Η οικία Πλατάκη παραχωρείται στον Δήμο Αγίου Νικολάου
το σπίτι του Ελευθερίου Πλατάκη στο Βραχάσι

Η οικία του αείμνηστου Κρητολόγου Ελευθερίου Πλατάκη, τα χειρόγραφα, τα βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα του διακεκριμένου επιστήμονα, θα πρέπει να πάρουν την θέση που τους αξίζει, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας και ευρύτερα”.

Στην δήλωση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή την συνάντηση που είχε σήμερα (29/1), με την ανηψιά του διακεκριμένου Βραχασώτη επιστήμονα κ. Ειρήνη Τουτουντζάκη, προκειμένου, να καθοριστούν σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την παραχώρηση της οικίας.

Η οικία Πλατάκη παραχωρείται στον Δήμο Αγίου Νικολάου
ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου με την Ειρήνη Τουτουντζάκη

Να σημειώσουμε ότι ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, είχε ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης, ενώ ο Δήμος, μέσω των συνεργατών του, έχει προχωρήσει στην αποτύπωση του συγκεκριμένου χώρου.

Μάλιστα, σε συνεργασία με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου κ. Μανόλη Λεμπίδη, συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την μελλοντική αξιοποίηση του κτιρίου,(υλοποίηση δράσεων εκπαιδευτικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος), την επισκεψιμότητα καθώς και την περαιτέρω λειτουργία του, σε συνεργασία με την Κοινότητα Βραχασίου αλλά και τους Συλλόγους της περιοχής.

Σε πρώτη φάση, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος η οικία Πλατάκη, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Αγίου Νικολάου ενώ στην συνέχεια θ΄ αποφασιστεί ο τρόπος λειτουργίας της δομής που θα δημιουργηθεί, μετά την ανακαίνιση του κτιρίου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι από τον Δήμο, ότι η συγκεκριμένη οικία καθώς και τα πολύτιμα βιβλία και αντικείμενα τα χειρόγραφα, του Ελευθερίου Πλατάκη, θα πρέπει να πάρουν την θέση που τους αξίζει !

Η οικία Πλατάκη παραχωρείται στον Δήμο Αγίου Νικολάου
ο Μανώλης Λεμπίδης με την Ειρήνη Τουτουντζάκη

Ο Κρητολόγος Ελευθέριος Πλατάκης, ανήκει στις κορυφαίες πνευματικές μορφές,  της Κρήτης. Τιμήθηκε εν ζωή με Έπαινο και Βραβείο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (1955), με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος Γεωργίου του Α’ (1947), με το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων (1949) και με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940-41 (1953), ενώ το μοναδικής αξίας αρχείο του, με το πλούσιο και σπάνιο φυτολογικό και σπηλαιολογικό περιεχόμενο του, φυλάσσεται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και είναι στη διάθεση του αναγνωστικού και ερευνητικού κοινού.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos