Θετική γνωμοδότησηΜε ψήφους 49 υπέρ, έναντι μόλις 7 κατά, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου, γνωμοδότησε θετικά στο ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, υπέρ της ίδρυσης τεσσάρων νέων Εφετείων στη χώρα, ανάμεσα τους και του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο.
Έτσι παρά τις παλινωδίες και αναβολές, αυτή τη φορά, αυτή η απόφαση με αυτή τη πλειοψηφία, δημιουργεί πλέον τη δέσμευση για την άμεση έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης της ίδρυσης του Εφετείου, ένα αίτημα της Ανατολικής Κρήτης, που πάει πίσω πάνω από 20 χρόνια.

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε, «Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε το χρέος του και τώρα οφείλει η Πολιτεία να κάνει το δικό της».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Ελευθέριος Σκυβαλάκης, δήλωσε ότι «αυτή η εξέλιξη δικαιώνει πολύχρονους αγώνες πολλών».
Στα Χανιά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρης Ποντικάκης, κάλεσε τους βουλευτές του νομού να παραιτηθούν όπως είχαν δεσμευτεί σε περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης. Έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να θέσει σε διαδικασία εκλογών το νομό και τότε θα δει που θα βρει ψήφους.

Πάγια θέση μας, είναι η έδρα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης να χωροθετηθεί στη Νεάπολη, στο κέντρο ουσιαστικά της περιοχής που καλείται να εξυπηρετήσει. Για πολλούς λόγους. Και για σεβασμό στην έννοια του συγκρητισμού, αλλά και στον ζωτικό χώρο που υπάρχει εκεί. Το αίτημα βέβαια αυτό δεν στηρίχτηκε σοβαρά ποτέ από τους ιθύνοντες του νομού.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos