τοπλουΣτο τελικό στάδιο υλοποίησης φαίνεται ότι βρίσκεται – αν και χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια- η μεγαλύτερη επένδυση real estate που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και αφορά την αξιοποίηση 25.000 στρεμμάτων στην ανατολική Κρήτη. Συγκεκριμένα πρόκειται να δημιουργηθεί το παραθεριστικό – τουριστικό συγκρότημα «Cavo Sidero Resort». Η επένδυση θα γίνει στον ευρύτερο χώρο της Σητείας και θα νοικιαστεί από την Ιερά Μονή Τοπλού.
Σε συνέδριο για τα «Μεγάλα Τεχνικά Eργα – Real Estate Forum», που διοργάνωσε ο όμιλος Καλοφωλιά και η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος είπε ότι η επένδυση θα εισέλθει το 2006 στο στάδιο της κατασκευής, ενώ παράλληλα θα απεμπλακούν αρκετά ακόμη έργα ανάπτυξης ακινήτων. Η επένδυση στην Κρήτη είναι ύψους 1,2 δισ. Ευρώ και την υλοπιεί ο βρετανικών συμφερόντων οίκος Minoan Group.
 
Η επένδυση στην Κρήτη αφορά την ανέγερση υπερσύγχρονων συγκροτημάτων, σαν μικρά τουριστικά χωριά. Το μόνο που μένει για την τελική υλοποίηση της μελέτης είναι η έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.
 
Αμέσως μετά η μελέτη θα εγκριθεί από το συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
 
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Κύρια μέριμνα στα σχέδια των επενδυτών φαίνεται ότι είναι η αναλλοίωτη διατήρηση του περιβάλλοντος χώρου.
 
Έχει προβλεφθεί ακόμα και η κίνηση των τουριστών να γίνεται οργανωμένα για την αποφυγή θορύβου αλλά και του κυκλοφοριακού. Επίσης η εταιρεία θα δημιουργήσει πρόσθετες υποδομές, όπως είναι οι μονάδες αφαλάτωσης νερού και βιολογικών καθαρισμών ενώ έχει συμφωνήσει με το δήμο Σητείας για την αποκομιδή των απορριμμάτων της στο ΧΥΤΑ του δήμου. 
 
Ενώ αναμένεται η συνάντηση μεταξύ Περιφερειάρχη, νομάρχη Λασιθίου και υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ.
 
Στο συνέδριο, στελέχη επιχειρήσεων real estate σημείωσαν πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει στόχο επενδυτικών κεφαλαίων στον χώρο των ακινήτων. Μοναδική προϋπόθεση είναι ο εκσυγχρονισμός και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ο ξεκάθαρος χωροταξικός σχεδιασμός και ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ των συναρμόδιων ορέων και υπουργείων.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos