Δημήτρης Τσάτσος Επίτιμος δημότης του δήμου Νεάπολης πρόκειται να ανακηρυχθεί ο διακεκριμένος συνταγματολόγος καθηγητής κ. Δημήτρης Τσάτσος σε μία εκδήλωη που θα λάβει χώρα αύριο το βράδυ (20:00μ.μ.) στο κινηματοθέατρο Μίνωα στην πλατεία της Νεάπολης.
 
 
Την παρουσίαση του τιμώμενου έχει αναλάβει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Αντιπρύτανης κ. Γιάννης Πυργιωτάκης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Τσάτσου με θέμα «Πολιτική Αξιοπιστία και Δημοκρατικοί Θεσμοί».
 
Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έγινε διδάκτορας το 1960. Είναι ομότιμος καθηγητής των πανεπιστημίων Hagen και Παντείου Αθηνών, Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Düsseldorf, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», αλλά και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Από το Μάρτιο ως Σεπτέμβριο 1973 υπήρξε πολιτικός κρατούμενος. Υφυπουργός Ανωτάτης Παιδείας το 1974 οπότε θεσπίζει την κάθαρση των Πανεπιστημίων από τους συνεργάτες της δικτατορίας και διαμορφώνει τον πρώτο Νόμο-Πλαίσιο. Γενικός Εισηγητής της Μειοψηφίας στην Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή για το Σύνταγμα, 1974-1975.
 
Όντας Ευρωβουλευτής (1994-2004) του απονέμεται για τη συνεισφορά του στη θεσμική διαμόρφωση της Ευρώπης το 1995 το «Βραβείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» και το 2002 ο Μεγαλόσταυρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Εκλεγμένος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Διακυβερνητική Διάσκεψη 1999-2000.
 
 
Αρθρογράφος και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική γλώσσα.
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos