Ομιλητές και συντονίζοντεςΠολλά ερωτήματα απαντήθηκαν αλλά και πολλά νέα δημιουργήθηκαν στο ακροατήριο το βράδυ του Σαββάτου (14/1) κατά την ημερίδα «Ιατρική ευθύνη – σύγχρονη θεώρηση», που διοργάνωσαν από κοινού, ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου, το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το τμήμα Ιεράπετρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας.
Τόσο οι εισηγητές, όσο και οι συντονίζοντες τη συζήτηση, έθεσα μια σειρά θέματα, ο καθένας μέσω της ιδιότητας του, για τα οποία αναζητήθηκαν απαντήσεις.
Ο δημοσιογράφος Κωστής Παπαγεωργίου, έθεσε θέματα, ελέγχου γιατρών, αλλά και δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν εντός των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και των ευθυνών των μέσων.
Ανδρέας ΜαμαντόπουλοςΗ Δρ Ιατρικής Νομικής Αννα Μαυροφόρου, αναφέρθηκε στις νομικές προεκτάσεις των ιατρικών πράξεων, στην άμυνα των γιατρών, αλλά και στην Αμερικανοποίηση του όλου κλάδου της υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο Διευθυντής της χειροργικής κλινικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας Ανδρέας Μαμαντόπουλος, εξέθεσε στο κοινό με εκλαϊκευμένα παραδείγμα, αναφερόμενα και στο νοσοκομείο Ιεράπετρας, τον τρόπο με τον οποίο δρα ένας γιατρός της επαρχίας, οι τρόποι λειτουργίας του οποίου συνήθως διαφέρουν αρκετά από τους τρόπους λειτουργίας των γιατρών των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης, μίλησε για όλο το κύκλωμα των ιατρικών ευθυνών που κατ’ αυτόν οι περισσότερες υποθέσεις δεν θα ‘πρεπε να φτάνουν στα δικαστήρια, αλλά δυστυχώς τείνουμε όλο και περισσότερο να υιοθετούμε Αμερικανικά μοντέλα, που αποτελούν φαύλο κύκλο ανάμεσα σε γιατρούς, ασφαλιστικές εταιρείες και ασθενείς.
Μανόλης ΜιχαλοδημητράκηςΟ γνωστός νομικός Αντώνης Βγόντζας μίλησε για μια σειρά ιατρικά θέμα, και την αναμόρφωση του κώδικα που ως πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής είχε προχωρήσει.
Τέλος οι εμπιστήμονες απάντησαν σε προβληματισμούς που τους τέθηκαν.
 
Την ημερίδα συντόνισαν, ο Πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωνσταντίνος Νικολαράκης και ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευγένιος Κουμαντάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos