στρατάκηςΙδιαίτερα ικανοποιημένος επέστρεψε από την Τουριστική Έκθεση Φλώρινας ο νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης. Κύριο θέμα της έκθεσης ήταν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η έκθεση, που διοργανώθηκε φέτος για δεύτερη χρονιά, πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου. Ειδική μνεία έγινε στην Κρήτη, όπου τιμήθηκαν οι Nομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του νησιού.
Φέτος, για πρώτη φορά συμμετείχαν όλες οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις του νησιού.
 
Εκτός από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Ελλάδας συμμετείχαν και χώρες από τη Βαλκανική Χερσόνησο.
 
Ο κ. Στρατάκης, ήταν ένας από τους εισηγητές του συνεδρίου και μίλησε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
 
«Η παρατεταμένη ύφεση του τουρισμού, παρά τις καλύτερες φετινές επιδόσεις, λόγω ειδικών συνθηκών, συνδέεται, κυρίως, με το πρόβλημα της συρρίκνωσης των παραδοσιακών μορφών τουρισμού.
 
Η επικέντρωση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό, συνεδριακό τουρισμό, κ.λ.π.), σε συνδυασμό με την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών, την αισθητική και λειτουργική βελτίωση των τουριστικών καταλυμάτων θα διαμορφώσουν όρους αρμονικότερης ένταξης στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Σε ότι μας αφορά προσπαθούμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, να επηρεάσουμε τους επιχειρηματίες μας, κατ΄ επέκταση και τις επενδύσεις, σε αυτές τις νέου τύπου τουριστικές δραστηριότητες.
 
Για παράδειγμα το Leader+ προβλέπει και τη χρηματοδότηση επενδυτικών εγχειρημάτων στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μέσω της Αναπτυξιακής μας Εταιρείας έχουμε, ήδη, ενισχύσει επενδυτικές πρωτοβουλίες στις νέες μορφές τουρισμού.
 
Επίσης, μέσα στο 2004, διαθέσαμε, από τον ίδιο τον προϋπολογισμό της ομαρχίας, σημαντικό ποσό για τη δημιουργία ενός δικτύου οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης του αγροτουρισμού στο Νομό Λασιθίου.
 
Στο βαθμό που ο τουρισμός αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για την περιοχή μας και ευρτερα μιλώντας για την ίδια τη χώρα μας θα πρέπει να εξετάσουμε, με σοβαρότητα, το ζήτημα της ποιότητας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την εμπέδωση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στρατάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos