Κατά την υπογραφή τη συμφωνίαςΣε μία πολύ σημαντική συμφωνία για την προώθηση και την ανάδειξη της κρητικής διατροφής και γενικότερα της ελληνικής κουζίνας στη Γερμανία, προχώρησε ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW), με την υπογραφ σύμβασης συνεργασίας με τον Οργανισμό Γερμανικών Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Επιχειρήσεων (DEHOGA) της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
 
Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου είναι ο κρητικής καταγωγής ευρωβολευτής των ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την επίτευξη της συμφωνίας που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση τόσο στον τομέα της προώθησης των ελληνικών προϊόντων, όσο και στην ανάδειξη της κρητικής και ευρύτερα της ελληνικής κουζίνας.
Ο DEHOGA NRW είναι η οργάνωση που εκπροσωπεί 20.000 εγγεγραμμένους ξενοδόχους και γαστρονόμους στην Ρηνανία και την Βεστφαλία εκ των οποίων περίπου 500 είναι ελληνικής καταγωγής. Ο τομέας της γαστρονομίας και του ξενοδοχείου στην Βόρεια Ρηνανία-Βετφαλία απασχολεί περίπου 180.000 άτομα και 12.300 μαθητευόμενους σε 44.000 μονάδες με ετήσιο τζίρο γύρω στα 11 δισεκατομμύρια Ευρώ. Σύμφωνα με γερμανικά στατιστικά στοιχεία στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπάρχουν πάνω από 2.000 ξενοδοχεία και εστιατόρια σε ελληνικά χέρια.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης μετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες στη Γερμανία. Όλες αυτές θα υποστηριχθούν για να ξεπεράσουν το παλιό πρότυπο «τζατζίκι – σουβλάκι – μουσακάς» που έκανε γνωστή την ελληνική κουζίνα στο παρελθόν. Η εμμονή σε αυτή την κουζίνα έχει υποβαθμίσει σημαντικά τα ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας στη συνείδηση των πολιτών. Πρέπει λοιπόν να αναδειχθεί η ποιότητα της κρητικής και της ελληνικής διατροφής και τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτήν όπως το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά, τα χόρτα, το ελληνικό κρασί που είναι σχεδόν άγωστο κ.α. Παράλληλα με τη συμφωνία αυτή μας δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την ποιότητα αυτή και στα χιλιάδες Γερμανικά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καθιέρωση των προϊόντων και του συνόλου των ελληνικών γαστρονομικών πολιτιστικών αγαθών ως προϊόντα ποιότητας μέσω της χρησιμοποίησης ενός αναγνωρισμένου πιστοποιητικού ποιότητας», δηλώνει ο κ. Χατζημαρκάκης.
Για το σκοπό αυτό ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος (DHW) αναπτύσσει βασικές αρχές για το δικαίωμα να φέρει και να χρησιμοοιεί κανείς έναν ειδικό σήμα (π.χ. «Ελληνική-Μεσογειακή κουζίνα», «Κουζίνα κατά τις βασικές αρχές της Κρητικής Διατροφής»).
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας Ο DHW και ο DEHOGA θα υποστηρίζουν τα αναπτυχθέντα πιστοποιητικά ποιότητας μέσω του τύπου και των δμοσίων σχέσεων. Ο DHW θα δημιουργεί την επαφή με ανάλογους οργανισμούς στην Ελλάδα, εγγυάται την αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας με την ανταλλαγή εξειδικευμένου προσωπικού, παρακολούθησης εξειδικευμένων σεμιναρίων και στις δύο χώρες, πρακτικής εξάσκησης κλπ. και θα ενημρώνει τα μέλη του με τις δυνατότητες ένταξής τους σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα.
Επίσης οι δύο φορείς θα διοργανώνουν από κοινού εκδηλώσεις για τους Έλληνες Γαστρονόμους και θα συνεργάζονται στενά με το Κέντρο Επιμόρφωσης Γαστρονομίας της Γερμανίας για την εξειδικευμένη κατάρτιση των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.
Όλοι οι Έλληνες Γαστρονόμοι με την απόκτηση της ιδιότητας του μέλους στον Οργανισμό Γερμανικών Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Επιχειρήσεων (DEHOGA) θα γίνονται αυτόματα μέλη, χωρίς καμία επιβάρυνση, και στον Οργανισμό Ελληνικών Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Επιχειρήσεων του DHW, τον επονομαζόμενο GRIHOGA. Σε περίπτωση καταγγελίας της ιδιότητας του μέλους στον DEHOGA, η επιχείρηση διαγράφεται αυτόματα και από τον GRIHOGA.
 
«ίναι απαραίτητο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για να μπορούν να επιλέγουν τα εστιατόρια με ελληνική κουζίνα έχοντας τη βεβαιότητα για την ποιοτική επιλογή που κάνουν. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με προοπτική επιτυχίας θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές που θα εγγυώνται το νέο ποιοτικό άλμα που θα κάνουμε», επισημαίνει ο κ. Χατζημαρκάκης.
 
Από το Γραφείο Τύπου του Ευρωβουλευτή

Print Friendly, PDF & Email

Από manos