η ηγεσία του υπουργείου Υγείας,  στη Κρήτη
με την ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων

Συνάντηση με τους νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης, παρουσία της Διοικήτριας και των Υποδιοικητών της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας,  στο Ηράκλειο.

Η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, άρχισε στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, με την παρουσίαση του Χάρτη Υγείας,

μιας πρωτοπόρας μελέτης, που με μηδενικό κόστος υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες από την 7η ΥΠΕ Κρήτης και  αφορά και τους 4 Νομούς της Κρήτης, τους 24 Δήμους και υφιστάμενους οικισμούς.

Η μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τα δημογραφικά, γεωγραφικά και κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, αποτυπώνει αναλυτικά τους δείκτες και τα ποσοστά νοσηρότητας στην Κρήτη, ανά νομό και δημοτικό διαμέρισμα, βάσει δεδομένων που αντλήθηκαν από τα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και περιοχών υψηλού κινδύνου, λόγω της νοσηρότητας αυτής.

Τα στοιχεία νοσηρότητας που παρουσιάστηκαν επικεντρώθηκαν κυρίως σε νοσήματα: α) λοιμώδη – παρασιτικά, β) κυκλοφορικού συστήματος και γ) νεοπλασίες.

Τόσο ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης συγχάρηκαν την 7η Υ.ΠΕ Κρήτης για την πρωτοπόρα αυτή επιστημονική δουλειά, η οποία όπως τόνισαν, εκτός από πολύτιμο εργαλείο  για την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τους διοικητές των νοσοκομείων της, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ με τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας που αποτυπώνει,  θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εκεί όπου επιστημονικά και εμπεριστατωμένα υπάρχει ανάγκη.

Στην συνέχεια της σύσκεψης συζητήθηκαν με τις διοικήσεις των νοσοκομείων θέματα που αφορούν στην οικονομική διαχείριση τους, τη διαφάνεια, την στελέχωση και την αναβάθμιση των υποδομών των υγειονομικών μονάδων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό στη διαδικασία αξιοκρατικής επιλογής των νέων Διοικητών-Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ότι από τους επιλεγέντες το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση.

η ηγεσία του υπουργείου Υγείας,  στη Κρήτη
με την ηγεσία της ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων

Αναφερόμενος επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι υπάλληλοι, αν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως από την σημερινή πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της να στηρίξουν την προσπάθεια και το έργο τους έμπρακτα, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, όπως εκείνο της υποστελέχωσης.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, τόνισε ότι άμεση υποχρέωση των διοικήσεων αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των μονάδων ευθύνης τους, ενώ παράλληλα έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων. Επίσης επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε για μια ακόμα φορά, η ξεκάθαρη δέσμευση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στην Κρήτη, κατεύθυνση την οποία καλούνται να υπηρετήσουν οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων με υπευθυνότητα, εντιμότητα, διαφάνεια και κοινωνική ευαισθησία, με σεβασμό στην εξαιρετική δουλειά των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων, αλλά και με προτεραιότητα στην κάλυψη των αυξημένων υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos