Στην ΣητείαΜε ιδιαίτερη κατάνυξη το διήμερο 5 και 6 Νοεμβρίου η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας φιλοξένησε την Τιμία Κάρα του Αγίου ενδόξου Οσιομάρτυρος Ραφαήλ, από τη Μυτιλήνη. Ήταν ένα ξεχωριστό και ανεπανάληπτο γεγονός για την τοπική Εκκλησία, αφού ήταν η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε στην ανατολική Κρήτη. Εκατοντάδες πιστοί όλων των ηλικιών είχαν τη μοναδική ευκαιρία να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο του θαυματουργού νεοφανούς Αγίου, επιζητώντας τον αγιασμό και την ενίσχυση τους.

Στη Σητεία η επίσημη υποδοχή της Τιμίας Κάρας, που μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, έγινε το πρωί της Δευτέρας 5/11 στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και τους Ιερείς της επαρχίας. Στον ίδιο ναό τελέσθηκε το απόγευμα η ακολουθία του Εσπερινού και η Ιερά Παράκληση προς τους Αγίους ενδόξους Νεοφανείς Οσιομάρτυρες Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη που μαρτύρησαν στη Λέσβο το 1463. Το βράδυ τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, στην οποία συλλειτούργησαν οι Σεβ. κ. κ. Ειρηναίος και Ευγένιος, και έλαβαν μέρος πολλοί κληρικοί.
Ο Σεβ. κ. Ειρηναίος, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη της μετακινήσεως του αγίου λειψάνου, μιλώντας στο εκκλησίασμα του κατάμεστου από πιστούς ναού, τόνισε ότι αποτελεί ξεχωριστή ευλογία και δώρο η έλευση της Τιμίας Κάρας του θαυματουργού αυτού Αγίου στην Κρήτη, και μάλιστα στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, που αποτελεί την πρώτη Τοπική Εκκλησία της μεγαλονήσου που ήρθε το ιερό αυτό κειμήλιο της πίστεώς μας. Ο Σεβ. κ. Ειρηναίος αναφέρθηκε στο ρόλο των Αγίων στη ζωή μας ως οικείων και φίλων του Θεού και των ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστηκά τόνισε «είναι στύλος και εδραίωμα της Εκκλησίας οι άγιοι, στη μεσιτεία των οποίων θα πρέπει να καταφεύγουμε».
Στο τέλος της Αγρυπνίας ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ειρηναίο, που είχε την ιεραποστολική αυτή πρωτοβουλία να περιέλθει η Τίμια Κάρα τη Μεγαλόνησο, μεταφέροντας τον αγιασμό και την ευλογία του Αγίου στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, και του ευχήθηκε μακροημέρευση και συνέχιση του πολύπλευρου ποιμαντικού έργου του.

Στην ΙεράπετραΣτην Ιεράπετρα η Τιμία Κάρα του Αγίου Ραφαήλ μεταφέρθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο το πρωί της Τρίτης 6/11. Η υποδοχή έγινε στο προαύλειο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας από τον Ιερό Κλήρο με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο και τον ευσεβή και φιλάγιο λαό της ευρύτερης περιοχής. Ενώπιον της Τιμίας Κάρας του αγίου αναπέμφθηκε δέηση και στη συνέχεια εψάλη η Ιερά Παράκληση των Τριών νεοφανών Οσιομαρτύρων της Λέσβου.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση του Κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως, που υποδέχεται την Τιμία Κάρα του Αγίου Οσιομάρτυρος Ραφαήλ και ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο, ο οποίος υποβλήθηκε σε αυτόν τον κόπο προκειμένου να μεταφέρει την ευλογία του Αγίου και τον αγιασμό στο άλλο άκρο της Κρήτης, και του ευχήθηκε αγλαόκαρπο ποιμαντορία και συνεχή μέθεξη στην αγιαστική χάρη των Αγίων της Εκκλησίας μας.
Ο Σεβ. κ. Ειρηναίος από την πλευρά του ευχήθηκε η ευλογία του Ιερού Λειψάνου να παραμείνει στις καρδιές των ευλαβών προσκυνητών του, ώστε να αποτελεί παρηγοριά και συνοδοιπόρο στις θλίψεις και τις δοκιμασίες της καθημερινής ζωής. Όπως, τόνισε είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι, ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, «όπου επλεόνασε η αμαρτία, υπερπερίσσευσε η χάρις», ο Πανάγαθος Θεός αναδεικνύει Αγίους, προκειμένου να βοηθούν και να πρεσβεύουν για όλους τους πιστούς.
Η Κάρα του Οσιομάρτυρος Ραφαήλ που αποτελεί ένα πολύτιμο θησαυρό για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία και φυλάσσεται στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου στη Μυτιλήνη έφθασε στην Κρήτη στις 2 Νοεμβρίου, μέσω του αεροδρομίου Χανίων και κατέληξε στο Σπήλι Ρεθύμνου, έδρα της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Στη συνέχεια το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στη Σητεία και την Ιεράπετρα, ενώ επόμενος σταθμός της Αγίας Κάρας θα είναι η Ι. Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου. Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης θα λαμπρύνει την πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου και την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, κατά την οποία θα κορυφωθούν και οι σχετικές εκδηλώσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για τα 1600 χρόνια από την κοίμηση του Ιερού Χρυσοστόμου. Τέλος, το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί διαδοχικά στις υπόλοιπες πέντε Ιερές Μητροπόλεις της νήσου και θα αναχωρήσει ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Ηρακλείου την Κυριακή 18/11 για τη Μυτιλήνη, όπου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos