Η αλήθεια για τον Δήμο Αγίου Νικολάου με αριθμούς και στοιχεία
Δημαρχείο Αγίου Νικολάου

Μετά την οριστικοποίηση των οικονομικών στοιχείων του 2016 και την δημοσιοποίηση τους, το προηγούμενο χρονικό διάστημα,

άρχισε -όπως πληροφορούμαστε- κυρίως μέσω των social media – ένα “γαιτανάκι” δηλώσεων από συνδημότες κυρίως σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση αλλά και τις δράσεις του δήμου.

Από τα συγκεκριμένα σχόλια προκύπτει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί, που ασχολήθηκαν επί της ουσίας με τον απολογισμό που έγινε τον Δεκέμβριο του 2015 από την δημοτική αρχή, όπου σαφέστατα δόθηκαν απαντήσεις σ΄ όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν εκ των υστέρων, εν είδει επισημάνσεων και σχολιασμού στα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον απολογισμό του Δεκεμβρίου ώς Δημοτική Αρχή δώσαμε το “στίγμα” , αναφορικά με την διαχείριση των κοινών μας πραγμάτων, γνωστοποιώντας παράλληλα το πρόγραμμα μας, για την τρέχουσα περιοδο.
Εκ προιμίου θεωρώντας ότι ο διάλογος αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας, όταν μάλιστα στοχεύει στην αναζήτηση της αλήθειας και όχι στην εξυπηρέτηση επιμέρους σκοπιμοτήτων, επανερχόμαστε με την παράθεση στοιχείων και πινάκων, προκειμένου να δώσουμε την δυνατότητα στους πολίτες να διαμορφώσουν μια ουσιαστική και συγκροτημένη άποψη.

Ας δούμε λοιπόν τα θέματα συνοπτικά:

α. Χρηματικό υπόλοιπο – Οικονομικά .
Στον επισυναπτόμενο πίνακα υπάρχουν όλα τα οικονομικά στοιχεία από όπου προκύπτει πως λειτούργησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου όλη την προηγούμενη δεκαετία . Στην τελευταία στήλη αναφέρεται το υπηρετούν προσωπικό κάθε περιόδου .
Έχει συνταχθεί από την Οικ. Υπηρεσία του Δήμου και καταγράφεται χωριστά η 8ετία Κουνενάκη, χωριστά το 2014 που ήταν έτος εκλογών και συνδιαχείρισης , και τέλος η 2ετία 2015-2016 που έχει διανύσει η παρούσα δημοτ. αρχή .
Προκύπτει λοιπόν πολύ απλά – και σε απόλυτους αριθμούς αλλά και με ποσοστά , πάντα σε συνδυασμό και με το υπηρετούν προσωπικό – πότε λειτούργησε πιο αποδοτικά ο Δήμος .

Ας δούμε λοιπόν τα στοιχεία :

  • Την παρούσα δημοτ. περίοδο, η λειτουργία του τμήματος εσόδων βελτιώθηκε αισθητά με την συστηματοποίηση και την καλύτερη παρακολούθηση της είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων . Από είσπραξη του 53% των προϋπολογισθέντων εσόδων το 2013, φτάσαμε στο 75% το 2016.
  • Βελτιώθηκε επίσης η απορροφητικότητα , δηλαδή η διάθεση πόρων σε έργα και δράσεις. Από 39% το 2013 στο 49% το 2016 .
  • Το χρηματικό υπόλοιπο (στήλη 6) δεν δημιουργήθηκε ως δια μαγείας αυτά τα δυόμισυ χρόνια της παρούσας δημοτικής αρχής . Έχει διαμορφωθεί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, αφού τα έσοδα – διαχρονικά – είναι πάντα περισσότερα από τα έξοδα (στήλες 3 & 5). Η μείζων μειοψηφία – διοίκηση του δήμου την προηγούμενη 8ετία – παρέδωσε χρημ. υπόλοιπο περίπου 7.000.000 ευρώ την 1/9/14 .

β. Έργα – Μελέτες.

  • Η μέση υλοποίηση του προγράμματος έργων την 1η τετραετία Κουνενάκη (2007-2010) ήταν 13,25% και την 2η (2011-2013) 13,33% .
  • Η μέση υλοποίηση του προγράμματος έργων την διετία 2015-2016 είναι 26,50% . Διπλάσια των προηγουμένων περιόδων. !!!
  • Η παρούσα δημοτική αρχή, απολύτως συνειδητά, επέλεξε να ολοκληρώσει τα έργα που μόλις είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτ. αρχή αλλά με τεράστια νομικά και πολεοδομικά προβλήματα – έστω και αν είχε διαφορετική άποψη για την ποιότητα και την χρησιμότητά τους – και να μην αφήσει έργα φαντάσματα όπως έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές με το κλειστό γυμναστήριο Τ10 στην Αμμούδα και τις διαμορφώσεις της παραλίας στην Αμμουδάρα, κλπ. Και φυσικά αφήνοντας πιό πίσω τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα που θέλαμε να υλοποιήσουμε.
  • Η διαφορά απορρόφησης που υπάρχει ( στήλη 8 ) ανάμεσα στην προ και μετά ΕΣΠΑ περίοδο, και την 2ετία ( 2014-2015) με έργα ΕΣΠΑ, προέρχεται από το ότι τις περιόδους χωρίς ΕΣΠΑ δημοπρατούνται έργα μικρών προϋπολογισμών, που όμως έχουν την ίδια ακριβώς γραφειοκρατία, άρα μικρότερη απορρόφηση .
  • Επειδή διαπιστώθηκε η δυσκολία απορρόφησης πιστώσεων μέσω έργων μικρής κλίμακας, η παρούσα δημοτ. αρχή ξεκίνησε σχεδιασμό έργων μεγαλύτερου προϋπολογισμού, παράλληλα με την διαδικασία απόκτησης των απαραίτητων χώρων ή κτιρίων για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου ( ολοκλήρωση απαλλοτρίωσης περιφερειακού Ελούντας, αγορές ακινήτων σε Καλό Χωριό, Χουμεριάκο, Καστέλι Φουρνής, Βρουχά για διαμόρφωση πλατειών, αλλά και υλοποίηση απαλλοτρίωσης Αγ. Τριάδας, πράξεις αναλογισμού Νεάπολης, αναζήτηση οικοπέδου για σχολικό συγκρότημα νότια της πόλης – περιοχή Σταυρού, κλπ. ). Αφού υπάρχουν πιστώσεις να μην λιμνάζουν .
  • Σύντομα θα κατατεθεί στο δημοτ. συμβούλιο για ενημέρωση το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί από το ΔΣ για την ωριμότητα των υφισταμένων μελετών στον Δήμο .

Παράλληλα , στην παρούσα περίοδο συντάσσονται ή έχουν συνταχθεί οι παρακάτω μελέτες:
o Βρεφονηπιακός σταθμός στον Άγιο Νικόλαο
o Πλατεία Βερντέν στην Νεάπολη
o Διαμόρφωση οδού ανατολικά του σχολ. συγκροτήματος ( όριο σχεδίου) στην Νεάπολη
o Μόλος πρόσδεσης σκαφών στην Σπιναλόγκα
o Βιολ. καθαρισμός για την Σπιναλόγκα
o Συντήρηση σχολείων
o Συντήρηση σχολικού συγκροτήματος Νεάπολης ( κτιριακά και Η/Μ )
o Μόνωση οροφής σχολείου Κριτσάς
o Συντήρηση ΡΕΞ ( κτιριακά και Η/Μ )
o Υποδομές ( μικροπαρεμβάσεις σε όλη την έκταση του Δήμου )
o Πεζοδρόμια στο Σχίσμα Ελούντας
o Τοίχος αντιστήριξης νεκροταφείου Ελούντας
o Ανάδειξη μονής Φραρού
o Αρχιτ. διαγωνισμός για την πλατεία Ελούντας
o Δρόμοι νερού και θρησκείας Νεάπολης
o Αποκατάσταση διαμορφώσεων Αμμουδάρας
o Αποκατάσταση παλιάς Τουρ. Αστυνομίας για τέλεση πολιτ. Γάμων.
o Ανακατασκευή οδού Πλαστήρα-Κνωσού – Λίμνη – αίθουσα πολλαπλ. χρήσεων Α΄Δημ. Σχολείου.

  • Λόγω αλλαγής νομοθεσίας από 8/8/2016 δεν είχε δημοπρατηθεί κανένα έργο σε όλη την Ελλάδα . Έτσι ώριμα έργα που είχαμε δεν μπορέσαμε να τα δημοπρατήσουμε . Πρόσφατα δημοπρατήσαμε το πρώτο (πλατεία Βερντέν Νεάπολη) και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίησή του .
ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός

γ. Θέματα τουρισμού.

Στο τεράστιο αυτό θέμα έχει γίνει εξ αρχής απολύτως σαφές ότι η θέση της δημοτ. αρχής είναι η διαμόρφωση όλου του απαραίτητου υλικού (κείμενα, φωτογραφίες ενημερωμένες, video κ.α.) για την προβολή ολόκληρου του Δήμου Αγίου Νικολάου υλικό που δεν υπήρχε ώστε και ο Δήμος αλλά και οι επί μέρους επαγγελματικές τάξεις να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν .
Αυτές τις μέρες έχουν πέσει άπειρες ιδέες από συμπολίτες και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό . Όλες όμως αγνοούν την δυσκινησία του δημοσίου αφ’ ενός, αλλά και το ότι στο δημόσιο , άρα και στον Δήμο, υπάρχει συνέχεια αφ’ εταίρου. Και για να προχωρήσουν κάποιες ενέργειες ( έντυπα, site, video, καταχωρήσεις, κ.λ.π.) απαιτούνται, δυστυχώς, πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, που από 1/1/2017 επιτάθηκαν, αλλά και ‘’υλικό’’ ή ενέργειες από τις προηγούμενες δημ. αρχές.

Αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, από την παρούσα δημοτ. αρχή, είναι τα παρακάτω:

  • Αναζητήθηκε νέο logo και slogan μέσω πανελλήνιου διαγωνισμού.
  • Αναζητήθηκε εταιρία για την κατασκευή του site
  • Ξεκίνησε η δημιουργία φωτογραφικού λευκώματος του δήμου Αγ. Νικολάου, με υλικό από το παρελθόν, αλλά και σύγχρονο. Έχει ολοκληρωθεί και απομένει η εκτύπωση.
  • Έγινε φωτογράφηση όλου του δήμου, ώστε να υπάρχει επίκαιρο υλικό . Η διαδικασία αυτή θα συνεχίσει, κάθε χρόνο ώστε να συμπληρώνεται.
  • Σχεδιάζονται νέα θεματικά έντυπα ( γενικό, θρησκευτικός τουρισμός, παραλίες, outdoor activities, χάρτης ) . Πιστεύουμε ότι το υλικό θα είναι έτοιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο .
  • Καταδυτικός τουρισμός . Συμπληρώθηκε ο φάκελος σύμφωνα με την σημερινή νομοθεσία και σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και την Περιφέρεια Κρήτης θα κατατεθεί άμεσα .
  • Αθλητικός τουρισμός . Η καθιέρωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων ( Cliff diving, SUP, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δημοσιογράφων, Τουρνουά Αναπτυξιακού Ποδοσφαίρου, κλπ.) μαζί με τα προπονητικά cump των τμημάτων της εθνικής ομάδας στίβου σε συναργασία με τον ΣΕΓΑΣ Μάρτιο , Απρίλιο , γίνεται με στόχο την επίμήκυνση της τουριστικής περιόδου με εναλλακτικό τουρισμό και σε συνδυασμό την προβολή που έχει ο Δήμος Αγίου Νικολάου μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δικτύωσης και με τις εικόνες και τα video που έχουν δημιουργηθεί .
  • Έγιναν δύο ημερίδες για το city-branding και place making με ειδικούς στα θέματα αυτά για την καλύτερη διαχείριση της πολυταυτότητας του Δήμου, και όχι μόνο των επιμέρους περιοχών, επώνυμων και μη .
  • Δωρεάν Wi-Fi στο κέντρο και τις παραλίες .

δ. Ποιότητα ζωής ( καθαριότητα / κυκλοφοριακό – διαχείριση δημόσιων χώρων )

  • Η καθαριότητα στην πόλη έχει αναβαθμιστεί .
  • Τολμήσαμε και βάλαμε στο τραπέζι την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της πόλης αφού όλοι υποτίθεται ότι παραδεχόμαστε ότι υπάρχει θέμα.
  • Συζητούμε λοιπόν νέο κανονισμό – γενικής χρήσης – για όλο τον Δήμο για αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων.
  • Αντιδράσεις προφανώς και υπάρχουν. Και είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και όχι λύσεις που εξυπηρετούν μεμονωμένες επιχειρήσεις ή περιοχές.
  • Διαμορφώνουμε νέο ‘’σενάριο’’ κυκλοφορίας της πόλης που θα συζητηθεί . Και το σημαντικό δεν είναι, λαϊκίζοντας, να στεκόμαστε την μιά ή την άλλη τοπική μικροπαρέμβαση αλλά την νέα φιλοσοφία που βάλαμε στο τραπέζι για την κυκλοφορία στην πόλη και που σήμερα έρχεται το Πράσινο Ταμείο και η ΕΕ να τα επιβάλει μέσω των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ( ΣΒΑΚ ) όπου προτεραιότητα έχει ο πεζός και όχι το όχημα. Περιμένουμε λοιπόν εποικοδομητική κριτική για να διαμορφώσουμε την καλύτερη πρόταση και όχι στείρα άρνηση και μικροπολιτικές υποδείξεις .

Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που ‘’τρέχουν’’ όπως θέματα κοινωνικής πολιτικής , υποδομών, οργάνωσης δήμου κ.λ.π. που ξεφεύγουν όμως της λογικής ενός περιορισμένου άρθρου.

Στον απολογισμό μας , στο τέλος του 2017, θα δούμε τι έχουμε πετύχει και πως προχωράμε.

Και θα ζητήσουμε να κριθούμε στο τέλος της θητείας μας, συνολικά, για το έργο και τις δράσεις που θα έχουμε υλοποιήσει .

Αντώνης Εμμ. Ζερβός
Δήμαρχος

Υ.Γ. Θα υπάρξει ακόμα ένα δημοσίευμα για την εξέλιξη των οφειλών προς των Δήμο και την εξέλιξή τους την αντίστοιχη περίοδο .

Δείτε τα οικονομικά στοιχεία σε Excel

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos