οι εξετάσεις όλες στα μικροβιολογικά των νοσοκομείων
οι εξετάσεις όλες στα μικροβιολογικά των νοσοκομείων

Με αφορμή δημοσιεύματα για υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την έκθεση των ασθενών σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή τους, μέσω της δημιουργίας εργαστηρίων αναφοράς σε νοσοκομεία, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι, πρώτιστο μέλημά της και γνώμονας όλων των ενεργειών της είναι η αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, ακόμα στις δύσκολες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνθήκες.

Θέτοντας τον πολίτη και τις ανάγκες του στο κέντρο της προσοχής και με στόχο να προσφέρεται το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων στους πολίτες αστικών και αγροτικών περιοχών, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται είτε σε ιδιωτικές μονάδες υγείας πληρώνοντας την απαραίτητη συμμετοχή, είτε σε άλλες δημόσιες δομές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ο σχεδιασμός της 7ης ΥΠΕ Κρήτης επικεντρώνεται στην ενίσχυση εργαστηριών των νοσοκομείων, προκειμένου να δέχονται δείγματα αίματος από όλες τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα διενέργειας των απαραίτητων για τα επείγοντα περιστατικά εξετάσεων στις μονάδες ΠΦΥ. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες που επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων που εκτελούνται στα αξιόπιστα εργαστήρια των νοσοκομείων, αλλά και εξετάσεων που απαιτείται η άμεση εκτέλεσή τους, που πριν, λόγω δομικών προβλημάτων και διαδικασιών προμηθειών, γίνονταν με δυσχέρεια και ελλείψεις.

Ο σχεδιασμός αυτός βασίστηκε σε μελέτη από ειδική επιτροπή που συνέστησε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης με συμμετοχή  γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των νοσοκομείων και υπηρεσιακών στελεχών, η οποία μελέτησε τις ανάγκες των πολιτών, την οικονομική διάσταση του ζητήματος, αλλά και τις πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών με προηγμένα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Πρόταση της μελέτης είναι η πλειοψηφία των εξετάσεων ρουτίνας να μεταφέρονται σε εργαστήρια αναφοράς, τα οποία ήδη λειτουργούν στα νοσοκομεία και τα οποία διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης εστιάζονται:

  • στη διεύρυνση του εύρους των εργαστηριακών εξετάσεων που μπορούν να κάνουν οι πολίτες στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άρα πλησίον της κατοικίας τους. Πλέον οι πολίτες (και ειδικότερα οι πολίτες σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της ενδοχώρας) θα έχουν πλήρη και άμεση πρόσβαση σε μεγαλύτερη γκάμα εργαστηριακών εξετάσεων (πχ ορμονολογικές). Επιπλέον, εξασφαλίζεται ότι οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν όλες τις εξετάσεις που απαιτούνται με μία επίσκεψη στην μονάδα ΠΕΔΥ, καθώς αποφεύγεται το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης μιας συγκεκριμένης εξέτασης από το σύνολο των συνταγογραφημένων εξετάσεων λόγω προσωρινής έλλειψης αναλωσίμων υλικών. Τα αποτελέσματα θα λαμβάνονται αυθημερόν μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
  • στη μείωση κόστους. Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, η μείωση του κόστους αναμένεται να ξεπεράσει τις 55.000 ευρώ ανά έτος, λόγω επίτευξης οικονομιών κλίμακας, εξοικονόμηση που θα διοχετευθεί στην πραγματοποίηση άλλων δράσεων για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η μείωση προέρχεται μεταξύ άλλων από τις χαμηλότερες τιμές αγοράς αντιδραστηρίων από τα νοσοκομεία και από την αποφυγή των κοστοβόρων διαδικασιών ελέγχου και διαπίστευσης.
  • στην κάλυψη των «επειγόντων» εργαστηριακών εξετάσεων απευθείας από τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας. Οι μονάδες ΠΕΔΥ θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν τις εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «επείγουσες» για την άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών (Γενική αίματος, γενική ούρων, τροπονίνη, Strep-test, CRP κλπ) 24 ώρες το 24ωρο,όλες τις μέρες της εβδομάδας
  • στην αύξηση των εσόδων από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω αύξησης των διενεργούμενων στις δημόσιες δομές υγείας εξετάσεων.
  • στην αναβάθμιση των εργαστηριών αναφοράς.

Οι ενέργειες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης βασίζονται σε λεπτομερή σχεδιασμό και λαμβάνουν υπόψη όλες τις πιθανές παραμέτρους, προκειμένου το εν λόγω επιχείρημα να επιτύχει πλήρως τους τιθέμενους στόχους και στοχεύουν στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όρους αποδοτικότητας, ασφάλειας και ισότιμης πρόσβασης. Γίνεται προφανές ότι το παραπάνω εγχείρημα απέχει παρασάγγας από σενάρια περί υποβάθμισης της ΠΦΥ αφού κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.   Κάθε καλοπροαίρετη κριτική είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή, αφού στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Εκτός αν θεωρείται αποδεκτό να μεταφέρονται οι ασθενείς από μονάδα σε μονάδα αντί τα δείγματα αίματος, ενισχύοντας την ιδιωτική δαπάνη υγείας των πολιτών και την ταλαιπωρία αυτών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos