Ο ναόςΜε την ακολουθία των Θυρανοιξίων, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. κ. Ευγένιος, το απόγευμα του Σαββάτου, (3/6), περιστοιχούμενος από τον πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και Ιερείς της περιοχής και με τον Μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό που ακολούθησε, παραδόθηκε και πάλι στη λατρεία των πιστών ο περικαλλής βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου της Ενορίας Σταυρού (Καπιστρίου) Ιεράπετρας.

Πρόκειται για ναό σε σχήμα Τ, που δεσόζει στη νοτιανατολική άκρη του χωριού και χρονολογείται από τον 12ο ή στις αρχές του 13ου μ.Χ. αι. και στον οποίο προστέθηκε νάρθηκας περίπου τρεις αιώνες αργότερα. Το βυζαντινό αυτό μνημείο, στο οποίο σώζονται εξαιρετικές τοιχογραφίες με σπάνιες παραστάσεις από τη ζωή του Αγίου Γεωργίου, απειλήθηκε σοβαρά από τη φυσική φθορά του χρόνου, αφού παρουσίαζε μεγάλες διαμπερείς ρωγμές στους θόλους και άλλες ρηγματώσεις, καθίζηση και αποκολλήσεις στις τοιχογραφίες.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που θεμελίωσε, διέσωσε και μας κληροδότησε η ευλάβεια και η πίστη των προγόνων μας, διασώθηκε χάρη στις συστηματικές ενέργειες της Τοπικής Εκκλησίας. Ύστερα από αίτημα της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας εκπονήθηκε μελέτη στατικής αποκατάστασης του μνημείου από την αρμόδια υπηρεσία της 13ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντνών Αρχαιοτήτων Κρήτης και ακολούθησε η στερέωση των τοιχογραφιών, η κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης, αποστραγγιστικής τάφρου και υγρομόνωσης. Ακολούθως έγινε η εξυγίανση και η περιμετρική στερέωση των θεμελίων από οπλισμένο σκυρόδεμα εντός του εδάφους, η συρραφή των ρωγμών, αφαίρεση των υφισταμένων επικαλύψεων, ο καθαρισμός της επιφάνειας των θόλων, η επικάλυψη των θόλων με αστρακάσβεστο και η επικεράμωση. Ακόμα φιλοτεχνήθηκε νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τοποθετήθηκαν ξύλινα κουφώματα αντοχής και ο Ναός εξοπλίσθηκε με τα απαιτούμενα ξυλόγλυπτα έπιπλα, μπρούτζινους πολυελαίους και τα απαραίτητα αργυρά λειτουργικά σκεύη. Τέλος διαμορφώθηκε κατάλληλα ο περιβάλλων χώρος.
Από τα θυρανοίξιαΟι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου διήρκεσαν περίπου 12 χρόνια και στηρίχθηκαν αποκλειστικά στην καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, στις μεθοδικές προσπάθειες της Ερανικής Επιτροπής της Ενορίας Σταυρού και κυρίως στις προσφορές των ανωνύμων πιστών και απλών κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Πολλές φορές, από ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών, οι εργασίες σταμάτησαν και ο ναός έμεινε έκθετος στις καιρικές συνθήκες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβ. κ. Ευγένιος:
«Στις πολυδάπανες και χρονοβόρες αυτές εργασίες, που αρκετές φορές διακόπηκαν λόγω οικονομικών δυσκολιών, συνέβαλαν οι πιστοί και φιλότιμοι κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, ελάχιστες δυστυχώς κρατικές επιχορήγησεις δίδονται για τα βυζαντινά κατάγραφα μνημεία, τη διάσωση του πολιτιστικού μας πλούτου, της ιστορίας και της κληρονομιάς στα παιδιά μας. Ευχαριστούμε και επευλογούμε τούς επώνυμους και ανώνυμους, μικρού η μεγάλους δωρητές. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στον ουρανό. Είναι στα χέρια του Θεού, ο οποίος αγιάζει τούς αγαπώντας την ευπρέπειαν του αγίου οίκου του. Η προσφορά τους είναι μεγάλη και θα μείνει ιστορική. Θα μαρτυρεί πολιτισμό και έργα περιωπής αξιόλογα, σημαντικά, ιερά και σεβάσμια. Έργα που φανερώνουν την ευλάβεια και την προσφορά ευσεβών ανθρώπων, οι οποίο κτίζουν και ανακαινίζουν εκκλησίες για να δώσουν πνοή ζωής στο χωριό και στον τόπο τους. Για να δουν και να παρακολουθούν τα παιδιά τους… Η αναστήλωση και η ανάδειξη των ιερών Ναών είναι για ας έργο ζωής. Αποτελεί επίδοξο και επίπονο πρωταρχικό έργο ποιμαντικής φροντίδας και μέριμνας για να ξαναζήσουν τα χωριά μας μνήμες ιερές, άγιες, παλιές, τότε που οι άνθρωποι ζούσαν με τα πανηγύρια και τα γλέντια και βίωναν μαζί κάθε ευχάριστη και δυσάρεστη στιγμή, κάθε μικρό η μγάλο γεγονός και κατόρθωμα. Η ψυχή του χωρικού είναι λευκή, καθαρή, όπως και το πνεύμα του, γιαυτό και τα έργα του, τα σπίτια και οι Εκκλησίες του είναι ιερές, καθαρές, αψεγάδιαστες, πραγματικά καλλιτεχνήματα και αριστοκρατικές δημιουργίες. Ας δοξάσουμε τον άγιο Θεο και ας ευχαρισήσουμε τον άγιο Γεώργιο που περίμενε από τον 12ο αιώνα να έρθουμε εμείς σήμερα να τον συντηρήσουμε και να τον στερεώσουμε για άλλους τόσους αιώνες και γενιές, για να θαυματουργεί ο ίδιος προστάτης και πολιούχος του χωριού, να φωτίζει και να καθοδηγεί στα έργα αγάπης και πίστεως, ν βρίσκει τρόπους να μαρτυρεί την παρουσία και προστασία του».

Τέλος, ο Σεβ. ευχαρίστησε τον Εφημέριο π. Παντελεήμονα Καββουσανό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας για τις κοπιώδεις ενέργειές τους, ώστε ο Ναός να παραδοθεί και πάλι σε λατρευτική χρήση. Επίσης εξήρ τη συμβολή του Δήμου Ιεράπετρας στη διαμόρφωση και τον ηλεκτροφωτισμό του περιβάλλοντος χώρου.
Στην τελετή των Θυρανοιξίων συμμετείχε πολύς κόσμος από τον Σταυρό, το Κεντρί και την πόλη της Ιεράπετρας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Δήμαρχος κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Βουλευτής κ. Ι. Πλακιωτάκης, οι Αντιδημάρχοι του Δήμου Ιεράπετρας, ο Αντινομάρχης κ. Σ. Αναστασάκης, ο Πρόεδρος-Διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου, ο πρώην Δήμαρχος και Ευρωβουλευτής κ. Εμμ. Μαστοράκης, ο Πολιτευτής κ. Ι. Πευκιανάκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Ακολούθησε στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού η προβολή DVD, που επιμελήθηκε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, για τις εργασίες ανάδειξης και συντήρησης του Αγίου Γεωργίου και ένα σύντομο οδοιπορικό στις ασυντήρητες βυζαντικές εκκλησίες του χωριού (Παναγία Κεραγραμμένη, Παναγία στο Γουρνί, ¶γιος Μάμας, Αγία ¶ννα, κ.α.). Στο ίδιο χώρο ακολούθησε μεγάλο κρητικό γλέντι που προσέφερε ο γνωστός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής Μ. Αλεξάκης, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν από την Ενορία για τη συντήρηση και των άλλων Εκκλησιών.
 
Από τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos