χιλιάδες οι επισκέπτες του σπηλαίου
χιλιάδες οι επισκέπτες του σπηλαίου

Αποδεκτή έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΕΣΔΑ) Παναγιώτης Κουρουμπλής την πρόταση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, να αποδίδεται στους δήμους ένα ποσοστό, από τις εισπράξεις των εισιτήριων που εκδίδονται στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την καθαριότητα, οδοποιία, αλλά και για την ευρύτερη εύρυθμη λειτουργία της περιοχής όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες. Το θέμα συζητήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού ΕΣΔΑ στο Ηράκλειο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου,

ενώ την πρόταση του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη επικρότησαν όλοι οι δήμαρχοι του νησιού που στα διοικητικά τους όρια φιλοξενούνται οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι από όπου το Υπουργείο Πολιτισμού εισπράττει πόρους από τα εισιτήρια που κόβονται από τους  Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

«Να αναλάβουμε μαζί πρωτοβουλία για να αποκτούν έσοδα οι δήμοι από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής τους. Για παράδειγμα τα έσοδα από το Δικταίον Άντρον, με τους 250.000 περίπου επισκέπτες ετησίως, πηγαίνουν όλα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Αναστηλώσεων χωρίς να διατίθεται ούτε ένα ευρώ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που είναι υποχρεωμένος για την ευρύτερη λειτουργία, καθαριότητα του χώρου, για την οδοποιία, την προβολή κ.α.» ανέφερε στον Υπουργό ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου στην διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης στη Λότζια την Παρασκευή.

Απαντώντας σχετικά ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής  δήλωσε ότι, αποδέχεται την πρόταση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου για να αποκτήσουν οι δήμοι ποσοστό επί των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων, και θα εισηγηθεί θετικά για να αποφασίσουν σχετικά τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Στην τοποθέτηση του μάλιστα ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης επεσήμανε στον παριστάμενο Υπουργό και άλλα φλέγοντα θέματα που αφορούν στους περιφερειακούς-ορεινούς δήμους και συγκεκριμένα:

  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού στους ορεινούς και περιφερειακούς δήμους (μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ, με μετακλητούς).
  • Επίλυση προβλημάτων λειτουργίας προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μονιμοποίηση του προσωπικού που πραγματικά σώζει ζωές.
  • Θέσπιση θέσης Γενικού Γραμματέα σε δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων. Ο αριθμός των δήμων αυτών ανά την Ελλάδα ανέρχεται στους 81, δηλαδή το ένα τέταρτο των δήμων της χώρας και χωρίς Γενικό Γραμματέα δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία διοίκηση.

-Απλούστευση διαδικασιών ειδικά στους δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων.

από τον δήμο οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos