η Ελληνική πολιτεία πληρώνει πρώτη φορά αδέσποτη μπαλωθιά
στα κάγκελα του σχολείου

Με μια απόφαση-σταθμό για τα ελληνικά δεδομένα το 25ο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε την οικογένεια του Μάριου Σουλούκου που σε ηλικία 11 ετών σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια γιορτής στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών. Ήταν 8 Ιουνίου 2017 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί ο δράστης του πυροβολισμού, με αποτέλεσμα η οικογένεια του θύματος να στραφεί μόνο κατά του ελληνικού Δημοσίου, επιρρίπτοντας ευθύνες για την υποβάθμιση της περιοχής και την αύξηση της παραβατικότητας και ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης.

Ανάλογες προσφυγές για παράλειψη άσκησης των καθηκόντων του Δημοσίου απορρίπτονται σχεδόν στο σύνολό τους και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η απόφαση του δικαστηρίου να αναγνωρίσει τις ευθύνες της πολιτείας και να επιδικάσει αποζημίωση 490.000 ευρώ στα μέλη της οικογένειας του θύματος λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ανήλικος Μάριος έχασε τη ζωή του:

απρόκλητα και αναίτια, την ώρα που μαζί με τους συμμαθητές του περίμενε να αρχίσει η σχολική γιορτή, έπεσε αναίσθητος στο προαύλιο, μπροστά στη 13χρονη αδελφή του και στη μητέρα του που είναι δασκάλα στο συγκεκριμένο σχολείο.

Αιμορραγώντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου κατέληξε. Από τη νεκροψία προέκυψε ότι ο θάνατός του προήλθε από βολίδα όπλου που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο.

Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι Θεόδωρος Μαντάς και Ευστάθιος Σκαλούμπακας, οι οποίοι ανέδειξαν την παντελή απουσία του κράτους στο Μενίδι από το 2013 προσκομίζοντας δεκάδες δικογραφίες για άσκοπους πυροβολισμούς και διατάραξη κοινής ησυχίας, αλλά και επιστολές διαμαρτυρίας από κατοίκους και συντονιστικές επιτροπές συλλόγων του δήμου που ζητούσαν παρέμβαση της πολιτείας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην περιοχή. Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Μάριου, όταν καθημερινά οι κάτοικοι πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις ενάντια στην παραβατικότητα και τον ρατσισμό.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Οι ευθύνες της πολιτείας, σε αντίθεση με τη σφαίρα που έπληξε τον άτυχο Μάριο, δεν είναι αδέσποτες. Η Δικαιοσύνη, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αναγνώρισε και καταδίκασε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά την πολιτεία, η οποία με τις παραλείψεις της δημιούργησε τις συνθήκες για να χαθεί με τρόπο τραγικό ακόμη μία ανθρώπινη ζωή. Ευελπιστούμε ότι η πολιτεία θα πράξει επιτέλους τα δέοντα, ώστε αυτή η περιοχή να μη θρηνήσει άλλη απώλεια τραγική σαν του μικρού Μάριου».

Από την εφημερίδα των Συντακτών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos