Μαρία Γεωργίου«Ο νομός Λασιθίου έχει υψηλή αισθητική τοπίου και πολύ καλό περιβαλλοντικό απόθεμα, χωρίς ωστόσο να απουσιάσουν τα προβλήματα». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της μελέτης υφισταμένης κατάστασης περιβάλλοντος νομού Λασίθιου που είχε ανατεθεί από την ΤΕΔΚ Λασιθίου στην Εταιρεία Αναπτυξιακών Μελετών (ΕΤΑΜ) ΕΠΕ, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τς ΤΕΔΚ.
 
 
Την παρουσίαση της μελέτης, η οποία στοίχισε 6.000 ευρώ και διήρκεσε τέσσερις μήνες, ανέλαβαν η κα. Μαρία Γεωργίου, Meng Περιβάλλοντος και ο κ. Νίκος Δρκωνάκης, Οικονομολόγος και υπεύθυνος διαχειριστής της εταιρείας ΕΤΑΜ ΕΠΕ.
 
Σκοπός της ήταν η καταγραφή της κατάστασης περιβάλλοντος στο νομό και η πρόταση περιβαλλοντικών δράσεων με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Δεν είναι μελέτη εφαρμογής, αλλά μία μελέτη βάσης. Να λάβουμε υπόψη κάποια θέματα και να τα εξειδικεύσουμε» ανέφερε ο κ. Δρακωνάκης.
 
Ενώ τόνισε ότι είναι στη διάθεση κάθε δημάρχου ξεχωριστά για να μελετήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του κάθε τόπου και να βρουν τις κατάλληλες λύσεις.
 
Νίκος ΔρακωνάκηςΟ ίδιος ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Νίκος Καστρινάκης είπε ότι πρέπει να σταλεί ολόκληρη η μελέτη σε κάθε δήμο, να μελετηθεί και στη συνέχεια να ληφθον αποφάσεις.
 
Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να επιλέγουν ποια θέματα μπορούν να λυθούν αν και για τα περισσότερα χρειάζεται η βοήθεια του κράτους. «Από τις πενήντα προτάσεις οι σαράντα οκτώ έχουν να κάνουν με τη στριξη της πολιτείας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μακρύ Γιαλού κ. Γ. Χατζάκης.
 
Τα κυριότερα σημεία της μελέτης
  • Ο νομός Λασιθίου είναι ένας από τους πιο αραιοκατοικημένους νομούς ση χώρα, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα.
  • Στο κατά κεφαλή προϊόν ο νομός κατατάσσεται δεύτερος σε ολόκληρη την επικράτεια
  • Απουσία εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η ενδοχώρα παραμένει άδεια ενώ τα βόρεια παράλια ασφυκτιούν. 
  • Προβλήματα στον αγροτικό τομέα κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των βσκοτόπων αλλά και των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών.
  • Με εξαίρεση το έργο στον Αθερινόλακκο – για τη λειτουργία του οποίου υπάρχουν όροι- η ατμόσφαιρα δεν έχει επιβαρυνθεί αφού στο νομό απουσιάζουν οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Τα απόβλητα των ελαιουργείων προκαλούν από την ανεξέλεγκτη διάθεση τους. 
  • Η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι σε γενικές γραμμές καλή. «Ο νομός έχει υψηλή αισθητική τοπίου» τόνισε η κα. Γεωργίου
  •  Αντίθετα μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η διαχείριση στερεών αποβλήτων αφού δεν έχει προχωρήσει η συνεργασία με την Περιφέρεια, δεν έχει τεθεί δηλαδή ο Περιφερειακός Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός. Ενώ και η ανακύκλωση βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο. Πολύ σημαντική κρίνεται και η ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης.
  • Επίσης η υπερβόσκηση, οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τους κτηνοτρόφους, η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στη γεωργία, η εκτέλεση των δημοσών έργων χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, η αποψίλωση εκτάσεων και η λαθροθηρία είναι προβλήματα που μπορεί να ελεγχθούν. 
  • Σε ότι αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων πρόβλημα δημιουργείται με την ορθολοική διαχείριση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και με τις γεωτρήσεις καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπεράντλησης.

Οι ειδικοί προτείνουν λύσεις και δράσεις τις οποίες κατηγοριοποιούν σε έντεκα άξονες οι οποίοι αφορούν – μεταξύ άλλων- στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αειφόρο διαχείριση αστικού περιβάλλοντος, στη διαχείριση παράκτιων περιοχών, υδάτινων πόρων, στερεών και υγρών αποβλήτων, στην ορθολογική διαχείριση ενέργειας, στην αντιμετώπιση της ερημοποιήσης αλλά και στο πιο σημαντικό κομμάτι που αφορά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην «εκπαίδευση» του κοινού.

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos