ΣεισμόςΜικρές ζημιές και ρωγμές σε παλαιές οικίες κυρίως στα Χανιά αλλά και το Ηράκλειο άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος που ταρακούνησε χθες το μεσημέρι, ολόκληρη την χώρα. Στο νομό Λασιθίου δεν αναφέρθηκαν ζημιές.
Στα Χανιά ρωγμές σημειώθηκαν σε παλαιά σπίτια στην παλιά πόλη, στο παλιό δημαρχείο, ενώ σε καφετέρια στο λιμάνι έπεσε τείχος χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας θαμώνας.
 
Σήμερα (9.1) τα σχολεία στα Χανιά παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα ελέγξει την καταλληλόλητα των κτιρίων ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε 6 δημοτικά σχοεία και 2 λύκεια του νομού.
 
Κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης. Στον Πλάτανο Κισάμου, ένας βράχος αποκολλήθηκε κι έπεσε πάνω σε σπίτι, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί το ηλικιωμένο ζευγάρι που διέμενε. Ένας οικίσκος κατέρρευσε επίσης στον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρήνειας.
 
Ζημιές επίσης έχουν σημειωθεί σε σπίτια στις περιοχές Τυμπάκι, στην Ελιά καθώς και στην οδό Φιλιππουπόλεως στο Ηράκλειο. Προβλήματα υπάρχουν και στο Μιναρέ Ρεθύμνου, όπου προβλέπεται να εξεταστεί η καταλληλόλητα του μνημείου.
 
Τέλος δύο άτομα τραυματίστηκαν κυριευμένα από τον πανικό τους. Στο Ηράκλει ένας 20χρονος έπεσε από το μπαλκόνι του 1ου ορόφου όπου βρισκόταν, ενώ ένας νεαρός στο Ρέθυμνο έχει εκδορές από τζαμαρία που κατέρρευσε.
 

Τέλος το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε πως κανένα αρχαίο μνημείο δεν αντιετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

H ανακοίνωση του υπουργείου

 «Από το σεισμό που έγινε σήμερα το μεσημέρι στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων, το ΥΠ.ΠΟ. ανακοινώνει ότι, από τις πρώτες πληροφορίες των Υπηρεσιών του και ειδικότερα αυτών που είαι αρμόδιες για την προαναφερθείσα περιοχή, εκτός από μερικές καταπτώσεις λίθων στο μιναρέ του Ρεθύμνου και στα Νεώρια των Χανίων, δεν προκλήθηκαν ζημιές σε μνημεία, μουσεία και αρχαία που στεγάζονται σε εκθεσιακούς αλλά και αποθηκευτικούς χώρους, καθώς επίσης και σε κτίρια και άλλες λειτουργικές εγκαταστάσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos