Η Αφρικανική σκόνη πνίγει τη Κρήτη
κάπου εκεί πίσω από τη σκόνη είναι η περιοχή της Αμμουδάρας και η Φανερωμένη …

Η φωτογραφία δεν πάρθηκε στο Κάιρο, ή κάπου στη Σαχάρα, είναι η εικόνα πάνω από τις στέγες του Αγίου Νικολάου και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να φαίνεται η περιοχή της Αμμουδάρας και η Φανερωμένη, αλλά τώρα ούτε η άκρη της πόλης και η θάλασσα δεν φαίνονται.

Η Αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει τα πάντα, οι άνεμοι θυελλώδεις, φωτιές που ξέφυγαν από εγκληματικά αδιάφορους συμπολίτες μας ταλαιπωρούν τη δυτική Κρήτη.

Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης σε ανακοίνωση της αναφέρει, ότι με αφορμή το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που έχει κατακλύσει τις πόλεις της Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά στους πολίτες και ειδικά στους αναπνευστικούς ασθενείς, ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρημένους με αλλεργίες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν όσο το φαινόμενο βρίσκεται σε ένταση. Σε περίπτωση επιβάρυνσής τους να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.

Σε συνδυασμό με τη θερμή εισβολή και τις άνω του κανονικού θερμοκρασίες, προκαλούν δυσφορία, χαμηλή ορατότητα και πολλά προβλήματα.

Το φαινόμενο θα υποχωρήσει μαζί με τους ανέμους, αλλά η σκόνη θα παραμείνει ως δείχνουν οι προγνώσεις μέχρι και τη Δευτέρα.

Η ΕΜΥ στο δελτίο θυελλωδών ανέμων αναφέρει για τη περιοχής μας:

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 26.00
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 22/22 UTC
ΝΟΤΙΟΙ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25.00, ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 24.50
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 23/01 UTC
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 8 Η 9 ΑΠΟ 22/19 UTC 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 22/22 UTC ΝΟΤΙΟΙ
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 25.00, ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 24.50
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 22/19 UTC
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8

Υ.Γ.

Η μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης υφίσταται σαν φαινόμενο πολύ πριν ονομάσουμε Αφρική την ήπειρο και Σαχάρα την έρημο. Η σκόνη μεταφέρεται και αποθέτεται ακόμα και στη νότια Αμερική την Καραϊβική, τη βόρεια Ευρώπη. Αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μεταφέρει και τα προϊόντα της άναρχης ανάπτυξης της βόρειας Αφρικής, δηλ. μικροοργανισμούς, βαρέα μέταλλα, αρσενικό ……

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos