Το εξώφυλλο του βιβλίου

Η ορνιθοπανίδα του Μεραμπέλλου

Η ενασχόληση ενός ερασιτέχνη με τη φωτογραφία, μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες στην εκπαίδευση. Αυτό φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο κατά τη παρουσίαση του βιβλίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την ορνιθοπανίδα του Μεραμπέλου, το Σάββατο (30/8) στη Νεάπολη, για το οποίο η αφορμή και το κύριο σώμα είναι οι φωτογραφίες πουλιών του Γιάννη Τσιχλή. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό, ένα βιβλίο το οποίο θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα σχολεία του Μεραμπέλλου.

Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής Μιχάλης Δρετάκης, εκ μέρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης η Αντωνία Δαρδιώτη και ο ίδιος ο φωτογράφος. Όπως είπε ο κύριος Δρετάκης, πρόκειται για φωτογραφίες πολύ καλής ποιότητας, ορισμένες από τις οποίες δεν είχε μέχρι πρότινος το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Κάποιες δε από αυτές είναι μοναδικές. Ο καθηγητής, που με βάση της φωτογραφίες έγραψε τα κείμενα του βιβλίου, παρουσίασε ορισμένα από τα πουλιά που εικονίζονται, με αρκετά στοιχεία για τη διαβίωση τους στη περιοχή.

Τσιχλής, Δαρδιώτη, Δρετάκης

Από τη παρουσίαση

Όπως μας είπε ο Γιάννης Τσιχλής, οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί σε ένα βάθος ετών, σε διάφορα σημεία του Μεραμπέλλου όπως, οι αλυκές της Ελούντας, το πάνω Μεραμπέλλο, ο Αλμυρός στον Άγιο Νικόλαο, ακόμα και οι Διονυσάδες βόρεια της Σητείας. Ανέπτυξε δε ιδιαίτερα τον τρόπο να πλησιάζει τα πουλιά, όσο το δυνατόν, για να έχει καλύτερη οπτική στο θέμα κάθε φορά, μια διαδικασία όχι εύκολη.

Εντύπωση πάντως στο βιβλίο προκαλούν ακόμα κάποια κείμενα των αρχών του αιώνα, που ανέσυρε από το αρχείο ο Γιώργος Μαμάκης, ιδιαίτερα ένα σύμφωνο των μαθητών του δημοτικού σχολείου Μιλάτου που ορκίζονται να προστατεύουν τα πουλιά από όσους τα κακομεταχειρίζονται, ορίζοντας μάλιστα και φύλακες κατά περιοχές.

Πληροφορίες στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης, στο τηλέφωνο 28410 32728, ή στο:
www.kpeneapolis.gr

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες του Γιάννη Τσιχλή:

{gallery}tsihlis{/gallery}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos