Ημερίδα«Είναι επιτακτική η ανάγκη προβολής των εκκλησιαστικών μνημείων, τα οποία θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα στον ποιοτικό τουρισμό» σ΄ αυτό συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκειας ημερίδας που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου με την συνεργασία του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο της Μεγάλης Παναγίας Νεάπολης, παρουσιάστηκε ο θρησκευτικός πλούτος της περιοχής, τα μνημεία, οι εκκλησίες, οι μονές, ο μύθος και η ιστορία , η διατροφή, τα ήθη και τα έθιμα.
 
«Είστε ζωντανοί πρεσβευτές και λειτουργοί αυτού του Κρητικού πολιτισμού και κάθε μια από τις ξεναγήσεις σας είναι για σας μια αληθινή πρόκληση. Αυτό γιατί μετουσιώνετε σε προσωπική υπόθεση και αγωνία τη μεταφορά στους ξένους επισκέπτες όων εκείνων των αναρίθμητων στοιχείων που συνθέτουν τον Κρητικό πολιτισμό και την ανεκτίμητη προίκα του.
Είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των ξένων να γνωρίσουν κάθε πτυχή του Κρητικού βίου, υλικού και πνευματικού. Έχουν ανάγκη να γνωρίσουν την τέχνη που καλλιεργεί το ωραίο αλλά και την Ορθοδοξία που επιδιώκει το ¶γιο» είπε ο Σεβασμιότατος Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Νεκτάριος επισημαίνοντας επίσης ότι θεωρεί επιτακτικό το χρέος της εκκλησίας να βρίσκεται κοντά στο λαό που ασχολείται βιοποριστικά με τον τουρισμό και να τον στηρίζει.
 
Η πρόεδρος των Επαγγελματιών ξεναγών κα. Ευρυδίκη Βλάσση ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για την διοργάνωση της ημερίδας, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την ενημέρωση των επαγγελματιών ξεναγών και ζήτησε την τακτική ενημέρωσή τους. «είμαστε 2.500 ξεναγοί στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να θυμόμαστε όλα τα μνημεία που έχουμε, χρειάζεται ενημέρωση για όλα αυτά» είπε χαρακτηριστικά.
 
Την ημερίδα χαιρέτησαν οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου και Χερσονήσου κ.κ Γιάννης Λουκαράκης, Γιώργος Μηλιαράς και Σπύρος Δανέλης που συμφώνησαν στην ανάγκη προβολής των εκκλησιαστικών μνημείων. Ο ιστορικός κ. Γιώργος Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σε όλα εκείνα τα στοιχεία προσέγγισης του νησιού ιστορικά και μυθολογικά.
 
ΗμερίδαΗ κα. Δάφνη Χρονάκη, αρχιτέκτονας της 13ης εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων έκανε στους 50 περίπου επαγγελματίες ξεναγούς που παρακολουθούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ιστορική ξενάγηση με χρήση φωτογραφιών στον πλούτο της αρχιτεκτονικής των θρησκευτικών μνημείων του Μεραμπέλλου.
 
Μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του Αιωνίου έκανε ο πρωτ. Ευάγγελος Παχυγιαννάκης ο οποίος παρουσίασε μια πραγματικά εμπνευσμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση με θέμα «Αποιθώματα μνήμης ή βρυσομάνες ζωής;»
 
Οι κ.κ Νίκος Πετράκης, πρόεδρος του οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού της ημερίδας και ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης παουσίασαν τα στοιχεία που κάνουν την Κρητική διατροφή αδιαμφισβήτητα μοναδική και υγιεινή λέγοντας όμως ότι ακόμα πολλά πρέπει να γίνουν ώστε το εργαλείο αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό.
 
Ο κ. Γιώργος Αφορδακός με πλούσιο φωτογρφικό υλικό σε σλαϊτς «περπάτησε» με τους παρευρισκόμενους στο νομό και αμέσως μετά παρουσιάστηκε το dvd παραγωγής του Δήμου Νεάπολης για τον παραδοσιακό τρόπο που παράγετε η σουμάδα.
 
Στην συνέχεια προσφέρθηκε γεύμα στην τραπεζαρία στην Στέγη Αγάπης και το απόγευμα έγινε ξενάγηση στη Σπιναλόγκα από την κα. Γωγώ Μοσχόβη, αρχαιολόγο. Ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντώνης Στρατάκης και ο Δήμαρχος Νεάπολης κ. Νίκος Καστρινάκης βρίσκονταν στην Αθήνα και έστειλαν χαιρετισμό.
 
Να σημειωθεί ότι όλοι συμφώνησαν η ημερίδα αυτή να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos