Η εκκλησία της Κρήτης για τη "Μακεδονία" των Σκοπίων
Η ιερά σύνοδος

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα 16 Ιανουαρίου 2018 στο Ηράκλειο σε Συνεδρία και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της αρμοδιότητός της.

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σε σχέση προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παράγωγου αυτού, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Αρχικώς, η Ιερά Σύνοδος, πληροφορηθείσα από τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως για πρόσφατα «ερωτήματα» κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος: «αν η Ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής», γνωρίζει προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Εκκλησία της Κρήτης, ούτε με τη Χρυσή Αυγή, ούτε με οποιοδήποτε άλλο κόμμα ή Πολιτικό Φορέα, ταυτίζεται ή συμπορεύεται. Επίσης, γνωρίζει σαφώς τις αρμοδιότητές της και δεν επιθυμεί, ούτε δύναται να αναλάβει άλλους ρόλους, οι οποίοι δεν της ανήκουν.
Η Εκκλησία της Μεγαλονήσου Κρήτης, ωστόσο, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τη γνώμη και τη θέση της για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δημόσια και υπεύθυνα, όπως έχει δικαίωμα κάθε Έλληνας πολίτης της Πατρίδας μας.

Με πλήρη επίγνωση, λοιπόν, ότι την εξωτερική πολιτική της Χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εντολή του λαού, την ασκεί η Ελληνική Πολιτεία, η Ιερά Σύνοδος διατυπώνει τη θέση της, για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Ως Κρήτες Αρχιερείς, έχομε την ευθύνη και το ιερό χρέος έναντι του αίματος των Προπατόρων μας, Κρητών Μακεδονομάχων, να αρθρώσομε λόγο και να διατυπώσομε ξεκάθαρη θέση για το εξαιρετικά σημαντικό Εθνικό αυτό θέμα.

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζομε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι ο μισός εκ του συνολικού αριθμού των Μακεδονομάχων ήταν Κρήτες. Ειδικότερα, ο αριθμός των Κρητών Μακεδονομάχων (1903-1908), ανήλθε σε 3.015 (2.976 άνδρες και 39 οπλαρχηγούς), από δε τους τρεις μεγάλους οπλαρχηγούς, οι δύο ήταν Κρήτες.

Η Ιερά Σύνοδος διατυπώνει ρητώς και ευθέως, σεβόμενη την Ιστορία, την Εθνική μας Ταυτότητα και το αίμα των Προπατόρων μας, ότι η Μακεδονία είναι μία, Ελληνική και αδιαπραγμάτευτη!

Οποιοσδήποτε γεωγραφικός προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, με το όνομα αυτό ή παράγωγό του. Έχομε όλοι ευθύνη έναντι της Ιστορίας και του Έθνους μας.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος προσεχώς θα ενημερώσει τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Μεγαλονήσου Κρήτης, με σχετική Εγκύκλιό της και θα απευθύνει κατάλληλα Συνοδικά Γράμματα σε όλους τους αρμόδιους, στα οποία θα διατυπώνει ευθαρσώς τη θέση της Εκκλησίας Κρήτης.

Τέλος, υπενθυμίζομε, τα λόγια του μεγάλου Εθνάρχου, Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν την εποποιΐα του 1912-13: «ο Μακεδονικός αγώνας πρέπει να γίνει το Ευαγγέλιο της Ελληνικής Φυλής».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos