Τσόκας, Λουδοβίκος, ΨυχουντάκηςΜέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ (31/8) στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου στον Ψηλορείτη η τιμητική εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης για τον Γιώργη Ψυχουντάκη στo πλαίσιο των εκδηλώσεων «Υακίνθεια 2005».

Η Περιφέρεια Κρήτης, τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο Γ.Γ κ. Σεραφείμ Τσόκας, τιμά το Γιώργη Ψυχουντάκη, για την προσφορά του στον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. Στο πρόσωπό του, όμως, τιμά και όλους τους Κρητικούς που συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στην ανύψωση των Κρητικών γραμμάτων. Ακόμη ανέφερε ότι o Γ.Γ του υπ. Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τιμητική βραδιά. Παράλληλα ο κ. Τσόκας επέδωσε στον κ. Ψυχουντάκη μια αναμνηστική πλακέτα και μια πέννα και επεσήμανε ότι η Κρήτη είναι περήφανη που έχει τέτοιους δημιουργούς, χαρακτηρίζοντας την προσφορά τους ανεκτίμητη ενώ ο τιμώμενος με συγκίνηση ευχαρίστησε θερμά και έμμετρα τον κ. Τσόκα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λουδοβίκος των Ανωγείων που αναφέρθηκε την πορεία των Υακινθείων και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και φέτος με επιτυχία μη παραλείποντας να ευχαριστήσει όλους που έχουν μέχρι σήμερα βοηθήσει στην δημιουργία του θεάτρου και του χώρου που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις και ιδιαίτερα την Περιφέρεια ρήτης.
Στη συνέχεια ο Γ.Γ στην ομιλία του έκανε αναφορά στον τιμώμενο επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε παρά να νοιώσουμε θαυμασμό για τους ανθρώπους εκείνους, που ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια, καταφέρνουν να ανυψωθούν πνευματικά και να προσφέρουν στον τόπο τους.
Ο Γιώργης Ψυχουντάκης πρόσθεσε ο κ. Τσόκας είναι ένας από τους ανθρώπους αυτούς. Απόφοιτος του δημοτικού, που έχοντας περάσει πολλές αντιξοότητες στη ζωή του, όπως ο Πόλεμος και η Γερμανική Κατοχή, ξεπέρασε όλες αυτές τις δυσκολίες και προσέφερε στην πολιτιστική κλρονομιά του νησιού μας έργα μοναδικής πολιτιστικής αξίας και ποιότητας.
Ιδιαίτερα η μετάφρασή του των Ομηρικών Επών, ένα μοναδικό πάντρεμα του Ομηρικού λόγου και της Κρητικής ρίμας, αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της κρητικής λογοτεχνικής παράδοσης, ένα επίτευγμα που όμοιό του δεν υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο, και που σημαντικοί μελετητές έχουν επαινέσει σε πολλές περιπτώσεις.
Με τη σημερινή εκδήλωση, συνέχισε ο ΓΓ που γίνεται στα πλαίσια των Υακινθείων, στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων, η Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Πολιτσμού τιμά το Γιώργη Ψυχουντάκη, για την προσφορά του στον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. Στο πρόσωπό του, όμως, τιμά και όλους τους Κρητικούς που συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στην ανύψωση των κρητικών γραμμάτων. Η Κρήτη επεσήμανε ο κ. Τσόκας είναι ιδιαίτερα περήφανη που έχει τέτοιους δημιουργούς. Η προσφορά τους στην πολιτιστική ταυτότητα του νησιού είναι ανεκτίμητη. Οι προσπάθειές τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τους νέους, αλλά και απόδειξη ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι η απάντηση στις προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά.
Ο ολιτισμός μας αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται το μέλλον. Με την ώθηση που μας δίνει η πολιτιστική μας κληρονομιά, σχεδιάζουμε την αναπτυξιακή πορεία του τόπου με μεγαλύτερη σιγουριά. Η προσφορά του Γιώργη Ψυχουντάκη, και των υπολοίπων δημιουργών, είναι και γι αυτό πολύ σημαντική.

Κύριε Ψυχουντάκη, κατέληξε ο Γ.Γ της Περιφέρειας σας ευχαριστούμε ολόψυχα για την προσφορά σας στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας και ευχόμαστε το έργο σας να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τη νεολαία της Κρήτης.
Στη συνέχεια επέδωσε στον κ. Ψυχουντάκη μια αναμνηστική πλακέτα και μια πέννα και ο τιμώμενος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσόκα .
Αμέσως μετά η χορωδία του Αγίου Δημητρίου έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους και ακολούθησε συναυλία με τον Ψαραντώνη

Print Friendly, PDF & Email

Από manos