Οι καλεσμένοι καθηγητές πανεπιστημίου

Από την ημερίδα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όσο και δύσκολη, ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλόλογων νομού Λασιθίου, τη Παρασκευή (28/3), στο κινηματοθέατρο Rex στον Άγιο Νικόλαο, με κύριο θέμα την νεοελληνική λογοτεχνία στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, και καλεσμένους ομιλητές καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το σχολικό βιβλίο. Βέβαια η ημερίδα ουσιαστικά απευθυνόταν σε εξειδικευμένο κοινό, δηλ. τους φιλολόγους του νομού, αλλά μπορούσε να τη παρακολουθήσει όποιος άλλος μπορούσε, ή είχε τη δυνατότητα κατανόησης.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκε στους καθηγητές, η πύλη για την Ελληνική γλώσσα www.greek-language.gr, ένα ενδιαφέρον εγχείρημα που περιέχει από Ελληνικά ερμηνευτικά λεξικά, μέχρι κείμενα αρχαίων συγγραφέων, κείμενα ελλήνων και ευρωπαίων λογοτεχνών και πολλά άλλα χρήσιμα για καθηγητές και μη.
Από τη παρουσίαση Ακολούθησε συζήτηση με θέμα η λογοτεχνία στο γυμνάσιο και νέα βιβλία, με εισηγητές τους Λάμπρο Βαρελά, ερευνητή του κέντρου Ελληνικής γλώσσας, Τάκη Καγιαλή αναπληρωτή καθηγητή νεοελληνικής φιλολογίας, Δώρα Μέντη διδάκτορα νεοελληνικής φιλολογίας και Μιχάλη Μπακογιάννη διδάκτορα νεοελληνικής φιλολογίας.
Τέλος, οι καθηγητές ασχολήθηκαν με ανάλυση ποιημάτων ελλήνων ποιητών που περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε, οι παρόντες φιλόλογοι εξέφρασαν αρκετές απορίες για τον τρόπο διδασκαλίας των νεοελληνικών κειμένων στη τάξη.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos