης ο παραπάνω αντιδήμαρχος ξεχνάει ότι σε έλεγχο μέσα στο δάσος της Χρυσής ένας που ήθελε να αποφύγει τον έλεγχο, δάγκωσε και έκοψε το αυτί ενός Δασοφύλακα της Δ/νσης Δασών Λασιθίου με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας όπου και του το έραψαν.
  • Ξεχνάει επίσης ότι πρόσφατα ομάδα είκοσι υπαλλήλων της Δ/νσης Δασών Λασιθίου και δύο νεαρών αστυφυλάκων επισκεφτήκαμε τη Χρυσή για να καταγράψουμε τα νέα αυθαίρετα που κάθε χρόνο κατεδαφίζονται από εμάς και κάθε χρόνο ξεφυτρώνουν
  • Ξεχνάει την ομάδα των 5-6 ατόμων( τους οποίους και πολύ καλά γνωρίζει όπως και οι υπόλοιποι στο Δήμο) που μας έκλεισε το δρόμο για να μην προχωρήσουμε ποιο μέσα. Τους τραμπουκισμούς που δεχτήκαμε και τις απειλές κατά της σωματικής μας ακεραιότητας. Την επίκλησή μου στην κ. Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Λασιθίου και την εντολή της να αποχωρήσουμε για την αποφυγή συγκρούσεων
  • Όταν όλα αυτά τα ξεχνάτε κύριοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιεράπετρας, τότε το να επιρρίπτετε έστω και τις στοιχειώδης ευθύνες στη υπηρεσία μου είναι αν μη τι άλλο προσβλητικό όχι για μας αλλά για σας και λιγάκι άκομψο γιατί η συνεργασία της υπηρεσίας μου μαζί σας είναι δεδομένη αλλά θα πρέπει και να γνωρίζετε ότι στην σκακιέρα των Πολιτικών σας παιχνιδιών μέσα στο Δήμο σας θα είμαστε αμέτοχοι.

Ο Δ/ντής Δασών Λασιθίου
Μανώλης Συλλιγάρδος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos