Από την ημερίδαΠραγματοποιήθηκε το Σάββατο (13/5) η ημερίδα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Κρήτης με θέμα τις πολιτικές στην πρωτοβάθμια τοπική υτοδιοίκηση για την ύπαιθρο και το περιβάλλον. Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας και οι βουλευτές κκ. Κεγκέρογλου, Μπαντουβάς και Στρατάκης. Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο Αντιδήμαρχος Ηραλείου κ. Παρασύρη, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Κουράκη.
Την ημερίδα, που έλαβε χώρα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» στο Ηράκλειο, την παρακολούθησαν δημοτικοί άρχοντες απ’ όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων, εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α., γεωτεχνικοί και άλλοι.
 
Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αφού τόνισε την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα μας στο πλαίσιο του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο για την ανάπτυξη μηχανισμών άμυνας της κοινωνίας, όσο και για την εκπόνηση του τοπικού στρατηγικού σχεδιασμού μέσα από διεπιστημονική προσέγγιση.
 
Ο κ. Αρναουτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γεωτεχνικοί στους Ο.Τ.Α. και έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης της «γωνιάς του αγρότη» σε όλους τους Δήμους.
 
Αίσθηση δημιούργησε η ομιλία του προϊσταμένου της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρισας, κ. Δεληγιάννη, ο οποίος παρουσίασε το επιτυχημένο μοντέλο παρέμβασης του Δήμου σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, το πράσινο, τα τρόφιμα, τον αγροτικό χώρο κ.λ.π. Αφού εξήγησε την αλληλεξάρτηση των αστικών κέντρων με την ύπαιθρο, επεσήμανε τη σημασία του χωροταξικού σχεδιασμού, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο τρόπο τα σύγχρονα προβλήματα των δημοτών και περιέγραψε το όραμα της «οικοαναπτυξιακής» κατεύθυνσης για τα αστικά κέντρα.
 
Από την πλευρά του ο μελετητής κ.  Παππάς έδωσε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις κατηγορίες των προστατευομένων περιοχών, τις μεθόδους και τους φορεί διαχείρισης τους, ενώ παρουσίασε σχετικές πρωτοβουλίες της α/θμιας αυτοδιοίκησης.
 
Ο Δήμαρχος Επισκοπής κ. Ροδιτάκης μίλησε για την σημερινή απαίτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες ανάπτυξης της υπαίθρου και επεσήμανε την αναγκαιότητα της συμπλήρωσης του αγροτικού εισοδήματος από παράλληλες δραστηριότητες που θα προκύψουν στο χώρο της υπαίθρου. Στα πλαίσια αυτά ανέπτυξε το ρόλο των αναπτυξιακών εταιρειών στα θέματα της ανεργίας, των ποδομών, της κοινωνικής φροντίδας καθώς και στα θέματα κατάρτισης σε νέες τεχνολογίες και δεδομένα
 
Ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) κ.  Μιχελάκης παρουσίασε αναλυτικά τις δυνατότητες διαδημοτικών δράσεων στο τομέα της ελαιοκομίας.
 
Στη συνέχεια η κ. Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη οικοτουρισμού του WWF Ελλάς συνέκρινε με γλαφυρότητα τον «μαζικό» και τον «εναλλακτικό» τουρισμό και ανέπτυε τις δυνατότητες των ΟΤΑ για τη προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δείχνοντας μερικά επιτυχημένα παραδείγματα τέτοιων δράσεων στην Ελλάδα.
 
Τέλος ο προϊστάμενος Υγειονομικής Ταφής και Εξοπλισμού του Συνδέσμου ΟΤΑ μείονος Θεσσαλονίκης κ.  Αλιβάνης περιέγραψε τις πολιτικές περιβαλλοντικής και κοινωνικής αναβάθμισης παλαιών χωματερών μέσα από διαδικασίες ανάπλασης τους, δίνοντας παραδείγματα από επεμβάσεις του Συνδέσμου στις χωματερές της Θέρμης, του Δερβενίου και των Ταγαράδων.
 
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τη παρουσίαση ενεργειών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από Δήμους και επιχειρήσεις Δήμων της Κρήτης (Δήμος Χανίων, Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων, Υπηρεσία Πρασίνου Δήμου Ηρακλείου, Δήμος Αρχανών, Δήμος Ν. Αλικαρνασσού, Δήμος Γεωργιούπολης). Στη συζήτηση επισημάνθηκε το πρόβλημα της μεγάλης έλλειψης πόρων και δυνατοτήτων, που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους Δήμους της περιφέρειας, σε αντίθεση με τους μεγάλους αστικούς Δήμους, και τονίστηκε ο ιδιαίτερο ρόλος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην ανάδειξη του προβλήματος αυτού.
 
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ. Κρήτης στη τελική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε αρχικά στις προσπάθειες που ήδη έχει καταβάλει το Επιμελητήριο για την ανάδειξη του έντονου αναπτυξιακού ελλείμματος της ενδοχώρας της Κρήτης και έκλεισε τις εργασίες της ημερίδας συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της, με την παραδοχή ότι η σημερινή συγκυρία επιβάλει για τους ΟΤΑ:
  • Την πολιτική βούληση για ένα στοχοποιημένο, ολοκληρωμένης μορφής κι ήπιο αναπτυξιακό σχεδιασμό, που δίνει προτεραιότητα στη διαχείριση του περιβάλλοντος, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και στηρίζεται στην αμφίδρομη επικοινωνία δημοτικών αρχών και δημοτών για να υπηρετήσει την τοπική κοινωνία.
  • Την οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών με τρόπο που υπηρετεί το παραπάνω στόχο και που εδράζεται στη λογική της διεπιστημονικότητας των θεμάτων
  • Την αναζήτηση των πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν τους ΟΤΑ, με ισχυρή απαίτηση για γενναία ενίσχυση των δήμων της ενδοχώρας στα πλαίσια της 4ης προγραμματικής περιόδου.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

 ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos