Η συμφωνική επί το έργονΉταν πρωτόγνωρο, ήταν παράξενο, εξωπραγματικό, κάτι που ακόμα και οι διοργανωτές, στην αρχή νόμιζαν ακατόρθωτο… Και όμως, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.), πέρασε, πλήρης, από τη Λάστο, προκαλώντας σεισμό, μεταφορικά και κυριολεκτικά (*).
Η Κ.Ο.Θ., υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μηχαηλίδη και σολίστ στο σαξόφωνο τον κ. Κερκέζο, απέδωσε κομμάτια των Brahms, Dvorak, Bernstein, Piazzola, Σκαλκώτα, Θεοδωράκη και Χατζηδάκη, με τον μοναδικό τρόπο βέβαια μιας συμφωνικής.

Μηχαηλίδης διευθύνει, Τερζάκης ερμηνεύειΑυτή η προσπάθεια των ολίγων Λαστριανών, δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι όποιος θέλει, μπορεί. Έτσι, ο εκ Λάστρου καταγόμενος τενόρος Ζάχος Τερζάκης, αλλά και οι άλλοι φορείς του ωριού, αφού η ορχήστρα είχε μια μέρα κενή στη Κρήτη, αλλά και η σχέση του μαέστρου Μύρωνα Μηχαηλίδη με το χωριό, είχαν σαν αποτέλεσμα την έλευση της Κ.Ο.Θ. και το μοναδικό αποτέλεσμα αυτής της συναυλίας.

Και παρά την ύπαρξη την ίδια μέρα (Σάββατο 16/7), πολών εκδηλώσεων αλλά και γάμων, πάνω από 700 άτομα, από όλο το νομό, έσπευσαν στη πλατεία της Λάστρου για να παρακολουθήσουν την μοναδική αυτή συναυλία.
Η προετοιμασία, ήταν άψογη, βοήθησε άλλωστε όλο το χωριό και το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους.

Η συμφωνική, το Σπαθί και το φεγγάρι...Μετά τους χαιρετισμούς, το ρόλο του παρουσιαστή ανέλαβε ο ίδιος ο Ζάχος Τερζάκης, ο οποίος στο τέλος, κάτω από τα χειροκροτήματα όλων, ερμήνευσε με την ορχήστρα, την καντσονέτα Core ‘ngrato του Salvatore Cardillo.

Ήταν μια υπέροχη βραδιά, από τς σπάνιες των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νομό Λασιθίου. Η διοργάνωση από την Πανελλήνια Αδελφότητα Λαστριανών, την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάστρου, η Αναγέννηση. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους φορείς της Λάστρου. Και εις ανώτερα.

Χατζηδάκης, Τερζάκης, Μοσχολιδάκης, Μηχαηλίδης(*) Μετά το τέλος της συναυλίας σημειώθηκε και μία ασθενής σεισμική δόνηση στη περιοχή. Μέχρι και ο Εγκέλαδος ενθουσιάστηκε…..

Print Friendly, PDF & Email
Η αφσσα της εκδήλωσηςΗ Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που μετά από τις πρόσφατες επιτυχίες της συναγωνίζεται τις καλύτερες Συμφωνικές Ορχήστρες διεθνώς (www.tsso.gr), έρχεται στην Κρήτη προσκεκλημένη του Δήμου Ηρακλείου για μία επίσημη συναυλία στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» την Κυριακή 17. Ιουλίου 2005.

Με την ευκαιρία της παρουσίας της κορυφαίας ορχήστρας στο νησί μας η Πανελλήνια Αδελφότητα Λαστριανών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάστρου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» σε συνεργασία με την Ετιρία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Ηρακλείου, που ανέλαβε το κύριο μέρος των εξόδων, διοργανώνουν το Σάββατο 16 Ιουλίου στην πλατεία της Λάστρου Σητείας την πρώτη Συναυλία με μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα που έχει ποτέ δοθεί στο Noμό Λασιθίου..!

Ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. είναι ο διαπρεπής μαέστρος με λαμπρή διεθνή καριέρα Μύρων Μιχαηλίδης από το Ηράκλειο, που έχει και οικογενειακούς δεσμούς με τη Λάστρο.

Το πλούσιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και λληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλώτα, Σλαβικούς του ¶ντονιν Ντβόρζακ, Ουγγρικούς του Γιοχάνες Μπράμς, έργα Μπιζέ, Ραχμάνινοφ, Ντε Φάλλια, Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos