λιμάνι Χανίων

ΚΑΜ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του κύκλου «Διερεύνηση της Μεσογειακής Ταυτότητας», συνδιοργανώνει με την Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη και το φιλοσοφικό περιοδικό Cogito ημερίδα με θέμα «Θέατρο και Φιλοσοφία» το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 19:00.
Η διερεύνηση των αμφίδρομων σχέσεων μεταξύ φιλοσοφίας και θεάτρου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα θέματα και το περιεχόμενο των μεγάλων θεατρικών έργων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αφορούν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης που απασχολούν τους φιλοσόφους. Αλλά και οι βασικές συνιστώσες της θεατρικής τέχνης, που κατάγονται από αρχέγονες ανθρωπολογικές σταθερές, η μίμηση πράξεων, η υπόδυση ρόλων, η σκηνοθεσία καταστάσεων τροφοδοτούν τον φιλοσοφικό στοχασμό με πολύτιμο υλικό για την κατανόηση της αντίληψής μας για την διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και φαίνεσθαι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι συχνά οι φιλόσοφοι, οι οποίοι αναζητούν την αλήθεια μέσα από την διαλεκτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων, συνειδητά ή μη, καταφεύγουν σε θεατρικές τεχνικές και συμβάσεις για να αναδείξουν τη δραματική ένταση των διαλόγων που αναπτύσσονται, ρητά ή υπόρρητα, μέσα από τα κείμενά τους. Από τη δική τους πλευρά, οι άνθρωποι του θεάτρου, συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες φιλοσοφούν στην πράξη, ανεξάρτητα από το αν η φιλοσοφική αυτή διάσταση της τέχνης τους προσλαμβάνει θεωρητική μορφή. Ιδιαίτερα στο σύγχρονο θέατρο, η αυτοαναφορική έμφαση στον προβληματισμό για την υφή, τα χαρακτηριστικά, τους στόχους και τη λειτουργία της δραματικής δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα, οδηγεί στην άμεση ή έμμεση θεματοποίηση σχετικών φιλοσοφικών ερωτημάτων.
Ορισμένα από τα ζητήματα αυτά, που αναφέρονται στη γόνιμη και διαρκή αλληλεπίδραση φιλοσοφικής σκέψης και θεατρικής θεωρίας και πράξης, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

Ομιλητές της ημερίδας είναι οι:
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας
«Ο φιλόσοφος στο θέατρο του Μπρεχτ.»

Χαρά Μπακονικόλα, θεατρολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
«Το αμήχανο ‘εμείς’ στο θέατρο του Σάρτρ.»

Βασίλης Παπαβασιλείου, σκηνοθέτης
«Ορθόν εναντίον αρεστού. Λίγα λόγια για ένα παράγωγο δίλημμα.»

Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Η φιλοσοφία μέσα στο θέατρο και το θέατρο μέσα στη φιλοσοφία.»

Βάσω Κιντή, επ. καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Ζητήματα φιλοσοφίας του θεάτρου.»

Τη συζήτηση συντονίζει ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, σκηνοθέτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos