ο βουλευτής Μανώλης Θραψανιώτης ενημερώνεται από τον πρόεδρο του ενιαίου αγροτικού συλλόγου του δήμου Ιεράπετρας
ο βουλευτής Μανώλης Θραψανιώτης ενημερώνεται από τον πρόεδρο του ενιαίου αγροτικού συλλόγου του δήμου Ιεράπετρας 

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Βάρδα και μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου επισκέφτηκαν το Σάββατο 23/12/2016 τις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή  Ανατολή και Κοπάνες Ιεράπετρας.

Το μέγεθος της καταστροφής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν είναι πράγματι μεγάλο.

Η εφετινή παραγωγή έχει καταστραφεί. Οι εγκαταστάσεις και ο πάγιος εξοπλισμός, αποτέλεσμα δουλειάς χρόνων, πρέπει να φτιαχτεί εξ αρχής. Ιδιαίτερες ζημιές έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής.  Η απογοήτευση και η αγωνία για το μέλλον ήταν εμφανής σε όλες τις συζητήσεις με τους πληγέντες.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στον Δήμο Ιεράπετρας, με την παρουσία του Περιφερειάρχη, εκπροσώπων των πληγέντων  και άλλων παραγόντων, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών για την γρήγορη καταγραφή των ζημιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πυρόπληκτης, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας. Άμεση πρέπει να είναι και η αποκατάσταση των δικτύων.

Για την αποζημίωση των πληγέντων αλλά και για τα μέτρα υποστήριξης που είναι αναγκαία για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις από τους εκπροσώπους των αγροτών. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι πρέπει οι ενέργειες να είναι άμεσες και να ξεπεράσουν τα συνήθη γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις των φορέων και τόνισε ότι θα τις θέσει άμεσα υπόψη των υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων σε συναντήσεις που θα έχει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Τόνισε την ανάγκη  οι πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι  κατά την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο ώστε να μην προκαλούνται τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές.  Συνεχάρη την Πυροσβεστική και τους εθελοντές για τη μεγάλη τους προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές και να σβήσουν τη φωτιά.

Οι διαμαρτυρίες πού εκφράστηκαν για τη μη συμμετοχή των εναέριων μέσων στην πυρόσβεση, ελπίζουμε να οφείλονται μόνο σε άγνοια, καθώς το Super Puma που με άμεση παρέμβαση του Βουλευτή έφτασε, δεν μπόρεσε να δράσει λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Πάντως είναι πράγματι εξαιρετικά αρνητικό, ένας δήμος με δυναμική  στην φυτική παραγωγή να μην έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων, και αντίθετα αυτά να καίγονται με τόσο καταστροφικές συνέπειες.

Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες αυτές οι ζημιές  προκαλούν πλήρη οικονομική  καταστροφή στις οικογένειες που επλήγησαν και η υποστήριξη και η αλληλεγγύη του κράτους, της περιφέρειας, του δήμου αλλά και της κοινωνίας πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Διαβάστε:

Σύσκεψη για τη πυρκαγιά στην Ανατολή

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos