Μια πρώτη αποτίμηση του γεγονότος – απάντηση στους μικρόψυχους επικριτές μας!

Του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Γιάννη Λουκαράκη.

Γιάννης Λουκαράκης στον χαιρετισμό του στο ΣτρασβούργοΗ δωρεά του Δήμου Αγίου Νικολάυ προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με έγκριτους δημοσιογράφους των Αθηναϊκών εφημερίδων ήταν το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός, που έχει να επιδείξει η Ελλάδα στην Ευρώπη από την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα. Ένα γεγονός εξαιρετικά φιλόδοξο και απαιτητικό, πραγματικά δυσανάλογο σε σχέση με τις δυνατότητες του μικρού μας Δήμου και γι αυτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδεχτήκαμε τα συγχαρητήρια όλων.

Σύμφωνα με την 472/18-12-2002 απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδέχτηκε την χορηγία της οικογένειας Μαντωνανάκη, που με ιδιαίτερη ευαισθησία ανταποκρίθηκε στο αίτημα, με την προϋπόθεση να εμφανίζεται ως χορηγός η επιχείρηση Elounda Beach Hotel και έδωσε εντολή στους συμπολίτες Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη να αρχίσουν την κατασκευή, έχοντας εξασφαλίσει μέσω των ενεργειών το Ευρωβουλευτή κ. Μανόλη Ματσοράκη την έγκριση της τοποθέτησης του γλυπτού στον περίοπτο χώρο αριστερά της επισήμου εισόδου του Ευρωκοινοβουλίου.
¶μεσα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν αίολη, διότι η αναγραφή των χορηγών υπό την μορφή που εζητείτο ήταν αδύνατη και ότι ο δήμος μας είχε αναλάβει σημαντικές υποχρεώσεις έναντι των καλλιτεχνών και του Ευρωκοινοβουλίου.
Χωρίς καμιά διάθεση υποκρισίας μεγαλομανίας ή και δημιουργίας εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση άλλων επιδιώξεων, αρχίσαμε να δουλεύουε ώστε να ικανοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Αμέσως μετά τις πρώτες προσπάθειες έγινε κατανοητό, έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων του δήμου μας και των διαδικασιών που απαιτούντο, ότι το Ελληνικό κράτος, δηλαδή η κυβέρνηση έπρεπε α είναι ο κύριος χορηγός αυτής της πρωτοβουλίας, διότι άλλως δεν υπήρχε περίπτωση να επιτύχουμε.

Η πρώτη ευνοϊκή συγκυρία δημιουργήθηκε με την παρουσία του κ. Σεραφείμ Τσόκα, ως Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, διότι όλες οι μέχρι τότε προσπάθειες είχα πέσει στην κυριολεξία στο κενό.
Συμβαίνει λοιπόν και πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχοντας τις κατάλληλες σπουδές και εμπειρίες αντιλαμβάνεται τη σημασία αυτών των πρωτοβουλιών και έχει επίγνωση για το πώς εξυπηρετεί κανείς την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη.
Η δεύτερη ευνοϊκή συγκυρία ήταν η παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο του κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, που όχι μόνο έχει απεριόριστη διάθεση αν και εκλέγεται στη Γερμανία να προωθήσει τα συμφέροντα της Κρήτης αλλά διαθέτει επίσης τα μέσα και τις προσβάσεις για να τα προωθεί.
Με αυτές τις ευνοϊκές συγκυρίες ήταν πλέον δυνατή η προώθηση του γεγονότος έχοντας προτάξει τους παρακάτω στόχους:
1. Να υπάρχει στην καρδιά της Ευρώπης αναφορά στην Κρήτη και στον ¶γιο Νικόλαο και να υπάρχει μεταξύ των αμφίδρομη σχέση.
2. Να διφημίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά τον ¶γιο Νικόλαο κατά το δυνατόν σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να αναμένουμε και άμεσα αποτελέσματα που τόσο έχουμε ανάγκη.
3. Να αποκτήσουμε κύρος και αναγνώριση των πρωτοβουλιών της προσφοράς και των δυνατοτήτων μας από όλους τους πράγοντες της Κρήτης.
4. Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των πολιτικών παραγόντων και τους κράτους για να μας δικαιώσουν στα δίκαια και τεκμηριωμένα αιτήματα μας.

Ευελπιστώ ότι με τη δημοσιότητα του θέματος και στο αμέσως επόμενο διάστημα κι με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις όλων των συμμετεχόντων θα τεκμηριωθεί ο ισχυρισμός μας ότι οι παραπάνω στόχοι επιτεύχθηκαν κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο και θα διαλυθεί η όποια καταχνιά δημιούργησε η μικροπρέπεια η μικροψυχία και η μικρόνοια ανθρώπων που είτε δεν αντιλαμβάνονται, είτε σκόπιμα επιδιώκουν να σμικρύνουν σημαντικά μεγάλες προσπάθειες, στη κοινωνία που με ειλικρίνεια υπηρετούμε.
Γιατί πράγματι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να περιορίσεις ένα σοβαρό αποτέλεσμα, που ούτε στον ύπνο σου θα τολμούσες να διανοηθείς, είναι να απλώσεις στην κοινωνία την κακόπιστη κριτική-ακατάσχετη συκοφαντία, καταχρώμενος την ελαστικότητα του αέρα στα ραδιοκύματα και τη φιλοξενία των εφημερίδων, ενώ ο Δήμαρχος να γίνεται προς στιγμήν λεία της κακότητας και του φθόνου σου, εξαιτίας της υποχρέωσης του να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

Μετά από τέτοια επιτυχία τα πολλά λόγια δεν χωρούν.

Θεωρώ λοιπόν εξαιρετικά μεγάλη υποχρέωση να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για μια ακόμη φορά στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα , και στος εκλεκτούς του επιτελείου του κ. Ελένη Μπρεδάκη, Στέλιο Σπανουδάκη, Νίκο Διαλυνα και Μαρία Τικμανίδη, γιατί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση των δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα. Τις θερμές μας ευχαριστίες επίσης εκφράζομε στον Ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη για την αμέριστη βοήθεια του και τις πρωτοβουλίες του που στην κυριολεξία μας συγκίνησαν. ¶ραγε μήπως πρέπει όσοι ασχολούνται με τα κοινά να ξενιτευτούν για να αγαπήσουν με τόση ειλικρίνεια τον τόπο.

Θερμές ευχαριστίες επίσης πρέπει να εκφράσομε στους ευρωβουλευτές κ. Μανλη Μαστοράκη, Σταύρο Αρναουτάκη, Κωστή Χατζηδάκη , που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία και επίσης στους βουλευτές , νομάρχες , δημάρχους και παράγοντες της Κρήτης, στους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, και σε όλους τους παράγοντες της Ευρώπης που τίμησαν με την αρουσία τους το γεγονός.

Απευθύνουμε τέλος τις ευχαριστίες και την υποχρέωση μας στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, που συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Φωτεινόπουλο και άλλους παράγοντες του υπουργείου του προσέδωσε ιδαίτερο κύρος στην τελετή.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Ιωάννης Εμμ. Λουκαράκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos